Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2018 00:27 - Гърми жесток скандал! МОН натиска учители да учат ромски език! https://petel.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 181 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.10.2018 00:32


Гърми жесток скандал! МОН натиска учители да учат ромски език!

19.10.2018 image

МОН ще обучава кадри за учители по ромски език. Това става ясно от сайта на министерството, предназначен специално за педагозите, пише "Канал 3". Педагози, които следва да се регистрират в него по специалността, за която желаят да бъдат допълнително обучавани и квалифицирани, с изумление откриха, че в падащото меню за квалификация или желана допълнителна квалификация фигурира "учител по ромски език".

 Гневът в социалните мрежи и професионалните форуми се отприщи, а немалко от кадрите на образованието се питаха какъв е тоя език, след като няма своя графична система и писменост. Други се шегуваха, че може да се използва кирилица или шльокавица. Пръв за новите научни достижения на МОН алармира млад учител. "Като практикуващ педагог трябва да си направя регистрация в сайта на МОН, за да мога да участвам в действаща програма за допълнителна професионална квалификация. Има полета с данни за попълване. Едно от тях е показаното на снимката. Моята специалност-Начална училищна педагогика с чужд език я няма, но за сметка на това има показаното на снимката по-долу!

image
 

Аз ли съм в грешка, или такъв език официално регистриран, с азбука и писменост-НЯМА?Та какво остава за такава специалност, професионална квалификация и т.н...", пише Симеон Митев. На публикацията му са реагирали стотици, повечето, предполага се педагози. Има и немалко, които потвърждават казаното от него със собствения си опит по време на регистрацията, която са длъжни да направят всички педагози в сайта на просветното министерство. "Да! Аз се регистрирах, задължително било! Изненадах се, когато прочетох Начална педагогика с ромски! Какво е това? Скапана държава! Кои са малцинство ние или ромите? Държавата работи само за тях! Както са тръгнали нещата най - търсени ще са с ромски език!", пише учителка. За часове възмущението избухна, не липсваха и горещи спорове, че това е сбъркан начин и разбиране за интеграция. "Дали има държава в света, в която някой да адаптира ученик на майчиния му език в училище?", диви се педагожка  в отговор на противоположното мнение на нейна колежка, която припомня, че във ВТУ е имало такава специалност, но за жалост е била закрита. По неофициална информация от МОН са сезирани за новата специалност "учител по ромски език" и в момента правят проверка на случая.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19785409
Постинги: 44942
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930