Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08 18:22 - Насим Талеб: Трябва да унищожим Google и Facebook, преди те да ни унищожат https://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 37 Коментари: 0 Гласове:
0Насим Талеб: Трябва да унищожим Google и Facebook, преди те да ни унищожат Публикувано на 16.08.2019 в Свят
image     “Трябва да унищожим Google и Facebook, преди те да ни унищожат. И това трябва да се направи сега, преди да е станало твърде късно, когато вече не можем да го направим, защото те ще са станали непобедими. Капитализмът в САЩ винаги е работил, благодарение на антитръстовото законодателство, което позволява, веднага щом една компания стане твърде голяма, да й се попречи да контролира правителството. Освен това, веднага щом една компания придобие твърде голяма тежест в САЩ, тя губи популярност. Мисля, че американското обществено мнение мрази ГАФАМ. Съединените щати си остават страна на предприемачите, които не обичат икономическите мастодонти. Средният американец изпитва естествено недоверие към държавата, няма да се остави да бъде контролиран от субекти, по-силни от държавата!”.

  Специалист по статистика на риска, Насим Никълъс Талеб е бил двадесет години брокер в Ню Йорк, преди да стане преподавател. Той придоби световна известност с бестселъра си “Черният лебед”. Автор е и на книгата “Антикрехкост: Как да извлечем полза от хаоса”.

 – Тревожна ли е нарастващата власт на ГАФАМ*?

 – Разбира се, те контролират живота ни и могат да задушат или да пробутат когото си искат. Видяхме го по време на последните президентски избори в САЩ: скандалът с “Кеймбридж Аналитика” послужи на Тръмп. Но, от своя страна, председателят на административния съвет на компанията-майка на Google по онова време помогна на Хилари Клинтън за кампанията й. Неотдавна Тулси Габард, една от кандидатките за първичните избори на Демократическата партия, подаде жалба срещу Google, който премахна рекламната й кампания веднага след първия дебат на демократите. Трябва да следим дали ще спечели, това ще бъде интересно.

 ГАФАМ подмолно създава форма на монокултура в информацията. Проблемът е, че колкото повече нараства властта им, толкова по-непрозрачна, дори невидима става тя. Първото нещо, което правеха военните в банановите републики, когато имаше държавен преврат, бе да поемат контрола над националната телевизия, за да се обърнат към народа.  Днес вече няма еквивалент на тази държавна телевизия. Но ако не бъдат спрени ГАФАМ, те ще контролират демокрацията и ще влияят на общественото мнение.

 – Трябва ли обаче да се разрушат Google и Facebook?

 – Трябва да се унищожат Google и Facebook, преди те да ни унищожат. И това трябва да се направи сега, преди да е станало твърде късно, когато вече не можем да го направим, защото те ще са станали непобедими. Капитализмът в САЩ винаги е работил, благодарение на антитръстовото законодателство, което позволява, веднага щом една компания стане твърде голяма, да й се попречи да контролира правителството. Освен това, веднага щом една компания придобие твърде голяма тежест в САЩ, тя губи популярност. Мисля, че американското обществено мнение мрази ГАФАМ. Съединените щати си остават страна на предприемачите, които не обичат икономическите мастодонти. Средният американец изпитва естествено недоверие към държавата, няма да се остави да бъде контролиран от субекти, по-силни от държавата!

 – Тези гиганти продукт на финансовия капитализъм ли са или негово извращение?

 – Това е извращение. Не харесвам думата “капитализъм”, предпочитам “класически либерализъм” или “свободна търговия”. Обикновено съществува естествен механизъм на “творческо разрушение”, при който, щом една компания стане твърде голяма, икономиите от мащаба изчезват и възвръщаемостта намалява. Дори без антитръстовия механизъм, към който много рядко се прибягва, компаниите, които някога прекарваха петдесет до шестдесет години в S&P 500**, вече прекарват там между десет и дванадесет години: обновяването е мащабно. Този механизъм на класическия либерализъм позволява не да се помага на хората да се издигат, а да се направи място на другите. Никой не може да остане “на върха” дълго време. 

 

 С интернет обаче този механизъм вече не работи. Нашата антитръстова система не е пригодена към гигантите в сектора. Тя работеше за телекомуникационната компания A&T или за петролните компании, но не е приспособена за цифровите гиганти. Когато работи, класическият либерализъм дава възможност на хората да унищожат онзи, който е на върха. Но днес една компания, която иска да заеме мястото на Google, не може да го направи. Google притежава 92 на сто от пазарните дялове в световните уеб търсачки! Google познава разговорите на хората, той може да подсказва по средата на имейлите как трябва да завършат. Невероятно е, че приемаме всичко това.

 – Но не е ли унищожаването на Facebook и Google като отрязването на главата на хидрата, която веднага ще порасне отново? Не е ли по-добре да се регулират?

 – Разбира се, но трябва главата, която израства, да бъде главата на друг, това е предизвикателството! Европейският съюз избра регулацията. Но проблемът на регулацията е, че мултинационалните компании имат по-силни адвокати от регулаторите: мощните компании обичат правилата, защото знаят как да ги заобикалят. Това ще им помогне да заздравят хегемонията си за сметка на малките компании, без да позволяват да се появят нови участници. 

 Трябва да се проследят различните дейности на Google, да му се попречи да бъде едновременно в управлението на електронната поща и на сърфирането в интернет и да се раздели с YouTube. Да не му позволим да контролира целия ни живот: трябва да се разделят данните между няколко участници. 

 – Ако разрушим Google и Facebook, няма ли риск да изостанем зад китайските цифрови гиганти?

 – Това не е приемлив аргумент. Идеята, че “ако ние не направим това, Китай ще го направи”, е аргумент на лобистите на Google, който според мен е неоснователен. “Да оставим хората да ни четат писмата и да контролират живота ни, иначе китайците ще го направят”: как може да смятаме това за сериозен аргумент? Трябва да попречим и на китайските гиганти да използват нашите пазари.

 – Няма ли алтернативи?

 – Ако антитръстовият механизъм не работи, един от начините за сваляне на цифровите гиганти е съдебният процес, който е много ефективен в САЩ. Видяхме го с “Монсанто”: в продължение на двадесет години агрохимичната компания купуваше служители на Федералното министерство на околната среда, като им даваше доходоносна работа в края на кариерата. Това попречи на регулатора да сложи край на хегемонията на “Монсанто”, докато един обикновен ищец не заведе дело срещу компанията: днес тя е изправена пред 18 хил. жалби. Така може да бъде разклатен и Google, ако държавата не въведе ефективен антитръстов механизъм. Това се нарича tort system (деликтна система), каквото вие нямате в Европа, където регулацията идва отгоре.

 * ГАФАМ е съкращение за гигантите в мрежата Google, Apple, Facebook, Amazon и Microsoft (бел. ред.)

** S&P 500 (Standard & Poor’s 500) е вторият най-използван индекс за оценка на показателите на фондовия пазар в САЩ след Dow Jones (бел. ред.). 

 

Автор: Йожени Бастие, “Фигаро”
Превод от френски за ГЛАСОВЕ: Галя Дачкова
Гласувай:
0
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 11776310
Постинги: 19372
Коментари: 5793
Гласове: 5540
Календар
«  Септември, 2019  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30