Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2019 18:56 - Американците се сетиха, че има някой за лесно и вкусно изяждане в Близкия Изток Вестник ЗОРА
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 186 Коментари: 0 Гласове:
0



image СВЯТ Американците се сетиха, че има някой за лесно и вкусно изяждане в Близкия Изток     Вестник ЗОРА Posted on September 21, 2019, 6:00 am     15 secs

Ударът по саудитските рафинерии е атака от фалшив адрес
Световните цени на петрола скочиха с 12-13% в резултат на намаленото производство в Саудитска Арабия, след като десет неизвестни дрона нападнаха две рафинерии на държавната компания “Сауди Арамко”. Най-големият в света комплекс за рафиниране на петрол в близост до град Абкайк и нефтена рафинерия в района на Хурайс претърпяха атака.
В резултат на атаката на БПЛА, Саудитска Арабия намали производството на петрол с повече от половината – от 9,8 на 4,1 милиона барела на ден. Котировките на петрола сутринта на 16 септември достигнаха максималните си нива от май тази година. При откриването на търговията в понеделник “Брент” в Лондон скочи с 19% и за първи път от май 2019 г. струва повече от 70 долара за барел.
Спадът на производството от Саудитското кралство е 5% от световния пазар. „Това е най-големият спад в производството на петрол в историята в резултат на един инцидент“, пише Financial Times.
Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман бин Абдулазиз заяви, че експлозиите в двете рафинерии са довели също до спиране на свързаното производство на газ от 2 милиарда кубически фута на ден, което ще доведе до намаляване на доставките на ВПГ с около 50%.
Спадът на цените на петрола след резкия първоначален скок беше повлиян от изявлението на Тръмп, че той разрешава използването на петрола от Стратегическия резерв, “за да се осигури добро предлагане на пазарите”. Досега американските президенти са продавали петрол от Стратегическия резерв само три пъти: Джордж Буш през 1991 г. по време на операция „Пустинна буря“, петролната инфраструктура на Ирак и Кувейт беше разрушена; Джордж У. Буш през 2005 г. поради унищожаването от урагана “Катрина” на рафинериите и петролопроводите в Мексиканския залив; Барак Обама през 2011 г. по време на Либийската война.
Според саудитски източници на СиЕнЕн, два от заводите на “Арамко” са силно повредени, възстановяването на производството до предишното му ниво „ще отнеме седмици, а не дни“. „Това е най-големият шок за петролните пазари след урагана “Катрина“, пише Том Клозе, старши анализатор в Oil Price Information Service. “И подобно на “Катрина”, той ще ни преследва с месеци, поне със седмици.”

Акциите на петролните компании поскъпнаха по целия свят. Във връзка с предстоящото увеличение на цените на авиационното гориво падаха акциите на световните авиокомпании. Шокове на петролния пазар и лошите икономически данни от Китай тласнаха цените на златото, японската йена и швейцарският франк също се повишиха.
Анализаторите на Goldman Sachs смятат, че ако “Арамко” напълно възстанови производството на петрол за по-малко от седмица, петролът ще се повиши с не повече от 14 долара за барел, ако спирането продължи от 2 до 6 седмици, цената на петрола ще достигне 75 долара за барел. И най-важното е, че производството на американски шистов нефт ще се увеличи значително, тоест основните бенефициенти от атаките срещу саудитските рафинерии ще бъдат американските петролни корпорации, които финансираха избора на Тръмп за президент през 2016 г.
През последните години падащите глобални цени на петрола поставят под въпрос рентабилността на добива на шистов петрол. През първото тримесечие на 2019 г. 9 от 10 шистови компании в САЩ работеха на загуба; От 40-те американски компании за шистов петрол едва четири имат положителен баланс. И на 16 септември, след като се убеди във впечатляващото увеличение на цените на петрола, Доналд Тръмп триумфално написа в “Туитър”: „Тъй като през последните няколко години постигнахме голям напредък в областта на енергетиката, ние сме нетен износител на енергийни носители и сега сме техният първи производител в света. Не ни трябват близкоизточни петрол и газ! ”
Този “Туит” напомня на горд отчет за успешна специална операция под фалшив флаг. Тръмп веднага след съобщенията за нападението срещу саудитска рафинерия заяви, че Иран го е организирал. В същия ден йеменските хути поеха отговорност за нападенията в ефира на ТВ “Ал Масира”. Представителят на хутите бригаден генерал Яхя Серай предупреди, че саудитските рафинерии могат да бъдат атакувани по всяко време.
На брифинг на 16 септември в Анкара иранският президент Хасан Роухани заяви, че народът на Йемен има право на самозащита: „Що се отнася до … атаките с дронове, тук започнахме да говорим как това ще се отрази на петролния пазар. Бих искал обаче да обърна внимание на въпросите на сигурността. Йемен се бомбардира ежедневно и в тази държава умира невинно население. Народът на Йемен се защитава”.
На 17 септември официален представител на арабската коалиция, ръководена от Рияд, полковник Турки ал-Малики се изрази по-предпазливо от Тръмп, като заяви пред телевизионния канал “Ал Арабия”, че предварителните данни предполагат, че нападенията върху съоръженията на петролната компания са били извършени с оръжие, произведено в Иран и агресията не е извършена от територията на Йемен“, както твърдят хутите.
В същото време руският анализатор Татяна Волкова счита атаката срещу саудитските петролни рафинерии за “мощна политическа провокация”, подсказваща участието на израелските разузнавателни служби. „На 10 септември Тръмп уволни Болтън, на 12-и Нетаняху пристигна в Москва за посещение и изчака Путин в продължение на три часа в приемната, в нощта на петък срещу събота (от 13-ти на 14-ти), петролните рафинерии в Саудитска Арабия бяха атакувани и на 14 август хутите, които очевидно не разполагат с техническите средства за извършване на военна операция с такава сложност, поеха отговорност за нападението”, пише Татяна Волкова на своя уебсайт.
Известният руски икономист Павел Рябов също смята, че инцидентът е бил атака под фалшив флаг: „Атаката с дрон върху най-големите петролни рафинерии в Саудитска Арабия в събота вечер не е показателна със самия си факт (странно е, че такава не е осъществявана преди), а светкавичната реакция на САЩ, които веднага обвиниха Иран , означава, че инцидентът няма да има чисто технически характер… Съдейки по реакцията и тоналността, това е официален претекст за ескалиране на конфликта с Иран. Няма съмнение, че тази провокация би могла да бъде организирана от структури, пряко свързани със САЩ и тяхното разузнаване”.
Изглежда, че някой наистина иска да сложи „димящото дуло“ в ръцете на Техеран и да разгърне третата „война за петрол“ за последните тридесет години. Водещите световни експерти единодушно прогнозират стабилно увеличение на цените на петрола в обозримо бъдеще.

Петко Златаров

Никой не иска да слага никакво “димящо дуло” никъде. Просто САЩ искат да намалят прекомерното предлагане от такава стратегически нищожна държава като СаудиАрабия, за да пласират собствените си шистови нефт и газ, които иначе са на загуба – а идват избори…. Колко ли са платили на хутите за да поемат те авторството на нападението?!
След като Русия в съюз с Иран и Турция предотврати прекрояването на държавните граници и образуването на про-американска кюрдска държава за сметка на територии от Сирия, Турция, Ирак и Иран, идва ред на другата гео-политически несъстоятелна територия – т.е. на Саудитска Арабия – да бъде изядена за закуска.
На Тръмп саудитските поръчки на оръжия за 100 милиарда дол. са му като капка вода върху горещ камък. На него му трябват трилиони, а не милиарди. И сигурно му е непонятно как така обикновени камилари и заклети пустинни чек…д..и без грам геополитическа тежест ще прибират такива огромни печалби, когато и неговите хора – отрудени от трудното производство на шистови нефт и газ – заслужават огромни печалби. При това на САЩ тези милиарди и трилиони долари са им насъщно необходими, докато саудитите ще ги прекарат през зад…ка си за малоумни удоволствия. Както англо-саксонските стратези до неотдавна твърдяха, че било несправедливо и несъстоятелно Русия да владее 1/6 от земната суша с огромни богатства, със същата лекота вече същите те и Тръмп ще са се сетили, че има някой за лесно и вкусно изяждане в Близкия Изток…

свят

  Вестник ЗОРА   PREVIOUS ARTICLE Десет дрончета направиха Саудитска Арабия за смях Related Post   image “Изслушването” на доклада на европредседателстващия Г-н Борисов пред Европарламента / Jul 6    
    ПОСЛЕДНИ НОВИНИ image Номерът на тариката: Питат ли за корупция, говори за мигранти Вестник ЗОРА on Sep, 9, 2019 image Наведоха се до степен на магистрална труженичка Вестник ЗОРА on Jul, 7, 2019   Вестник ЗОРА on Jun, 6, 2019 image Примката се затяга: Текат проверки на Европа в София, в САЩ са готови с обвинения   Вестник ЗОРА on Jun, 6, 2019 image Престъпника Борисов бесен: “Аз лично ще я уволня, вкарвайте я в съда, от там ще я уволня…”
   



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697766
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031