Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2019 18:17 - Европейската банка – носите репутационни щети! Задържаха се 110 милиона евро заем за интерконектора с Гърция. Човек, банка или цяла верига важни лица е обектът
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 150 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейската банка – носите репутационни щети! Задържаха се 110 милиона евро заем за интерконектора с Гърция. Човек, банка или цяла верига важни лица е обектът на скандала? Публикувано на 25.10.2019 в България    

Вместо репутацията на важно лице налице е „репутационна верига”: през КОЙ – депутата и олигарх Делян Пеевски, през бивш консултант на кокаиновия европейски крал Брендо – сега фърст банкер, през банка на приятелка на премиера, та до БНБ, енергийното министерство и самото правителство. 

Заради потенциални „репутационни щети” у нас за нея Европейската инвестиционна банка протака фактическото отпускане на 110 милиона евро заем за газовата връзка и интерконектора с Гърция.

В бизнес и политическите среди се твърди, че причината е заради неофициален списък с лица, с които не е хубаво да се поддържат делови и бизнес връзки.

Според колеги от Медиапул става дума за Жаклен Коен – шефа на БЕП – Българския енергиен холдинг (БЕХ е ръководството на цялата ни енергетика – от топлофикациите през газа до атома). БЕХ е рецепиента на заема и той ще го разходва за строителството на газовата връзка.

Репутацията на Коен наистина е скандална – той дирижираше скандалния „Южен поток”, скандалния атомен гьол „Белене”, „Булгаргаз” със скандалните му договори за цени и условия по транзита в угода на руснаците .

Какво се случи?

Заемът е подписан на 10 октомври, като непосредствено преди това в ръководството на БЕХ правителството включи нов човек – Ина Лазарова. От тримата членове на Борда двама са били „за” и един „против”.

Според версията този член на Борда обаче е отказал да подпише Протокола от събранието, с което вписването на промяната в Търговския регистър е блокирано (бел. в нормалните чужбини на секундата целият Борд на такова държавно предприятие ще бъде разчистен от луксозните му кабинети.)

Според моята версия обаче умишлено се създават юридически спънки, вкл. със съдействие от Министерството на енергетиката и правителството, за да се забави интерконектора с Гърция (от десет години все започва да се строи и досега – нищо!)

Това личи и по факта, че официален или неофициален „репутационен списък” на лица (родни и чуждестранни) в Европейската централна банка няма и никога не е съществувал, както твърдят колеги. Това е фейк, пуснат им от техния държавен информатор с цел да прикрие по-грозна истина.

Обаче репутационни списъци на компании, дружества и банки винаги е имало, има и сега!

ГРОЗНАТА ИСТИНА ЗА ВЕРИГАТА ЛИЦА

Истинският проблем опира до родната банка, през която ще бъде оформен заемът.

Става дума за Българската банка за развитие! Тя е със скандална репутация въпреки характера си на официална държавна институция!

Един пример – БНБ и правителството я изключиха от проверката на Европейската централна банка на тези финансови институции у нас, като не й разрешиха да ровичка.

Банката е трансмисия – взима пари и ги раздава на най-едри олигархични кръгове, дирижира и чрез националните проекти (санирането например) кой ще се облажи.

image

Наскоро беше изключена и от обхвата на контрола по променения Закон за публичните предприятия (това стана по предложение на партия “Атака”, подкрепено в гласуването от все депутати и партии. За вас останаха публичните им изявления “против” такова изключение, зад кулисите – гласът “за”.

Смърди, та се не трае! 

imageСтоян Мавродиев

Шеф на тази банка е Стоян Маврудиев.

Ще напомня, че за тогавашния председател на Комисията за финансов надзор в моите книги и в мои публикации се казва, че е консултант по офшорните въпроси на фирми, свързани с кокаиновия крал на Европа – Брендо.

На съдебните процеси, които започнаха у нас и в чужбина срещу Ивелин Банев – Брендо, тези факти бяха официално потвърдени и предизвикаха невероятен задкулисен международен скандал, за който също ви информирах.

Малко по-късно Стоян Маврудиев изгоря като шеф на Комисията за финансов надзор (втората институция наред с БНБ, която контролира тази система).

ПРИ КОГО ОТИВАТ ПАРИТЕ? 

В момента под ръководството на този Брендо-консултант Маврудиев Българската банка за развитие е известна като най-щедър донор на фирми и дружества, гравитиращи в бизнесимперията на КОЙ – депутата Делян Пеевски.

Малко данни в тази връзка: „Булгартабак” е взел над 150 млн. от банката, веригата „Техномаркет България” сега, септември, през собственика й – Маркет инвестмънтс”, взе още 100 млн. и т.н., та общо станаха четвърт милиард и т.н. , и т.н.

Така Делян Пеевски освен келепира направи още една стъпка от друга финансова операция – покри паричната връзка на дружествата в орбитата му с банката на Бойковата приятелка Цветелина Бориславова (така нар. Българо-американска кредитна банка), от която те бяха взели заеми.

А защо казвам, че банковите заеми в такива размери опират до верига?

Защото решения за такива огромни кредити, които поставят в риск капитала на банките, се взимат по особен ред – не само от шефа на Борда й. Те задължително се докладват и разрешават от Банковия надзор на БНБ. За Държавната банка за развитие се съгласуват с МФ и правителството.

Въобще тази „репутационна верига” се оказа много дълга – от един енергиен шеф до консултант-държавен банкер на световен гангстер, от един мастит депутат – сред най-едрите олигарси у нас, та до разни банки, от най-голямата държавна бизнесструктура до едно министерство, за да опре накрая в БНБ, правителството и дори премиерът.

Григор Лилов, Фейсбук




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19698015
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031