Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2018 16:48 - МИТЪТ ЗА КОМПОЗИТНИЯ ЛЪК НА БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВАЛО ДА УЛЕСНИ ТЯХНОТО ПОТУРЧВАНЕ А ВМЕСТО ТОВА ПРИЗЕМЯВА ОНЕЗИ,КОИТО РАЗЧИТАТ НА НЕГО Автор: shtaparov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 365 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
МИТЪТ ЗА КОМПОЗИТНИЯ ЛЪК НА БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВАЛО ДА УЛЕСНИ ТЯХНОТО ПОТУРЧВАНЕ А ВМЕСТО ТОВА ПРИЗЕМЯВА ОНЕЗИ,КОИТО РАЗЧИТАТ НА НЕГО
МИТЪТ ЗА КОМПОЗИТНИЯ ЛЪК НА БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВАЛО ДА УЛЕСНИ ТЯХНОТО ПОТУРЧВАНЕ А ВМЕСТО ТОВА ПРИЗЕМЯВА ОНЕЗИ,КОИТО РАЗЧИТАТ НА НЕГО



    В нашето научно пространство надълго и нашироко битува една дългогодишна заблуда. Според нея Българите побеждавали благодарение на това,че масово ползвали композитни лъкове за разлика от своите противници,които имали само обикновени рефлексни лъкове. Така привържениците на този мит внушават,че "малкия" брой на "пра"-Българите не им пречел да бъдат невероятна сила,след като имали само такива лъкове и те били едно от основните им технологични предимства пред враговете. Тези технологични предимства били основна част от причините,които обясняват как "малкото" Българи,които се привиждат на тюрколозите са можели редовно да побеждават мощната за разлика от тях "Византия",която обаче с векове не могла да види техните предимства,за да ги въведе в своята армия и да постигне така желания реванш. Дали обаче това е така и къде тюрколозите са намерили документирани данни,че Българите са ползвали само композитни лъкове няма да откриете в никой исторически извор,понеже такива данни няма.

  Всичките ми усилия да открия повече от две автентични Български изображения на композитен лък в крайна сметка пропаднаха което значи,че Българите крайно рядко са ползвали композитни лъкове,а в своята практика най-често са употребявали класическите обикновени рефлексни лъкове,познати на древните хора от незапомнени времена. Древните Българи оставили голям брой изображения на бойни и ловни сцени,изковани върху метални съдове или изрязани върху камък под формата на графити но най-честите Български оръжия,които виждаме върху тях са копия,а мечове и лъкове се срещат значително по-рядко. Проверката на всички налични до момента изображения с Български лъкове показа нещо неочаквано и изненадващо: между многото изображения на лъкове има само две,които с по-голяма сигурност може да бъдат определени като композитни!

                                   image

  В масовите графити от Плиска и Преслав,които не може да наречем "славянски" понеже тюрколозите вече са ги обявили за Български виждаме най-често копия и обикновени рефлексни лъкове от онези,за които тюрколозите не обичат да пишат:

              image

                                 image

image

  Това върху рогчето отляво,което може да мине за "композитен лък" е всъщност :"рунен знак" (йероглиф),а истинският лък е в средата и вдясно но е обикновен- не е композитен:

                              image                   
  Така в крайна сметка се оказва,че широко раздухваният "композитен лък" на Българите е поредния исторически мит,въведен от тюрколозите в разрез с историческата истина,че те са ползвали и двата вида лъкове но много по-често рефлексния (https://www.sandacite.bg/%D0%BB%D1%8A%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%86/).

  Откъде тогава е дошла заблудата,че Българите са ползвали само композитни лъкове? Едно предаване по "Вайасат хистъри" от началото на септември 2018 г.,в което въобще не ставаше дума за Българи а само за китайци и за често нападащите ги монголоидни номади даде отговор на този въпрос: композитен лък са ползвали монголоидните номади от север,които редовно нападали Китай и го побеждавали благодарение на него а обстойната проверка на нашите исторически извори показа,че митът за повсеместното ползване на композитни лъкове от Българите е вкаран в нашата наука от съветската историческа школа която ежедневно тръби,че древните Българи били "тюрко-алтайски" народ. За да потурчи успешно "пра"-Българите тя първо потурчва Хуните и в разрез с историческите извори ги счита за по-стар народ от нас,а техните лъкове обявява за "композитни" без да има никакви данни за това:

image

  Един наш ентусиаст,който е писал статия за Българските лъкове (http://handguns.g00net.org/Cold_steel/Bows/BG_bows.htm) е стигнал до същия резултат: твърдения на съвременни "учени" за масово използване на композитен лък от Българите има,факти доказващи по убедителен начин тези твърдения няма! Затова той,увлечен от "модното" течение твърди че Българите са ползвали само композитни лъкове,но не е открил нито едно древно изображение на Български композитен лък,което да му свърши работа. Това може да обясни защо тюрките често надделявали над Българите и понякога ги побеждавали,въпреки тяхната необикновена сила и мъжество.

  Има още един факт,който охлажда буйната любов на казионните историци към тюркомонголското. Това са някои запазени изображения които доказват,че композитния лък не е сигурен критерий,който ще позволи да разграничим азиатските "тюркомонголи" от индоевропейците понеже се оказва,че такива лъкове понякога са ползвали и Скитските,та даже и Тракийските воини:

                                image

     image

  Проблемът им не се изчерпва само с това: в едно запазено изображение на алтайски шаман той не държи в ръката си композитен лък,а най-обикновен класически:

                                                     image
 
  От това следва,че дори "тюркомонголите" не били твърдо абонирани за композитния лък както внушават туркоманите,затова техните твърдения за масово използване на такива лъкове от Българите губят всякаква почва под краката си,понеже се оказват насадена от спекуланти и невежи полу-учени историческа заблуда.

  Тази статия се появи за да докаже,че Новата историческа школа не цели да възхвалява дедите ни на всяка цена,а се бори за разкриване на историческата истина за тях. Това означава,че ние приемаме историческата истина за Българите такава каквато е- не такава каквато ни се иска на нас,или каквато й се иска на тази или онази политическа класа. Истината за Българите е най-ценното достояние в нашата историческа наука- затова ние се борим за нея и ако се открие някой факт,който е неприятен за нас или за народа ни но все пак е съществувал,ние няма да го премълчим както правят тюрколозите,а непременно ще го споменем!



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703818
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031