Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2018 15:06 - Бранимир Ботев: Оглушително е мълчанието по повод 1004-годишнината от трагичната смърт на цар Самуил http://www.budnaera.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 177 Коментари: 0 Гласове:
0



Бранимир Ботев: Оглушително е мълчанието по повод 1004-годишнината от трагичната смърт на цар Самуил   image

Бранимир Ботев 

Няма как другояче да определя оглушителното мълчание на властта и българските политици по повод 1004-годишнината от трагичната смърт на Цар Самуил.  

Българският владетел издъхва след разрив на сърцето на 6-и октомври 1014 г. при вида на петнадесетте си хиляди ослепени войници. Скоро след това Първото българско царство пада под ударите на Византийската империя. 43 години Самуил е начело на Българската държава. 

Първо съвместно с братята си, после самостоятелно, а след смъртта на последния от наследниците на Крумовата династия Цар Роман през 997 г. и като пълновластен и провъзгласен цар на България. 

В този смисъл той е и най-дълго управлявалият българската държава в цялото й съществуване до днес (Цар Петър е начело на държавата 42 години,като през цялото време е пълновластен цар).

Как не се намери някой член на правителството, споено с три патриотични формации, един български политик, пък дори от опозицията, който да припомни тази трагична и величава страница от историята на България. 

Или поне Премиерът да ни призове през ФБ от Украйна да запалим по една свещ в памет на българския Цар Самуил. Пиарите му пропуснаха уникален шанс да подскажат на Борисов да свърже историята с настоящето. Все пак земите около съвременния Болград са били част от Първото българско царство. 

Кратък анонс в няколко сайта, че „младежката организация на ВМРО ще инициира шествие до паметника на Самуил“. Толкова! Иначе българските медии ни осведомиха за голите снимки на Орнела Мути и дъщеря й, петата сватба на Герхард Шрьодер, прогнозите на саудитския престолонаследник за пазара на петрол и пр. 

Същия ден скопските медии разпространиха информация, че „Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история на България и Македония.“, и че това дори е обсъждано от членовете на смесената македонско-българска комисия. 

По информация на македонския телевизионен канал Сител, от Скопие са поставили искането Македония да бъде извадена от учебниците по стара история на България и да не бъде споменавана като исторически български регион! 

У нас отново публична реакция няма. Прегърнали евроатлантическото партньорство и европейските ценности (разбирай, брюкселските указания) те небрежно прехвърлиха българската история единствено на историците и академичните среди. 

Междувременно през т.н. преход пробваха неколкократно да пренапишат историята в зависимост от приоритетите на деня и притеснението на нашенските политици кого да не обидят. Не щем да се научим от миналото, че който иска да ползва историята си за постигане на външнополитически комфорт накрая губи и двете. 

А македонските политици и историчари ще ги посъветвам, не си губете времето и силите, относно Самуил! Нямате нито един исторически факт и научен аргумент да го помакедончвате. Пробвайте се, ако ви стиска с големия враг на Самуил, Василий II Българоубиец! Все пак той е от Македонската династия, управлявала Византия два века.

Източник: http://epicenter.bg


Четете още на: http://www.budnaera.com/201803f/180801042.html#ixzz5TR1TevUP
Научете за преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19700119
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031