Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2018 17:44 - Стопаните да не се поддават на устни съвети от властите, зове "Възраждане" Автор: news.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 204 Коментари: 0 Гласове:
0



Стопаните да не се поддават на устни съвети от властите, зове "Възраждане"

13.09.2018

   
 

Оставките на министъра на земеделието Румен Порожанов, на шефа на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов и на шефа на БАБХ Дамян Илиев са морален акт. Тези хора очевидно имат остър дефицит на морал. Когато и да си подадат оставките, ще бъде късно.

Искаме оставките най-вече заради безпардонното отношение към обикновените граждани в страната. Това заяви председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

image Обновена

Румен Порожанов: Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете

Обмислят патрули да спират на границата дивите прасета

Повод за искането на оставките на тримата са отрицателните проби за наличие на чума както по дребните преживни животни, така и по свинете. С мотива, че има чума по дребните преживни животни бяха избити около 4 хил. глави добитък в Странджа, което води до обезлюдяване на този регион, обясни Костадинов и посочи, че вторите проби казват, че чума по дребните преживни животни няма.

Няма нито едно починало животно от чума по време на рамките на заповедите, пристигнали от шефа на БАБХ Дамян Илиев. Това заяви и областният координатор за Бургас на партия "Възраждане" Владимир Павлов - два месеца след масовите протести в Голямо Шарково. На 13 юли бе първият голям протест, каза Павлов.

image

С протест край Елхово искат проверка на пробите за чума

Животновъди се опасяват, че някой прави политически дивиденти на техен гръб

Костадинов определи като нелепи методите, по които се обяви епидемията в Странджа, както унищожаването на прасета в Добруджа, Старозагорско, Лудогорието - "не знаем как са подбрани тези райони". "Няма логика. Единственото обяснение е кампанийност и дивиденти, които ще се извлекат от европейски фондове, програми, чиновници. Не говорим за животновъдство и за разумни мерки при реална опасност. Според него причина за обявяването на чума по дребните преживни животни може да е "избиването на едни ушни марки."

Той благодари на всички граждани в Болярово, които пазят фермата на Ани и Тодор. Същевременно администрацията се опитва да смаже по всякакъв начин дейността на стопаните, само техните животни стоят затворени, не могат да излизат на паша. Храната им за зимата е на привършване, допълни Павлов.

Докато доброволци помагат на стопаните, чиито животни са обект на евтаназиране с мотива: "чума по дребните преживни животни", в други райони селски кметове обикалят стопаните, които гледат по едно-две прасета в задните си дворове.
Местните управници нареждат
с устна заповед хората сами да заколят животните си и да консервират месото им, защото иначе щели да дойдат с полиция и нямало да има нито обезщетение, нито ще могат да ползват месото от домашно отгледаното прасе.

Хората да не се поддават на устни препоръки, призова Костадинов.

Той обясни защо дребните стопани не регистрират животните си - една регистрация е между 50-100 лева на животно. Парите отиват за различни печати и документи.

"Ако за Порожанов и престъпната група това са никакви пари, за огромна част от българите това е половината им месечен доход. Когато тръгнеш да убиваш животните на хората по селата, убиваш и селата", каза Костадинов.

Той запита защо никой не съветва да се избият животните в индустриалните стопанства. Костадинов даде пример - ден след като мнозина стопани получили съвет да изколят свинете си, един от крупните индустриалци в Добрич казал, че било крайно време хората да спрат да гледат животни за собствените си нужди. Това означава да си купуват само от магазина, т.е. - от него, разтълкува политикът.

image

Готова е оградата, спираща африканската чума от Румъния

Към момента няма случай на заразено животно у нас

Вторият мотив, с който искат оставката на ръководството на земеделското министерство, е изграждането на т.нар. ограда по сухопътната част от границата ни с Румъния, която трябва да спира прасета, случайно насочили решили да мигрират в България от северната ни съседка.

Хора от цяла България - от Монтана, от Враца, от Благоевградско са командировани да правят ограда, която не може да спре дивите прасета. Тя не е направена добре - издигната е за около месец, с телена ограда, която без усилия бъде премахната. На отделни места коловете са изкривени без видима намеса, каза Костадинов.

Самата ограда срещу румънските глигани бе обявена за завършена 3 дни преди да бъде готова. В България на 200 км от границата са регистрирани щамове на чума по свинете. Тези щамове не са в частни стопанства, а в голямо полуиндустриално стопанство, където се гледат десетки животни, обясни Костадинов.

image

Най-вероятно чумата по прасетата дошла с фураж от Румъния

Фуражът се закупувал в Констанца и се разпространявал в България

Доста експерти заявиха, че оградата е безсмислена - чумата по свинете се пренася чрез заразени фуражи. Бяха прахосани средства, но не знаем колко точно, защото данните се разминават. Първоначално бяха обявени 500- 600, после - над и под 1 млн. лева, казаха от партия "Възраждане". Според някои документи цената на оградата е 515 000 лв. с ДДС.

Цветан Цонев - собственик на фирма за дървесина обяви, че в Министерството на земеделието, храните и горите кадруват почти едни и същи хора за последните 20 години. Фирмите, които работят по полето и по горите, са едни и същи.

Един кол от тази ограда е 3,25 лв. с ДДС. Същевременно Цонев обясни, че цената на един линеен метър акация е 1 лев. Това означава - два и повече пъти по-висока цена за коловете. Голяма част от работата е свършена с доброволен труд на служителите, но на тях не им е платено. Очевидно някой друг е взел пари за тази работа, смята Цонев.

Той е поискал информация, според която от регионалните дирекции по горите може да се изчисли, че доброволният труд на служителите е около 1 млн. лева.

Цонев даде пример, че задържан на 14 август камион, който пътувал с дървесина за склад в Кардам, е превозвал незаконно добита и незаконно транспортирана дървесина. Фирмата, чийто склад е там, е свързана с директора на изпълнителната агенция по горите Григор Гогов.
Самата фирма е доставчик на колове за въпросната ограда по границата с Румъния. Има достатъчно инженерингови фирми, които могат да свършат тази работа с пъти по-качествено, по-евтино и без да разхождат хиляди хора, категорични са от партия "Възраждане".

image

87 са умъртвените заради чума свине

Само за регистрирани животни ще се изплащат обезщетения, обясни шефът на БАБХ




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19794060
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930