Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2019 18:40 - БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД НА ИМЕНАТА ТРЪМП И ХЕНРИ http://shtaparov.blog.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 183 Коментари: 0 Гласове:
1



БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД НА ИМЕНАТА ТРЪМП И ХЕНРИ

Автор: shtaparov
                                БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД НА ИМЕНАТА ТРЪМП И ХЕНРИ


   Малко хора знаят,че невероятно голям брой британски имена имат Български произход. Това не се дължи на някакво световно влияние,постигнато от дедите ни в древността,а на съвсем конкретна причина- неоспоримото Българско присъствие на Британските острови преди 2500 години. Дълги векове там живял народът БОЛГИ (БЪЛГИ) и оставил огромен брой следи,които са видими за всеки патриот с несковано от тесногръдите казионни догми историческо мислене. Сред стотиците Български имена,които се срещат там по-силно в момента се открояват споменатите две имена,поради следните обяснимио причини:

1. Името Тръмп го носи днешния американски президент.
2. Името Хенри е популярно сред британската аристокрация,понеже е носено от голям брой английски крале и благородници с кралска кръв.

  Това се превърна в основна причина да се спра именно на тях и да покажа че това са Български имена,оставени в Британия от нашите деди.

  При тълкуванията на Български имена,останали в чужда езикова среда "Анализът" е установил някои особености,които трябва да бъдат взимани предвид. Една от тях е фактът,че в старо време почти не е съществувало онова разнообразие от окончания на фамилните имена (-ОВ, -ЕВ, -ИН, -ИЧ, -СКИ и пр.),което срещаме днес. Затова част от имената,които се откриват там може да не носят никакво окончание или да носят такова,което днес се среща рядко сред народа ни но някога не е било така. Някои древни имена може да носят онези носовки,които били модерни в България през V-Х в. та и много по-рано но по-късно са отпаднали,а други имена особено владетелските може да се окажат не много широко разпространени,понеже ареалът на тяхната употреба рядко излизал от княжеските палати на дедите ни.

  За други имена ще се окаже,че са били употребявани в малка диалектна област на древна България,а при някое от многото Български преселения са занесени в чужбина и са останали там при което у нас не е останал човек,който днес да ги употребява. Такива Български имена са известни и днес: лични имена като КУБЕР, АСПАР (с диал.форма ГАСПАР и КАСПАР), КУРТ, АТИЛА (АТИЛЪ) и пр. вече са изчезнали или са на изчезване д днешна България но в редица чужди страни,в които е имало големи Български популации все още се употребяват.

  Като взема предвид всичко това установявам,че някои "англонемски" имена имат не само отлични Български аналози но и прекрасно обяснение с Българския език. Значението на споменатите две имена в такъв случай е следното:

1. ТРЪМП= ТРЪП. Тази форма се получава като премахнем носовката,която очевидно съществува в него и изведнъж попадаме на Българското лично име ТРЪПЕ (= ТРЪПЪ) с диал.разновидност ТЪРПЕ,което още се среща в днешна Македония но е останало там от Куберовите Българи разбира се! Това несъмнено е воинско име,давано на момчета с воински заложби в семействата на войници и военачалници,понеже неговото значение е ТРЕПЕ (Унищожава врага). Като негов антоним в нашия език се явява думата ТРЪПИ (Търпи,Изтърпява) но с оглед древността на името считам,че първото тълкувание е далеч по-вероятно от второто понеже във времето,в което се разпространявало името не е имало големи Български групи,на които да се налага да търпят нечия чужда воля освен тази на своя владетел. Явно дедите ни са вярвали,че хората с това име ще получат заложби да побеждават всеки враг и винаги да се прославят,поради което не са го извадили от употреба чак до днес.

           image

  Аз не вярвам,че президента Тръмп ще бъде склонен да признае Българския произход на своето име (за него самия няма данни) но това не означава,че тази теза е погрешна. Напротив- тезата изглежда твърде вярна,понеже народът БЪЛГИ,наречен от по-късните британци БОЛГИ е шествал победоносно из всички Британски острови преди много векове,а негови любими имена са били Мортаг, Борис, Угаин, Гане, Боян и пр.

2. ХЕНРИ
. Това име не е собствено английско,а е дошло в Британия от континента заедно с първите нормани. Първоначалното му звучение е ХАЙНРИХ,което съдържа келтската ("пра"-Българска) наставка РИХ (РИГ,РИГА),т.е. КРАЛ. Такива наставки съдържат "пра"-Българските имена ИСПЕРИХ (ИСПОР-РИХ) и ТЕЛЕРИГ (ТЕЛЕС-РИГ), "готското" АЛАРИХ (= АЛАРИК,ТЯЛАРИК), вандалското РЮРИХ (РЮРИК= РЮДРИГ) т.е. ФРИДРИХ (ФРИДРИК,ФРЕДЕРИК),чийто първообраз следва да е нашенското име ПРЕДРАГ и пр. Това дава възможност да разберем,че името ХАЙНРИХ (ХАЙН-РИХ) е двусъставно,а неговото истинско значение е ХУНАРИХ (ХУНА-РИГ),т.е. Хунски крал (Кралят Хун)!

                                      image 
 
  Това не бива да ни учудва,понеже с името ХУНЕРИК (ХУНАРИХ,ХУНСКИ КРАЛ) е познат един вандалски владетел от V век:

    image

  За произхода на неговото име можем да представим само една правдоподобна хипотеза- че той е син на Хунска жена,взета от баща му за съпруга. Проверка на историческите данни за него и баща му директно води към същото заключение- баща му Гейзерик имал няколко съпруги с неизвестни имена и бил роден именно в Панония,която по това време била ядро на Хунската държава:

    image

  Името Гейзерик се споменава и под формата ГЕЙЗЕРИХ,което също е твърде показателно за неговия произход. Днешните германци го превеждат като КАЙЗЕРИХ (Кайзер-рекс,Император-крал,Кралски император),което би свършило работа на Сатиричния театър,но не и на сериозната наука. Истинския превод на името ГЕЙЗЕРИК е всъщност ХАЗАРИК- Хазарски крал или Крал,роден от хазарска майка,а това е добре обяснимо с мястото,от което произхожда. Вандалските крале сиреч не са никакви "германци",както впрочем и всички Вандали. Това го доказва не само Вандалския речник на Мавро Орбини,но и историческия развой на събитията- Вандалите бягат към Испания и Картаген,гонени от разни германски и не твърде германски племена,а техни верни съюзници през цялото време били само Кавказките Алани!

  Тясната връзка между Хуни и Вандали е неоспорима понеже историческите справки сочат,че Гейзерик бил един от основните съюзници на Атила и противник на Визиготите:

image

  Това означава само едно: няма и няма да се открие научен метод можещ да опровергае заключението,че Вандалския крал ХУНЕРИК е роден от Хунска жена в семейството на баща му и че името ХУНЕРИХ във всичките му варианти (ХАЙНРИХ, ХЕНРИ и АНРИ) означава точно това от което следва,че произходът му е Български! Днешните учени вече са твърдо убедени,че Хуните не са коренно различни от Българите нито Атила от Авитохол,а черепни възстановки на Хунски т.е. Български мъже,правени в Русия показват истинския им европеиден облик:

                   image

  Реалната Българска история е ужасно сложна и не било по силите на всеки да открие дори една десета от нея. За разкриване на цялата истина е изключително важно да работят цели научни екипи,съставени според изискванията на интердисциплинарния подход,а наша задача е да се борим ежедневно и да изискваме от политическите партии да променят сгрешената,опорочена и дори орезилена Българска история,за да я сложат в крак с изискванията на времето т.е.- с историческите извори!



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19846170
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930