Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2018 19:59 - Бесарабски българи протестират срещу награда за Валери Симеонов https://bivol.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 249 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.12.2018 20:00


Бесарабски българи протестират срещу награда за Валери Симеонов Наградата е от Асоциацията на българите в Украйна, срещу която има жалби за корупция с българско гражданство
  • декември 15, 2018
  • Николай Марченко
image

Подалият оставка от поста вицепремиер след протестите на майките на деца с увреждания Валери Симеонов е номиниран за „Човек на годината – 2018” от Асоциацията на българите в Украйна (АБУ).

За наградата в петък, 14 декември, се похвали НФСБ, като разпрати съответното прессъобщение до българските медии. Според дългогодишния председател на АБУ, депутат на Върховната рада на Украйна (отскоро и лидер на партията „Наш Край”) Антон Киссе, лидерът на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов е бил предложен за номинант от Одеското областно българско дружество от името на българските културно-просветни дружества в Бесарабия.

Украинският политик твърди, че с решение на конкурсната комисия на асоциацията през ноември Валери Симеонов е „утвърден за номинант”. Какъв е точно големият му принос от съобщението не става ясно, но езикът на писмото е пълен със суперлативи. Някои заявиха в защита на Симеонов и Порошенко, че се разбрали за изграждане на нов български център в Одеса и че щяло да има редовни директни полети от и към България. Верно такива има само от София, но твърде рядко, което е доста неудобно за сънародниците ни.

„Вие сте утвърдена личност…” image

Валери Симеонов и Антон Киссе на Осмия общоукраински български събор

„Биволъ” получи официалното писмо на Антон Киссе до Валери Симеонов от своите източници в Украйна. В него нито един от тези амбициозни проекти не се споменава. Писмото на украинския депутат е върху бланката на АБУ – става дума за една страница текст, който започва директно с „Многоуважаеми г-н Симеонов…”.

„Вие сте утвърден за номинант на „Човек на годината” в номинация „За голям принос в укрепването на икономическите и културни връзки между Украйна и Република България, за личен принос в културно-образователния процес на българската общност”, пише украинският депутат в посланието си до лидера на НФСБ.

В писмото също така е отбелязано, че „престижният конкурс” имал за цел „стимулиране и поощряване инициативите и действията по запазването на историческите ценности, съдействие за развитие на националния език, култура и традиции на българите в Украйна, задоволяване на културните, етнически, социално-икономически интереси, развитие на дружески и делови връзки между Украйна и България”.

През септември, още като вицепремиер на България, Симеонов откри Осмия общоукраински български събор, който се провежда отново под патронажа на АБУ на Антон Киссе.

Церемонията по награждаването се проведе в Общоукраинския център за българска култура в Одеса на 15 декември 2018 г. от 13.00 ч.

Общоукраинският конкурс „Човек на годината“ е учреден през 2002 г. от АБУ. За последните 16 години почетното звание е присъдено на различни персони:

„Повече от 200 забележителни личности, предани на делото за възраждане на духовността и културата на българите”.

В социалните мрежи украинците в България обаче се възмутиха от новината за номинирането на Валери Симеонов. Във Фейсбук има поне няколко различни групи за общуване помежду им, в които тя се определя като скандална.

Асоциацията на Киссе – „Корупционна бизнес-машина“ за удостоверения за произход?

Още в началото на лятото 2017 г. са пратени жалби до различни институции от бесарабски българи за масови нарушения с удостоверенията за български произход.

Някои жалби са изпратени до президента Румен Радев, други – до председателя на Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание (КПБЧ) Антон Дончев.

Една от тези жалби е подписана от Андрей Дегтев, председател на Асоциацията на българите в Украйна “Хан Аспарух”. Според лидера на тази НПО,

издаването на удостоверения за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е превърнато от някои служители „в бизнес”.

Писмо на руски, с което „Биволъ” разполага (вижте долу) е постъпило и до Комисията за за политиките за българите в чужбина (КПБЧ) в Народното Събрание.

Вече на 1 юни 2017 г. председателят на КПБЧ Антон Дончев („Обединени патриоти“) препраща жалбата до свои колеги в следния мейл (виж снимката долу): Относно: Постъпили жалби във връзка с дейността на ДАБЧ”.

image

Антон Киссе с Валери Симеонов и уволнения след скандала с паспортите председател на ДАБЧ Петър Харалампиев

Уважаеми колеги, Предоставям на вашето внимание получените жалби, съдържащи тревожни сигнали от лица с български произход от Украйна, сблъсквали се с проблеми и непреодолими препятствия в процеса на получаване на удостоверения за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина. Моля да се запознаете със срещнатите проблеми, за да може да предприемем необходимите законодателни мерки за елиминиране на законодателните текстове, позволяващи и допускащи злоупотреба със служебно положение. Оставам на разположение за допълнителни въпроси. С уважение Андон Дончев Председател на КПБЧ”.

В писмо до президента Румен Радев, изпратено от българи от Одеса, се използва изразът “корупционна бизнес-машина”, с която обикновените хора, кандидатстващи за удостоверение за български произход, се сблъскват. Записването по електронен път e почти невъзможно, се казва в жалбата. Проверка на „Биволъ“ установи, че действително електронната форма за попълване на заявките на сънародниците ни от чужбина е била блокирана и недостъпна през по-голяма част от времето.

Това се прави с цел всички желаещи да декларират своя български произход да минават задължително през поседнически организации, които са играели комбина с ДАБЧ и които неофициално са събирали пари от сънародниците ни зад граница. Схемата е била проиграна и е била еднаква както за българите в Украйна, така и за тези в Македония например.

Според потърпевши, посредничеството на представителката на Асоциацията на българите в Украйна и сътрудничка на Антон Киссе, Олга Гроздева, която същевременно работи в Координационния център за българите в Украйна към ДАБЧ, имало конкретно измерение. Корупционният механизъм бил смазван с по €100 като вноска за Асоциацията на българите в Украйна и при издаване – още по €500. Плащало се с една цел – за да може удостоверението

„да се издаде бързо, вместо да се чака с месеци”, но без да има гаранции, че ще бъде издадено такова.

В жалбата се заявява, че споменатата “корупционна бизнес-машина” е „позор за България и нейната репутация”, и се апелира към президента Румен Радев „да вземе кардинални мерки”. До момента няма информация от президентството да са реагирали или отговорили на българите, станали жертва на престъпната схема по издаване на удостоверения за гражданство.

Според лидер на друга българска НПО в Украйна, „случаят е бил потулен” и на ниво Народно Събрание, и на ниво Президентство на РБ. Затова на 5 юни 2017 г. писмото е публикувано в портала на българите в САЩ EuroChicago. 

Валерий Твердовский: „Консулите са в схемата!”

Председателят на НПО-то „Българско Народно Събрание” (БНС) от гр. Одеса, Украйна, Валерий Твердовский, е единственият лидер на бесарабските българи, който пожела да коментира открито за „Биволъ” ситуацията около Валери Симеонов и Антон Киссе. Той официално потвърди информацията за „бизнеса” на гърба на украинските граждани с български произход, които се опитват от години да се сдобият с български паспорт. БНС има над 33 хил. члена в Одеска област и е „най-голямата българска организация” в региона, сочат данните.

Според Твердовский, съществуват съмнения, че ексвицепремиерът и лидерът на АБУ „работят заедно” с „бизнеса с българското гражданство”.

„Затова ние не подкрепяме тази номинация да е от името на всички бесарабски българи в Украйна!”.

image

Валерий Твердовский, председател на „Българско Народно Събрание“ (Одеса, Украйна)

По думите му АБУ не представлява населението на бесарабските българи, защото организацията се използва от Киссе „само за политическа цел”: „Те нямат членове, а само сътрудници в офиса, наети да облужват администрацията”. По думите му Киссе „от 25 години се представя за най-големи българин” и по този начин се опитва да монополизира отношенията между двете страни, но това в никакъв случай не работи в интерес на българската кауза.

Твердовский обвини АБУ, че получават пари от държавния бюджет на Република България „както през консулството в Одеса, така и през посолството в Киев”. „Други организации, както и ние, нямаме достъп до такива средства и нито стотинка не взимаме от държавата, ние работим само на доброволни начала за каузата”, оплака се лидерът на БНС.

Според него корупцията с българското гражданство не е само на място в Украйна, но „идва и от България” с делегираните там дипломатически сътрудници. „Консулството в Одеса е с един генерален и трима допълнително, те са политически назначения”, коментира той. Твердовский е категоричен, че българските дипломати в Одеса „са в схемата с паспортите!”: „Те са тук само за пари и затова работят със същата организация (АБУ – б.р.)”.

На въпросите на „Биволъ“, той отговори, че в БНС редовно се оплакват потърпевшите българи от посредниците на АБУ. Именно затова се препоръчва сънародниците от Бесарабия да си подават документите самостоятелно, без да влизат в контакт с посреднически фирми или НПО-та. „Ние директно ги пращаме да ходят в Консулството и да не плащат на никой”, категоричен е Твердовский. Според него сигналите били, че на бесарабските българи са искани по €2,500 на човек. Обещанието било, че срещу съответната сума, паспортът им ще бъде издаден след около година и половина, вместо след 3-4. 

„Това е абсолютна лъжа“

Генералният консул на Република България в Одеса е Димитър Тучков. Той е на поста от 2015 г, но преди това е бил също консул в периода 2004-2007-ма година и е минавал за човек в сферата на тогавашния президент Георги Първанов. Тучков е член на партията на Меглена Кунева „България на гражданите“ и дори е член на Контролния й съвет.  Преди това е работил като дългогодишен търговски представител на България пак в Украйна.

Потърсен за коментар от Биволъ генералният консул Димитър Тучков каза, че при него не са постъпвали никакви сигнали, а ако има такива това са „много малки, вредни елементи“.

„Никоя организация не е получавала пари от генералното консулство и от посолството“ – каза той.

„Но всички тези организации, от които сте получили оплаквания са получили от нас подкрепа, под формата на документ, за отваряне на неделни училищa“. Тучков беше категоричен, че генералното консулство няма никакво отношение към дейностите на АБУ и афертата с удостоверенията.

От ДАБЧ и от пресофиса на Антон Киссе игнорираха официалните запитвания на „Биволъ“ по електронна поща относно жалбите на гражданите. Сътрудничката на украинския депутат, ръководила Координационния офис за постоянна връзка с българите в Украйна, Олга Гроздева, коментира за „Биволъ“, че подадените срещу АБУ жалби „не са истина“. „Това е абсолютна лъжа!“.

По думите й вече е имало проверки по случая, които не са потвърдили наличие на каквито и да било нарушения. Кои институции и какви проверки са направили, тя отказа да каже. Според нея Асоциацията на българите в Украйна „Хан Аспарух“ е „несъществуваща“ и „фиктивна“ организация. Защо и по какъв повод са жалбите тя не пожела да коментира, както и защо от още поне две други български НПО-та в Украйна са солидарни с тези обвинения. Олга Гроздева коментира, че при необходимост е готова „да даде показания“ по жалбите, с които е запозната. Запитана колко конкретно членове има АБУ в Украйна, тя каза, че „са много“:

„Организацията ни обединява поне 125 дружества, работим от 1993 година“.

„Съжалявам, че не го бях коментирала още пред година и половина, защото не исках да има скандали, в които да се споменават бесарабските българи“, обобщи тя позицията си по подадените жалби. Според източниците на „Биволъ“ офисът на координационния център се е намирал в централата на ДАБЧ, като след задържането на назначения по квотата на ВМРО Петър Харалампиев председател на ДАБЧ, е помолен да напусне сградата. Въпросът с номинирането на Валери Симеонов за „Човек на годината“ от страна на АБУ на Антон Киссе също остана без коментар.

Кой е Антон Киссе? image

Антон Киссе придружава президента Петро Порошенко на работната визита в София (Снимка: Обозрение плюс)

Антон Киссе е роден през 1958 г. в с. Евгеновка, Тарутински Район на Одеска Област. От 1990 г. е депутат на Одески градски съвет. От 2012 г. е депутат на Върховната Рада на Украйна, избиран предимно с гласовете на българското малцинство. От 2015 г. е лидер на политическа партия „Наш Край”. Редовно идва с работни визити в София, като се среща с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и лидера на НФСБ Валери Симеонов. Придружава българските държавни делегации при посещенията им в Украйна – в Одеса и Киев.

Експрезидентът на Грузия Михаил Саакашвили, бивш Областен председател на Одеска област, причислява Киссе към групировката на кмета Генадий Труханов, която според Саакашвили е „мутренска“ структура на мафиотски принцип.

Михаил Саакашвили обвини лично президента Петро Порошенко и кмета на Одеса, че са осуетявали от месеци наред всякакви опити за борба с корупцията. Сред проектите, по които според Саакашвили се крадяло масово, били такива като пътя към гр. Рени и фериботната връзка със съседната Румъния.

На самия Порошенко, междувпрочем, майка му също е от българския град Болград в Одеска област, като „град“ е леко пресилено понятие за едно малко населено място с труднодостъпни пътища.

PDF



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19823205
Постинги: 45041
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930