Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2019 19:02 - Кристиян Бойков – опасният хакер или удобният "образован клошар"?Според адвокатите му - целта е да се удари компанията, в която работи https://www.
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 220 Коментари: 0 Гласове:
0



Кристиян Бойков – опасният хакер или удобният "образован клошар"?Според адвокатите му - целта е да се удари компанията, в която работи

17 юли 2019


image Кристиян Бойков е запален геймър. В профила си в социалната мрежа често споделя новини за различни хакерски атаки. В последната година Кристиян работи като експерт по киберсигурност в "ТАД Груп". В края на миналата година той направи експеримент пред Новините Он Еър.
"За да ни покаже колко сме уязвими в мрежата, 20-годишният пловдивчанин създаде нова безжична мрежа, която използвахме като доставчик на интернет. В нея въвеждаме данните си за онлайн банкиране. Секунди по-късно той вече ги има, разказва репортерът на Bulgaria ON AIR Благой Цицелков.
"Всяко едно изображение, което зареждате вие, го зарежда и човекът, който ви атакува. Единственият начин е да използват доста по-трудни пароли, а на публични места да използват VPN връзки", разказва Бойков.Още по темата
ДАНС предупреждавала с години за проблеми с киберсигурността
"Това е метод, чрез който лице, което е в една мрежа с друго лице, може да гледа трафика, който минава през тази мрежа с цел лична облага", разказва Кристиян.

През 2017 г., когато е още ученик, Кристиян пробива защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Тогава момчето разкри, че личните данни на 1,2 млн. деца са били достъпни на интернет страницата на МОН и всеки е можел да стигне до тях без идентификация. Тогава от просветното министерство поканиха Кристиян да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията. А малко след това получава и покана за работа в TAD Group.

"Видяхме Крис като етично момче, а можеше да манипулира оценките. Министърът изпрати благодарствен адрес към него и така се запознахме", казва Дияна Хаджийска, юристконсулт на TAD Group.

Според експерти, ГДБОП стига до Байков по забравен "lock" файл, в разпространените до медиите данни. Във файла имало информация, че е отварян от компютър с потребителското име - Kpuccc. Този скрит файл обаче не е пряко доказателство, че Кристиян Бойков е изтеглил документите.
"Кристиян е най удобното младо момченце. Той е образованият клошар", смята адвокатът Георги Стефанов.
Според адвокатите на 20-годишното момче, чрез задържането на Бойков се атакува фирмата, в която той работи.
"Взели са му апаратурата. Работи по големи проекти, с отнемането на техниката - удрят компанията. Неговото ликвидиране в момента и изземването на техниката му с данните поставя на колене дружеството", допълва Георги Стефанов.
В публично разпространените данни от изтеклите файлове, не се съдържат преки доказателства, че Бойков е разпратил въпросната папка до медиите. Но вече е с повдигнато обвинение от прокуратурата.По публикацията работи: Александър Попов

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19800746
Постинги: 44983
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930