Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2019 20:04 - ПРОКУРОРИ СРИТВАТ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО! ПРИЗОВАВАМЕ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКАТА КОЛЕГИЯ ЗА ТВЪРД ОТПОР! https://svobodnoslovo.eu
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 161 Коментари: 0 Гласове:
1



ПРОКУРОРИ СРИТВАТ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО! ПРИЗОВАВАМЕ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКАТА КОЛЕГИЯ ЗА ТВЪРД ОТПОР!

10.08.2019 admin

  image  

Д Е К Л А Р А Ц И Я

на Управителния съвет

image

на Съюза на българските журналисти

УС на СБЖ изразява дълбока загриженост от становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост. Смятаме, че така се подхранва още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас.

Тревожен сигнал за демокрацията е прокурори да сритват свободата на словото чрез преки указания към медиите с какъв тон трябва да отразяват протичащите събития и чрез внушения към аудиторията за недостиг на толерантност и отговорност в журналистическата работа. Напълно неприемлив за нас е подобен подход и отношение към критичната журналистика и то точно от професионални среди и лица, чийто дълг е да бдят за спазването на свободата на словото като фундамент на гражданските права и свободи.

СБЖ винаги е отстоявал и спазването на етичните принципи в журналистическата професия, които също са базисно условие за ефективно и достойно реализиране на изключително важната роля на обществен коректив, изпълнявана от нашата професия. Но когато юридическите инструменти не работят в защита на тази роля, а се опитват да я неутрализират, това е не само подигравка с етиката, но и заплаха за самата жизнеспособност на демокрацията.

Независимостта на журналистическата професия и медиите е също толкова неотменим демократичен принцип, колкото и независимостта на прокуратурата и съдебната власт.

Уви, тази наша прекрасна професия и медиите са под болезнен и все по-настъпателен натиск. Всяка седмица се трупат нови и нови случаи, ситуации, събития и процеси, които повишават тревогата ни за състоянието на правата на журналистите, на свободата на словото.

Обезпокоени сме от всяването на страх и несигурност в нашата гилдия, от непрозрачни лостове за влияния, задвижвани в обществени и частни медии, от лобистки практики при взимане на кадрови решения в медийната сфера, от подмяната на стойностната журналистика, от растящия брой съдебни дела на политически лица срещу журналисти, от груби реакции на различни партии срещу изразени журналистически мнения и коментари.

Възмутително е, че на този фон, който крещящо изисква спешни законодателни решения в защита на журналистическата професия и труд, внесените в Народното събрание от СБЖ предложения точно за такива решения отлежават без да им се даде ход в Комисията по култура и медии вече трета година. Ниие ще поставим този въпрос и пред Европейския парламент и ще потърсим съдействие от бъдещия еврокомисар по медиите, какъвто се разбра, че ще има в новата Европейска комисия.

СБЖ призовава цялата журналистическа колегия за единение и твърд отпор срещу всички посегателства към нашата професия и свободата на словото. Силата на демокрацията е с нас.

УС на СБЖ

08.08.2019

image

http://afera.bg




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702482
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031