Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2018 14:50 - Григор Лилов: Зад завесата на Доклада на ЕК за България https://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 217 Коментари: 0 Гласове:
0



Григор Лилов: Зад завесата на Доклада на ЕК за България Публикувано на 15.11.2018 в България image

ОХ, ТАЗИ ГЕОПОЛИТИКА

Докладът на ЕК за България

Бел.:Мониторингът (наблюдението) се извършва по механизма за сътрудничество и проверка (сочен по-нататък в текста като МСП)

ИЗ ДОКЛАДА НА ЕК ЗА 2018 ГОДИНА

През януари 2017 г. Комисията извърши цялостна оценка на напредъка, постигнат от България през последните десет години от създаването на механизма за сътрудничество и проверка (МСП) през 2007 г.

Годината, изминала след ноември 2017 г., беше период на политическа стабилност в България, което допринесе за процеса на реформи. Най-важната обособена стъпка беше приемането на реформата на общата рамка за борба с корупцията през януари 2018 г.

Въпреки че Комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап, тя остава на мнение, че с непрекъснато политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата, България би трябвало да може да изпълни оставащите препоръки по МСП в близко бъдеще“. Съветът приветства значителните положителни стъпки, като същевременно отбеляза, че предстои още много работа.

МЕДИИТЕ В ДОКЛАДА

Международните наблюдатели отбелязаха съществено влошаване на медийната среда в България през последните години, като българският медиен сектор се характеризира с непрозрачна собственост и слабо прилагане на журналистическите стандарти. Това положение се отразява върху качеството на обществения дебат и следователно поражда риск от ограничаване на достъпа на обществеността до информация поради ограничения брой независими източници.

Медийната среда е от особено значение за независимостта на съдебната власт на фона на целенасочени атаки срещу съдии в някои медии, свързани с непрозрачни интереси, и трудности при намирането на ефективни средства за правна защита. Висшият съдебен съвет играе ключова роля в защитата на съдебната власт и отстояването на нейната независимост срещу подобни атаки. 8
В по-общ план, способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от натиск, представлява важна основа за осъществяването на реформите, обхванати от МСП, и като цяло е основа за по-добро управление.

ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА ДОКЛАДА

През дванадесетте месеца след ноември 2017 г. България е продължила усилията си за изпълнение на препоръките, определени в доклада от януари 2017 г.
Предвид оценката, изложена в настоящия доклад, Комисията смята, че няколко препоръки вече са изпълнени, а редица други са много близко до изпълнението. Комисията е уверена, че България ще бъде в състояние да изпълни всички останали препоръки. С решителни последващи действия по останалите препоръки България ще направи важна стъпка към разрешаването на много от предизвикателствата, пред които е изправена. Тя трябва да продължи да отбелязва конкретни резултати, така че да бъде консолидиран постигнатият напредък.
Тази положителна тенденция трябва да се запази докато МСП се прилага и ще трябва да бъде следена постоянно от българските органи след като действието на МСП бъде прекратено.
Прозрачното докладване от българските органи и общественият и гражданският контрол ще играят важна роля при поемането на извършването на мониторинга на национално равнище и за осигуряването на необходимите гаранции за трайното придържане към напредък и реформи.
Комисията ще продължи да наблюдава и следи отблизо напредъка и възнамерява да направи отново оценка на постигнатия напредък преди края на настоящия си мандат. Комисията очаква, че с това процесът на МСП за България ще бъде приключен. В съответствие с тази цел Комисията приканва България да следва настоящата положителна тенденция в посока на изпълнение на всички оставащи препоръки.

ЗАД ЗАВЕСАТА НА ДОКЛАДА

За мен докладът е типичен продукт на “хем вако, хем и тако”: от една страна трябва да похвалим, от друга – да отправим критични бележки.
Той е израз на геополитиката на ЕС и затова няма много общо с реалната ситуация със законността и правосъдието у нас.
На фона на тази геополитика в ЕС, в която расте напрежението с Полша, с Унгария, вече и с Чехия, опасността от разпад на Испания, градусът на напрежението около Брекзит и г.н, в Брюксел се нуждаят от политическа подкрепа на държавите-членки.
И явно разчитат да я получат от управляващата България коалиция, след като са с широко затворени очи за реалната ситуация у нас.

Ето например една констатация за корупцията:
“Най-важната обособена стъпка беше приемането на реформата на общата рамка за борба с корупцията през януари 2018 г.”
Дрън-дрън – мижи, да те лъжем!

И 100 рамки да се приемат, е кристално ясно, че правосъдието у нас продължава да не действа законно, зависимо е от изпълнителната власт, политизирано е докрай, в немалко случаи е корумпирано и вместо двигател, е спирачка пред реформирането на родното общество и държава.

Аз съм залят със сигнали от граждани и фирми за погазено правосъдие. Но как да им помогна, след като моето семейство се сблъсква със същите проблеми, макар че съм известен журналист?

НЯМА ПРАВОРАЗДАВАНЕ – ИМА “ПРАВО”-НАКАЗВАНЕ

 

Например в Софийския районен съд в рамките на две години по няколко съдебни дела и в различни съдебни състави се случи следното:
1. Администрацията и един от съдебните състави отказа какъвто и да е мой достъп до материалите по делото. Въпреки жалбите ни не последва никаква реакция на ръководството на съда, на висшите органи на правосъдната система – Висш съдебен съвет и Инспекторат. Стигна се до там, че в апелативния състав трябваше да оспорвам съдебно определение по делото, без да мога да го конкретизирам при разглеждането му в тази по-горна инстанция.
2. По второто дело с голям зор съдийката (която го водеше!!!) успя да се пребори, макар и след много месеци време с “неизвестните сили”, за да получа най-сетне необходимия ми достъп до делото.
3. По трето дело съдийката Мария Шейтанова от 151 състав не вписа съществени обстоятелства, отрази невярно друго и направи и съвсем недопустимото.
**** Като връх на наглостта тази служителка на Темида си позволи мои категорични, ама съвсем категорично изразени несъгласия да впише в протокола като съгласия.****
Поисках ново заседание, на което изслушахме магнитофония запис, който напълно потвърди правотата ми. Въпреки това съдийката записа и в този втори поред Протокол, че първият отразявал “вярно” обстоятелствата.
Обърнах се към Висшия съдебен съвет и Инспектора за реакция (и за запазване на магнитофония запис, защото бях убеден, че ще го унищожат) Те отказаха да вземат отношение, въпреки че това им е вменено от Закона и прехвърлиха топката към председателя на Софийския районен съд.
От мин. г., досега нямам никаква реакция от нито една от споменатите инстанции. А буквално след дни ми предстои апелативното разглеждане, където тези фалшифицирани протоколи от съдебни заседания ще служат като основа за преценката на апелативния съдия.
4. По едно дело, за което въобще не бяхме информирани и уведомени, че то, това дело съществува (!!!), като резултат незаконно беше издаден изпълнителен лист. На негова основа блокираха не само личната банкова сметка на съпругата ми, но и въобще некасаеща го фирмена сметка на фирмата, която издава моите книги (!!! – явно това е било истинската цел)
5. Върхът е, че след моето поредно разследване за руските газови интереси и за “Овергаз” компанията успешно засъди дъщеря ми за топлинна услуга по фактури, които са издадени на … чуждо, друго име (на друг човек са !!!!) и по чужд (неговия !!!), а не нейният абонатен номер!!!
Но българският съд прие тези чужди фактури, издадени за чужди задължения като достатъчно основание да даде ход на процеса (!!!!)

И т.н., и т.н.
Забележителното, че напоследък внимателно отбягват да съдят мен, а са се прицелели в членовете на семейството ми.
И е ясно защо! Става дума за политически поръчки към българската Темида и ако съдят мен, ще стане съвсем прозрачна играта им. А и най-боли, когато близките ми имат неприятности заради работата ми като журналист.

Посочвам част от ставащото около мен, защото мога да си представя (и го знам от стотици сигнали до мен) какво се случва на обикновените граждани и компании, попаднали в тази мелница на една корупционна псевдоТемида.
Аз съм публична фигура, журналист с международна известност и те нямат моите възможности да се защитят.

Досега не съм сигнализирал европейските органи, за да не петня България, но сега, след този срамен доклад ще го сторя – чакам само изхода на делото с фалшивите протоколи и на другото с чуждите фактури и чужд абонатен номер.
И ще го сторя накуп заедно с десетина др. случаи на др. граждани и фирми, които проучих и които съдебната система незаконно, ИМЕННО НЕЗАКОННО е премачкала като с валяк!
А за онова, което съдебната система не желае и не иска да стори, знаем всички – нито едно осъдено лице от висшите ешелони на властта за корупция, нито едно разкрито шумно убийство, а напротив – прикривано чрез нея (например шесторното убийство в Нови Искър) и пълно табу върху истината за драмите в България (от наводненията до експлозията на влака в Хитрино)

И на този фон, който е ежедневие за много хиляди граждани, фирми, ЕК се води от някакъв геополитически интерес да не разлайва кучетата – управляващите у нас елити, за да не се опълчат директно срещу Комисията и ЕС, изпълнявайки повелите на Кремъл (това е схващането на Комисията и затова е такъв Докладът)

ГЕОПОЛИТИКАТА

С което чудесно реализира цел на тези “елити” – да продължат да заплашват с лаене много и до небесата срещу ЕС и така да получават фактически подкупи от ЕК и ЕС – да не лаят срещу тях, понеже неофициално е допуснато кражби на субсидиите им чрез корупционни механизми.
***** Този “европейски” подход им позволява да управлява по скрит тоталитарен начин, защото реално правосъдие в много отношения няма!
***** Този подход им позволява да използват съдебната система като инструмент за разправа с неудобните, както става и в моя случай!
***** Този подход на практика стимулира беззаконието, ширещо се у нас, превърнало се в норма и репресиращо скрито и тайно онези служители на Темида, които искат достойно да служат на обществото! (бел.: и такива случаи съм проучвал)
***** Този подход позволява на родните властови мерзавци в едни демократичен геополитически съюз да си сложат фалшива маска на лицето и под нея да изграждат и укрепват неототалитарна система. Такава, която отглежда и се кани да роди и български вариант на Ердогановия преврат.
***** Този подход на практика закрепва и утвърждава недопустимото – ролята на българския премиер Бойко Борисов, на управляващата коалиция, на целокупния политически “елит” на страната, на България като много болно и слабо място в ЕС и като Троянски кон на Кремъл в Брюксел.

Утвърждава я именно и чрез такива доклади!
Защото рано или късно ще се извика “царят е гол”, ама дотогава може много повече бели да са сторени от София – вкл. и за съкровени геополитически интереси на ЕС.

Единственото утешителното е, че родните мерзавци не могат да извадят България от ЕС – знаят от тайните социологически проучвания, че българските роби дори след намек за такава крачка незабавно ще се преродят в Спартак заради засегнати техни съкровени интереси (1 млн. роднини-емигранти, пращащи преводи, 1 млн. гастарбайтери, 52 000 младежи, учещи навън в ЕС и т.н. – именно такива фактори изведоха хиляди и хиляди и хиляди на площадите, за да срутят кабинета на Орешарски.)

Но в това състояние България е като раков тумор в тялото на ЕС – щом за България може така, защо не и за нас, вероятно си мислят някои ръководители на други страни-членки. И май и това провокира проблемите около съдебната система с Унгария, Полша… Разюзданата корупция на управляващите у нас също провокира такова поведение и някои др. държави.

Липсата на точни оценки, липсата не само на смели визии, но и на решителност в Брюксел, пореден пример за което е Доклада, е част от причините за бедите в ЕС.

Григор Лилов, Фейсбук

На този линк съм качил на български език доклада на ЕК за “прогреса” на България: Докладът на ЕК за България




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19804257
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930