Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2018 12:03 - Велизар Енчев: Скопие брутално поруга Договора с България, поиска да се откажем от историята си! https://bultimes.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 231 Коментари: 0 Гласове:
1



Велизар Енчев: Скопие брутално поруга Договора с България, поиска да се откажем от историята си! Публикувано на 08.10.2018 в България image

Българската страна трябва да отговори на чудовищната претенция на Македония!

Българските историци в комисията, ръководени от проф. Ангел Димитров, имат само един достоен изход – незабавно да прекратят преговорите с македонските историци и да поискат ревизия на Договора за приятелство между България и Македония, подписан на 1 август

Велизар Енчев

Новината от първото заседание на българо-македонската комисия за историческото наследство е зашеметяваща: Македонската страна е поискала Македония да бъде извадена от списъка с българските региони в учебниците по стара история у нас…

Това скандално искане на Скопие блокира цялостната работа на комисията. Става дума не за спорове около националната принадлежност на отделни исторически личности, а за цялостно присвояване на българското историческо наследство през Античността, Средновековието и Възраждането.

Всъщност македонските историци искат от България да легитимира наложения от югославските комунисти македонизъм и подари на Скопие поне седем века от 1300-годишната българска история.

В случая българските историци в комисията, ръководени от проф. Ангел Димитров, имат само един достоен изход – незабавно да прекратят преговорите с македонските историци и да поискат ревизия на договора за приятелство между България и Македония, подписан на 1 август м.г.

Дали тази ревизия означава денонсиране на договора или анекс към него, това е без значение. Важното е българската страна да отговори на чудовищната претенция на Скопие по начин, който не допуска посегателство към българската държавност.

За да е ясно колко брутално е македонското искане към България, нека си представим как бе реагирала Атина, ако Скопие поиска от гърците изваждането на Македония от гръцките учебници по антична история.

 

Отговорът на Гърция щеше да е зашеметяващ – не само биха прекъснали преговорите с Македония, но щяха да скъсат дипломатическите отношения и ще наложат икономическа блокада на страната, посягаща към устоите на гръцката история, нация и държава.

Нека проф. Ангел Димитров забрави, че е бил български посланик в Скопие, нека се раздели с дипломатическия тон и толерантност и влезе в ролята си на историк, който не прави компромиси с историческите факти!

Същото трябва да сторят и останалите членове на българската комисия. Ако историците ни в смесената комисия преглътнат тази провокация, те ще станат съучастници на македонизма и неговите престъпления.

Впрочем защо проф. Димитров не поиска от Скопие да криминализира македонизма като престъпление против човечеството и геноцид? Защо не поискаме в учебниците по история в Република Македония да се осветят жертвите на терора след 1944 година, когато хиляди българи бяха безмилостно избити от Титовите комунисти?

Публична тайна е, че българската комисия е съставена от управляващата коалиция и членовете й са лично избрани от Бойко Борисов и шефа на ВМРО Красимир Каракачанов. Затова е малко вероятно точно тези историци да поискат ревизия на договора ни със Скопие и да реагират на македонската провокация.

Затова призовавам историческата общност в България да излезе с обща позиция, осъждаща искането на Скопие Македония да бъде извадена от списъка с българските региони в учебниците по стара история у нас!

За политическата отговорност на премиера Борисов, вицето Каракачанов и външния министър Захариева не си струва да хабя думите. Докато ГЕРБ и ОП са на власт, докато балканската ни политика е в ръцете на дилетанти и спекуланти, 1300-годишната ни история ще бъде търгувана с всеки агресивен съсед и с поредния ни Голям брат.

Велизар Енчеве доктор по международно право, 
посланик на България в Хърватия (1997-2002)

Епицентър. БГ




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705087
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031