Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2019 17:46 - Боян Чуков: Открива се перспектива за създаване на Велика Албания http://epicenter.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 522 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Предстоят сериозни промени на Балканите, за които София няма определена стратегия

Боян Чуков: Открива се перспектива за създаване на Велика Албания

image1490 | 16 ян. 2019 | 15:02

Не е далеч моментът, в който Скопие ще се превърне в „балкански Йерусалим“. С всички произтичащи от този факт последици за околните страни



Процесът на обединение на Албания с Косово продължава методично да се развива. Албанският премиер Еди Рама на 14 януари заяви съвсем ясно, че очаква „нормализация“ на отношенията между Белград и Прищина. Тирана счита, че окончателното отделяне (разграничаване) на Косово от Сърбия ще бъде признато и гарантирано от САЩ и ЕС.
Еди Рама заяви: „Ние тук сме за да подкрепим съглашението, което ще одобрят страните, донесли на Косово свобода и демокрация. Косово го освободи не албанският президент Илир Мета, а САЩ и ЕС, които днес имат право и задача да стимулират и двете страни към окончателно съглашение, на основание на което Косово ще се обедини с Албания“.
Според бившия сръбски външен министър Вук Еремич, „разграничаването“ e съвместен план на Александър Вучич, Хашим Тачи, Тони Блеър и Александър Сорос (син на Джордж Сорос). Последните са се срещали публично и тайно. И са постигнали споразумение.
Според Вук Еремич, на 4 ноември 2018 г. се е състояла тайна среща във Ватикана, където е постигната договорка за митническата криза, формиране на косовската армия и детайли по „разграничаването“. Косовският премиер Рамуш Харадинай потвърди за съществуването на такъв план във „Вашингтон поуст“ на 28 ноември 2018 г.
Самото „разграничаване“ ще стане с приемане на Косово в НАТО посредством обединение на Прищина и Тирана. По този начин се открива перспектива за създаване на Велика Албания. Естествено, във времето след вероятното разпадане на Македония, новосъздадената албанска държава ще интегрира и тези земи в Западните Балкани, които са населени с етнически албанци.
Известната Рада Трайкович, сръбски политик от Косово и бивш зам. министър в правителството на Сърбия заяви: “Вучич е постигнал компромис с всички - и с Тачи, и с Харадинай, освен с честния народ. Този компромис е в разрез с конституцията на Сърбия, с Резолюция 1244 от 10 юни 1999 г. на СС на ООН, с мнението на умните хора. Този компромис е предателство“.
Никой не иска да говори за въпросната резолюция. Даже Александър Вучич. Резолюция 1244 предвижда оставането на Косово в състава на Сърбия. По-ясно казано, Прищина не може да получи независимост без съгласието на Белград.
На 17 януари в Белград пристига на посещение Владимир Путин. Александър Вучич ще търси от руския президент подкрепа за „разграничаването“. На Балканите Москва методично губи позиции. В действителност, единствено в Република Сръбска все още руснаците могат да се похвалят с определено влияние, което при настоящата външна политика на руското МВнР е само въпрос на време да се стопи.
Балканите са в навечерието на влизане в турболентна зона и в региона предстоят сериозни промени. Не е далеч моментът, в който Скопие ще се

превърне в „балкански Йерусалим“. С всички произтичащи от този факт последици за околните страни.

За съжаление София не разполага с някаква определена стратегия, която да защитава българските национални интереси по време на предстоящите промени на Балканите. Управляващите се влачат по течението на събитията и реагират само на „импулси“ от добре известните на всички remote control (дистанционно управление).

А, това не е на хубаво! 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19800117
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930