Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2019 17:15 - Тайните на Тито: Пролятата българската кръв по ръцете му "Операция История" разбулва митовете и истините около него https://www.dnes.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 264 Коментари: 1 Гласове:
1



Тайните на Тито: Пролятата българската кръв по ръцете му "Операция История" разбулва митовете и истините около него

image
Легендите около личността на Йосип Броз Тито са безброй и са живи и до наши дни. Повечето от тях са свързани с това, че той успява дълго време да пази тайни около живота си. Например, маршал Толбухин не знае, че Тито е воювал срещу руснаците по време на Първата световна война в Карпатите като войник от армията на Австро-Унгария.
След това той е бил руски пленник, живял е дълго в СССР, а после става смъртен враг на Сталин. Но за българите образът на югославския диктатор може да бъде само един.
Много българи са убити в Югославия в първите години на управлението на Тито. "Близо 100 000 са, ако не броим тези, които са разселени, принудени да емигрират от Югославия. Това се случва в периода 1945-1946-та година", обяви в предаването "Операция История" журналистът от Bloomberg TV Bulgaria и експерт по бивша Югославия - Николай Кръстев.
"Именно Тито води с Георги Димитров преговорите за създаването на балканската конфедерация, ние да влезем като част от нея, за да може да се реши македонския въпрос вътре в нашите държави. От една страна и заради това е Кървавата Коледа, когато са избити много българи в Македония, именно от хората на Тито. За съжаление един от водещите генерали в югославската партия и армия води разстрелването, унищожаването, разселването на хиляди българи", посочи Кръстев.
Така на практика, в годините, когато в България се скандира "Сталин, Тито, Димитров", в Югославия се избиват хиляди българи.
"За нас не трябва да има никакво съмнение кой е Тито, какво прави за българите в Македония, неговите подчинени с каква ярост действат там", категоричен бе Кръстев. Той все пак уточни, че в онези времена българинът реално не е знаел какво се е случило в Югославия и заради това дълго време през комунизма българите имаха добро отношение към Тито и неговата Югославия.
Журналистът посочи, че някои факти от живота на Йозип Броз стават известни едва 15 години след смъртта му. Така например има спорове кой е истинският му биологичен баща. Някои твърдят, че е незаконно роден син на принц от Хабсбургите.
Други издигат версията, че истинският Тито е бил подменен с британски разузнавач, но най-вероятно това е просто митология, смята Николай Кръстев. Той посочи, че така например Тито е хърватин, а не е сърбин, както си мислят повечето хора.
"Тито се превръща в един своеобразен феномен! От един от най-тачените в СССР комунисти, до враг на Сталин. Двамата играят един двубой, който продължава доста дълго време, почти до смъртта на Сталин!", подчерта експертът.
"Сталин, Тито и Димитров ги е свързвала общата работа в Коминтерна. Една от големите тайни е как точно е успял Тито да се пребори със своята опозиция и тази тайна излиза чак след смъртта му. А тайната е, че той е предал своите, предал ги е на съветските специални органи и те са прочистени. И това отваря пътя на Тито да заеме ръководната функция", подчерта Кръстев.
По думите му има много поводи за скъсването на отношенията на Тито със Сталин. Единият например е разговор през средата на септември 1944 година, когато югославския лидер отива в Москва за разговор със Сталин. Тогава съветският лидер предлага да се върне югославския крал в следвоенното развитие на Югославия. На това предложение Тито става гневен и репликира Сталин. А по това време Тито вече е лидер на Югославия и има самочуствие.

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. shtaparov - Тито бил опасен злодей, масов ...
21.02.2019 11:06
Тито бил опасен злодей,масов убиец,славянофоб и международен престъпник- когато и да го бяха обесили щеше да е късно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19854558
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930