Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2019 21:43 - Абсурд! Привикаха по спешност екип на Фрог в МВР, за да пише кой и как върши престъпления в ДНСК https://bultimes.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 220 Коментари: 0 Гласове:
0



Абсурд! Привикаха по спешност екип на Фрог в МВР, за да пише кой и как върши престъпления в ДНСК Публикувано на 14.06.2019 в България
image  

Трябва да кажете кой, кога, къде и как е извършил престъпления в ДНСК. На тези абсурдни въпроси трябваше да отговаря част от екипа на Фрог нюз, привикан по спешност тази седмица в Главна дирекция „Национална полиция“.

Повод за разпита е сигнал на медията до прокуратурата преди около месец, във връзка със скандален доклад за състоянието на ДНСК за 2018 г, с който разполагаме. В два поредни материала (може да ги видите ТУК и ТУК) подробно ви информирахме за това, че  в него става дума за фрапиращи нарушения, хаос, пълна безконтролност и безотчетност. Тези констатации не са направени от нас, а от няколко контролни органа, като документът е предоставен през ноември м. г. на министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.  Като лоялни граждани решихме да сезираме светкавично прокуратурата, за да прецени дали има данни за извършени престъпления и трябва ли някой да понесе отговорност за състоянието на ДНСК, описано в доклада.

Полицаят от Икономическа полиция, представил се като  Вачев от ГДНП, по телефона съобщи, че трябва спешно да се явим при него, за да ни зададе въпроси. Наблегна няколко пъти, че прокурорът така искал, както и че трябвало да докладва на началниците си кога ще се явим. Още на следващият ден бяхме при  Вачев, който обясни, че един по един трябва да пишем. Оказа се, че препитването е минало идентично при всички. Полицаят настойчиво искаше да напишем черно на бяло кой е извършил престъпление в ДНСК и какво е то.

 

 Въпросът ни възмути, тъй като няма как да знаeм това, а още по-малко да набеждаваме без доказателства когото й да било в закононарушения. Вачев, видимо изнервен, подаде доклада и каза: „Чети, чети и пиши. Прокурорът го иска“. (Така и не ни бе казано, кой всъщност е прокурорът и защо името му се пази в тайна.)  Впусна се в обяснения, че след като сме подали сигнал, трябвало да посочим и престъпника. За да е по-убедителен даде пример: „При нас идват и казват: „Ето този ме окраде, този ме преби. Така се прави“. Опита  и с по-нежни думи: „Млади хора сте, не може да имате бели полета“. След като видя, че няма как да се справи със съпротивата да кажем кой точно  от ДНСК  е престъпник, Вачев  вдигна ръце: „Пишете каквото искате“.  

По някое време се присети да ни попита дали не го записваме, оглеждайки ни предпазливо.   Докато пишехме, той поиска да посочим и откъде сме получили доклада. След като казахме, че не помним, той настоя точно така да отбележим. Поинтересувахме се защо сигналът не се разследва по същество, като това да се извика и разпита човекът, който го е подписал, например. „Прокурорът решава какво ще се прави“, отсече той. Това, което ни направи най-силно впечатление, е че Вачев имаше готов отговор, обяснение и оправдание за всичко с отработеното: „Прокурорът така каза!“.

 След като споделихме на полицая, че не искаме неоснователно и без доказателства да набеждаваме когото и да било, той опита да ни успокои: „Ееее, то тези дела не са при нас, те са граждански“. Вачев хич не остана доволен от обяснението ни, че всъщност ние питаме прокуратурата дали в ДНСК има извършени престъпления. И нашата задача като граждани, е само да сезираме държавното обвинение при съмнения за нередности. На изпроводяк ченгето помоли да го търсим по всяко време, ако се присетим за нещо и обяснението, че ни е извикал, защото трябвало да разбере ние ли сме писали сигнала.  Така и не разбрахме дали разследващите органи ще се заровят в притеснителните констатации в доклада за ДНСК.

Потърсихме мнението на магистрати и юристи за препитването на хора от екипа ни в ГДНП. Те бяха единодушни, че като журналисти няма как да знаем кой и как върши престъпления в едно ведомство.

Екип на Фрог нюз




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702671
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031