Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2018 14:57 - Васил Василев: Концесията на летище София ще бъде най-престъпната афера на прехода. Проф. Иво Христов: Ние преминаваме от криза в катастрофа http://www.budnae
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 178 Коментари: 0 Гласове:
0



Васил Василев: Концесията на летище София ще бъде най-престъпната афера на прехода. Проф. Иво Христов: Ние преминаваме от криза в катастрофа   image

На Балканите има директен сблъсък за влияние между Русия и САЩ, а България е поставена между два геополитически и демографски огъня - албанския и турския, каза в понеделник вечер проф. Иво Христов. И в тази ситуация ние имаме абсолютно неадекватен елит, тежко неграмотен, нямащ елементарна представа за света, в който пребивава, с къс житейски и финансов хоризонт - грубо казано, да оправят децата си и себе си и нищо повече. Ние преминаваме от криза в катастрофа, изтъкна той. 

Проф. Христов бе гост на Васил Василев в предаването “Не се страхувай “, излъчвано по Евроком. България завинаги е загубила Македония - и Вардарска, и Егейска, отбеляза той. Целият македонски проект е изграден изцяло на антибългарска основа. Ако се разпадне антибългарската жилка, разпада се и проектът. Във Вардарска Македония има една общност с дива проюгославска носталгия. 

Може ли при разпад на Македония и загуба на териториите, населени с албанци, Скопие да иска териториални компенсации за сметка на България, запита Василев. Дума да няма - има такава опасност, отвърна му проф. Христов. Тя индиректно е заложена в неграмотния договор, който подписахме с Македония. Балканите се оформят отново като барутния погреб на Европа, отбеляза Василев. Да, обективните конфликти са налице, обективните противоречия също. Въпросът е кой ще драсне клечката и в каква посока ще тръгне това, допълни гостът. 

В предаването бе засегнат и въпроса за концесията на летище София. Песимистичният сценарий за развитието на аерогарата предвижда печалба от 9 милиарда лева за следващите 35 години. Оптимистичните са за два пъти повече. Тази гигантска печалба ще отиде при концесионера на летището, а държавата ще получи подаяние от около милиард лева, разсрочено при това, каза Василев. 

Печалбата била изчислена при коефициент на крадливост на следващите правителства, съпоставим с този на сегашното. 

Концесията на летище София ще бъде най-престъпната афера на прехода, подчерта Васил Василев. 

Той посочи, ще летищните такси, т.е. и самолетните билети неминуемо ще поскъпнат и припомни, че френската фирма, концесионирала водата на София, купува от яз. Искър кубика по 2 стотинки и ни го продава по 2.20 лв. Взеха ЕРП-тата и токът скочи. Взеха мелниците и хлябът поскъпна. Взеха банките и те искат безумни лихви по кредитите, без които не можете да живеете. Взеха лекарите, инженерите, трактористите, шлосерите, заварчиците, агрономите, конструкторите. Утре ще ни вземат летището, вдругиден ще поискат и държавата, предупреди Василев. 

Тема на седмицата бе “ Хлябът “. Един килограм хлебна пшеница струва 40 стотинки. От нея излиза килограм брашно, от което се получават два хляба по 700 грама. Продават ги общо за 2.00 - 2.50 лв. Къде потъва огромната разлика, попита Василев, след като с една проста каменна домашна мелница за зърно всеки може да си приготви вкусен и три пъти по-евтин хляб, без набухватели, подобрители, ензими, оцветители и други химически примеси. Чист домашен хляб с вкус като едно време. Една такава мелница взе да мели брашно пред камерите и екипът се струпа, за да пита откъде може да се купи. 

Предаването започна с една секунда мълчание в памет на убитата журналистка Виктория Маринова.

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19706094
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031