Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2019 18:12 - /ПРЕСТЪПЕН ЗАКОН! Н.М./ Важно за родителите! Боят над деца вече ще е престъпление
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 283 Коментари: 0 Гласове:
0



Важно за родителите! Боят над деца вече ще е престъпление
  Все повече деца в България страдат от това, че дългосрочно са разделени от родителите си

  image image    

Със закон ще се забранят телесните наказания над децата. По този начин всеки бой над дете ще е престъпление. Промяна е предвидена в проект за Национална стратегия за детето, публикувана за обществено обсъждане.

В документа се набляга и над това, че все повече деца в България страдат от това, че дългосрочно са разделени от родителите си. Най-вече това се дължи на трудовата миграция. Според специалистите детската самота се превръща в нов социален проблем. Традиционните семейстни отношения вече са се трансформирали, но няма средства за компенсиране на тези детски нужди.

Проблем остава и детската бедност, която според стратегията е с най-високите стойности през изминалите години. По данни на НСИ като бедни преди социалните трансфери се определят 37,9% от децата от 0 до 17-годишна възраст, а почти половината от българските деца живеят в риск от бедност или социално изключване.

Проблемите на българското дете се задълбочават и заради нарастващия дял на самотните родители, трансформацията в модела на съвременното българско семейство. В стратегията е заложено стимулиране на проактивната роля на бащите в отглеждането на децата чрез организиране на обществени кампании за споделено родителство, както и навлизане на повече мъже в помагащите професии.

Нужен е нов Закон за детето и семейството, пише в Стратегията. Предвижда се да бъдат приети и национални стандарти за ранно детско развитие, както и тяхното въвеждане във всички услуги за деца в ранна възраст. Въвеждането на стандарти за качество на грижите в детските ясли и предучилищното образование в съответствие с Европейската рамка за качество за услугите за образование и грижи в ранна детска възраст, е заложено още в проекта на документ.

Ще има актуализация на списъка на заболяванията на деца, за чието домашно лечение на територията на страната НЗОК заплаща напълно или частично лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, както и на медицинските изделия, прилагани в болничната помощ, заплащани от НЗОК .

Стратегията предвижда актуализация на медицинските стандарти по педиатрия, неонатология и обща медицина. Целта е въвеждане на по-конкретни механизми за разпознаване на затруднения в развитието на децата, както и приемане на насоки за работата на специалистите в здравните заведения, базирани на научни доказателства.

Ще има и патронажна грижа с национален обхват за всички деца до 3-годишна възраст.

В проекта се предвижда и цялостна реформа в областта на правосъдието за деца и създаване на система за детско правосъдие, ориентирана към правата на децата. Въвеждане на пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие и въвеждане на ефективна работеща система за превенция, наблюдение и изпълнение на тези забрани, е заложено като цел на стратегията. Ще бъде въведена забрана за задържането и лишаването от свобода на деца под 14-годишна възраст.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19708427
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031