Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2019 19:06 - Гицов: Защо купуваме Ф-16, за който още няма завод? За да осигурим работни места за американците? http://www.budnaera.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 281 Коментари: 0 Гласове:
0



Гицов: Защо купуваме Ф-16, за който още няма завод? За да осигурим работни места за американците?   image

F-16 блок 70 е четвърто поколение и няма шанс срещу руските и китайски изтребители от пето поколение, и дори срещу руски изтребители четвърто поколение
 

Антон Гицов

Има нещо гнило в кралството в  Дания, казва Шекспировият Хамлет. Царят вършел безобразия, "залита, речи произнася, придворните го величаят, но датчаните стават посмешище за другите народи". 
   Нещо гнило има май и в България, както личи от водевила около избора на нов изтребител за българската авиация. 

Този водевил, който наистина ни прави за посмешище, се разиграва от почти десетилетие. Оше с идването си на власт през 2009 г. правителството на ГЕРБ започна да лансира идеята за закупуване на американски изтребители F-16 втора ръка от трети страни и на 19 декември 2012 г. даде мандат на военния министър Аню Ангелов да води преговори и да излезе с предложение до 1 март 2013 г. за покупка на изтребители за 700 млн. лв.

За да не изглежда, че изборът е предрешен, бе съобщено, че ще се разглеждат оферти за употребявания италиански "Юрофайтер", за новия "Грипен" на Швеция и за употребявания F-16 на Португалия. 

До разглеждането на оферти не се стигна, защото  Борисов подаде оставка, после дойде отново на власт на 7 ноември 2014 г., но страната беше изправена пред тежки финансови проблеми - банкрута на КТБ, изплащане на закупените реактори за АЕЦ "Белене" и покупката на изтребители остана временно на заден план. 

А когато през есента на 2016г. отново се заговори за подмяна на изтребителите, през ноември изборите за президент бяха спечелени от Румен Радев, което разсърди министър- председателят Бойко Борисов и той наново подаде оставка. 

На власт дойде служебното правителство на Огнян Герджиков, което взе, че разгледа офертите за изтребители и класира на първо място шведския самолет, а употребявания американски остави на трето място. 

    Но на 4 май 2017 г. Бойко Борисов наново стана министър-председател и декласирането на американския изтребител никак не му хареса. Изказа се в смисъл, че президентът Радев едва ли не го е натресъл с избора на "Грипен", а Цветанов отиде по-далеч, като започна да хвърля намеци за корупция. 

Стартирана беше нова процедура за закупуване на 8 изтребителя на стойност 1.8 млрд. лв. с ДДС, но вече за нови самолети. Малко преди Нова година, Борисов от Брюксел припомни, че избора на вида изтребители, които ще се закупят, се прави от "комисии , които разглеждат тези оферти", но намекна недвусмислено, че  изтребителят, който трябва да се закупи е  американският F-16 блок 70. 

Старите "Юрофайтър" и новите  "Грипен" не ставали, така му казали наши летци- изтребители,  с които разговарял.  Това че "комисиите", които решават за изтребителите, се подбират от премиера, бе ясен знак, че изборът на F-16 блок 70 е предрешен. 

Това беше признато от бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов, който на 1 октомври т.г. в коментар за БНР каза: "Предполагам всички си дават сметка, че важността на това решение означава, че то ще бъде взето от премиера".   

"Комисиите" съответно избраха F-16 блок 70, подобрена модификация на F-16, която тепърва ще се произвежда в непостроен още завод в Южна Каролина, и тъй като имаше индикации, че американците ще поискат доста повече от предвидените 1.8 млрд. лева , комисията предложи на правителството още "да разреши проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания", определящи избора на предлаганите самолети. 

"Грипен" предложи за същата цена не осем, а десет изтребителя,  американската оферта се оказа непълна и президентът Радев реагира дневно за нередности от  направеният избор. Цветан Цветанов контраатакува, като заяви, че знае слабостта на Радев към "Грипен", без да поясни каква е тя, но намекът беше ясен, още повече като добави, че в Чехия и Унгария, които били закупени "Грипен" имало "скандали и съмнения за корупция" което предизвика гневно опровержение от страна на шведската компания. 

Но ето каква информация идва от чужбина, която по образните думи на Хамлет ни прави за посмешище.

Изборът на F-16 блок 70 не е защото както Борисов твърди, че иска най-доброто за българските изтребители, така че при бойни действия да не бъдели "пушечно месо". 

Както сочат чужди специалисти,  F-16 блок 70  е  четвърто поколение и няма шанс срещу руските и китайски изтребители от пето поколение, и дори срещу руски изтребители четвърто поколение.Това се признава и от американски източници като американското  неоконсервативно списание "The National Interest" , което казва по отношение на   F-16 блок 70, че "руснаците предлагат изключително добрият Сухой Su-35 , който е в много отношения по- способен". Китайците вече произвеждат изтгребител пето поколение J-20 , а в Русия тази година се влиза във въоръжение във въоръжение издтребител пето поколение Su-57.  

Истината е друга. Съдбата на F-16 в САЩ е със затихващи функции, той като този самолет е четвърто поколение, излиза в пенсия и на въоръжение влиза F-35 пето поколение. 

Предлаганият модифициран F-16 блок 70 изобщо няма да се произвежда за нуждите на американската бойна авиация, той е предвиден за трети страни като България, която не може да си позволи F-35 пето поколение, а F-16 все още може да се печели. 

   Не само ще се запазят свързаните с непосредственото му производство работни места, но и ще се осигури за в бъдеще бизнес за стотици инженерни и обслужващи частни компании и на хиляди американски доставчици, разположени в 42 щата.

Така че да се продават тези самолети на трети страни е в американски интерес, нищо лошо в това. Затова и беше натискът върху премиера и правителството ни от аВашингтон, упражнен от страна на заместник държавният секретар на САЩ Джон Съливан и лично от държавният секретар Майк Помпео. Но дали тази сделка е в български интерес? 

 Ето някои факти. САЩ засега са убедили три страни да закупят F-16 блок 70.

Бахрейн е едната, както се съобщава в сайта https://www.defensenews.com/air/2018/06/25/new-f-16s-are-headed-to-bahrain Lockheed Martin е получил контракт за  16 изтребители за 1.12 млрд. дол. за Бахрейн, което прави 1.915 млд.лв или 120 млн. лв. на самолет. При нас стана дума за  8 изтребителя за 1.8 млрд. лв. което прави 225 млн. за самолет, като цената не е окончателна. 
 225 млн. лв. за бедна България при 120 млн. за богатата на петрол Бахрейн? 

Другата страна, която  беше убедена за закупи 14 броя F-16 блок 70, е Словакия.  Но в тази страна решението на правителството беше остро критикувано за това, че не имало дебат, военният министър Гайдош е направил предложение за покупка на американския изтребител вечерта на 10 юли 2018г. и правителството е одобрило предложението на следващият ден. Опозиционната партия "Свобода и Солидарност"  обяви начина за избор за мега скандал и обеща, че ако дойде на власт ще преразгледа процедурата по избора, и ако има съмнения за нередности може и да има съдебни последствия. Лидерът на партията Ричард Сулик постави въпроса и затова, защо точно американският изтребител трябва да бъде закупен и защо е необходимо да бъдат закупени 14 самолети за 1.6 млрд. евро,  огромна сума, която не управляващите, а данъкоплатците трябва да платят. 

Когато беше в опозиция през 2014 г., Борисов отхвърли тотално идеята да се купуват изтребители, като заяви с възмущение пред парламента: "Ние не можем да платим на здравната каса, самолети ще купуваме". Но към днешна дата вързала и цъфнала ли е здравната ни каса, че сега той е променил мнението си? 

Големият въпрос е не само в това, че българският данъкоплатец ще се изръси с огромна сума и ще финансира запазването и създаването на нови работни места в американската оръжейна промишленост, но и в това, че се очертава да бъдат закупени безбожно скъпи изтребители, които няма да вършат работа. 

Вижте какво е оправданието на правителството да се купят новите  F-16 блок 70- според премиера Борисов- защото военновъздушните ни  сили вече да имат задачата не само да охраняват въздушното ни пространство, а да влизат и във военни действия, и по думите на  военният министър Каракачанов- "трябва да се направи най-добрият избор за бойната авиация, като става дума не само за мисията по така наречения Air Policing (охрана на въздушните граници на НАТО), но и за най-лошия вариант бойни действия". За какви бойни действия говорят двамата държавни мъже и срещу кого? 

Граничим с три страни членки на НАТО и още със Сърбия и Македония, никаква заплаха от тях. Русия ли имат те предвид, и ако е така да обяснят на обществеността защо предвиждат въздушни бойни действия с тези 8 изтребители, които даже американците не искат да произведат за себе си, срещу тази велика сила, а не да дават мъгливи обяснения за смисъла да се изхарчи огромна пара не в наш български, а в чужд интерес. 
На  29 септември 2016г. "Епицентър" публикува мнение на известният американския политолог, историк и публицист Наум Чомски със следното съдържание: 
"Ето какво е посланието ми към българите: 
Вие сте малка държава и от вас се искат повече морални усилия да отстоявате независимостта си. Добре е да знаете, че България е една провалена държава благодарение на САЩ...." 
 Не може да се съгласим с Чомски, че България е една провалена държава благодарение на САЩ.Малките и слаби държави са естествен плацдарм, на които великите сили воюват за налагане на своите интереси, и от управниците на тези държави  зависи, дали ще пожертват или  ще отстоят своите национални интереси. Но може и следва да се вслушаме в това, което Чомски добавя в посланието си, че "след всеки провал има възход. Дали ще се случи това, зависи от вас". 

Източник/ци: http://epicenter.bg/





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705017
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031