Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2019 17:20 - НОВ ПОГЛЕД ВЪРХУ РОЗЕТАТА ОТ ПЛИСКА ДАВА НЕОЧАКВАН РЕЗУЛТАТ, МНОГО РАЗЛИЧЕН ОТ ВСИЧКО ПОЗНАТО ДОСЕГА Автор: shtaparov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 138 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.10.2019 15:52


НОВ ПОГЛЕД ВЪРХУ РОЗЕТАТА ОТ ПЛИСКА ДАВА НЕОЧАКВАН РЕЗУЛТАТ, МНОГО РАЗЛИЧЕН ОТ ВСИЧКО ПОЗНАТО ДОСЕГА Автор: shtaparov 
НОВ ПОГЛЕД ВЪРХУ РОЗЕТАТА ОТ ПЛИСКА ДАВА НЕОЧАКВАН РЕЗУЛТАТ, МНОГО РАЗЛИЧЕН ОТ ВСИЧКО ПОЗНАТО ДОСЕГА


   Розетата от Плиска е уникален старо-Български паметник,открит в царския дворец на старата ни столица Плиска през 1961 г. Учените са я нарекли "Звезда на маговете" за да подчертаят,че тя е седемлъчен астрологически модел на Слънчевата система от времето,когато ту Земята ту Слънцето били считани за център на Вселената а основните небесни тела освен звездите,които познавало човечеството били седем. Те носели и още носят онези имена на езически богове,под които са познати от най-дълбока древност.

                             image                         

  Писмени данни доказват,че Българите са познавали добре тези небесни тела. В лист 250 на Симеоновия сборник (IX-X в.) е написано следното:

  "Седем са планетите и техните имена са Слънце, Луна, Зевс, Меркурий, Арей, Венера, Сатурн. На всеки пояс от небето се движи по една от седемте планети.На най-високия- Сатурн (Крон), на втория- Дий (Юпитер), на третия- Арей (Марс), на четвъртия- Слънцето, на петия- Венера (Афродита), на шестия- Меркурий (Хермес) и на най-ниския- Луната." (Петър Добрев, "Звездната вяра на древните Българи" 2007 г., стр. 65).

  Симеоновият сборник бил голяма и важна книга,изнесена от България след 971 г. а по-късно разнищена на части. Цели глави от него са унищожени за да бъде прекръстен на "Светославов" но е запазено достатъчно за да разберем,че е писан по заръка на великия цар Симеон (893-927 г.). През XIX в. руският княз Оболенски установил,че този сборник бил с много голям обем и имал исторически раздел с няколко исторически съчинения към които мога да предположа,че е принадлежал оригиналния текст на "Именника" и на фалшифицираното след XIV в. съчинение "За буквите".

  Йоан Екзарх в своя "Шестоднев" от IX-X в. също споменава седемте светила (цитатът е по Ж.Войников- кликни за да увеличиш):

   image

  Върху всеки лъч на Розетата са гравирани кратки надписи с непозната :пра"-Българска писменост,неправилно наричана "руническо писмо". За тях с право се счита,че обозначават седемте основни небесни тела на древността,отговарящи на седемте основни езически блогове. Дискусионен е още въпроса на какъв език ще се тълкуват тези надписи и какъв е редът на небесните тела т.е. на боговете,които са обозначени с тях.

  "Розетата от Плиска" не е християнски символ а езически- затова небесните тела в нея са важни,но не са основни- основни са езическите богове. Боговете винаги са първични,а имената на небесните тела са последица от тях. За древните езичници важни били боговете,а небесните тела само доказвали тяхното присъствие в този или онзи важен момент. Затова идеята,че върху Розетата няма нищо повече от небесни тела е неправилна,порочна и робуваща на атеистичните заблуди.

  Точността,с която небесните тела се движат и появяват на небосклона служела на древните жреци,за да предсказват появата на този или онзи езически бог в точно определени от космическите цикли моменти. Неразбиращите зрители около тях схващали тази точност като знак свише и веднага приемали божествените послания,които езическата вяра им изпращала.

  Не е маловажен начинът,по който са подредени небесните тела,т.е. боговете в "Розетата". Версиите са няколко и се оказва,че мненията за тях често се разминават помежду си.

1. Версия на Александър Хофарт с движение срещу часовата стрелка:

                         image

2. Версия на Петър Добрев с движение по часовата стрелка:

                image
 
3. Версия на Иван Танев с движение срещу часовата стрелка:

        image
4. Версия на Живко Войников с движение срешу часовата стрелка:

  image

5. Класическа версия (огледална на онази,която представя Ж.Войников) с движение по часовата стрелка:

        image

6. ""Ключ на Соломон"- един от многото негови варианти с движение срещу часовата стрелка:

     image

   Както виждаме хаосът е пълен- няма единно мнение нито за начина,по който са подредени боговете (небесните тела) нито за посоката на движение,по която е представен редът им. Звездата на маговете била позната на ренесансовите оракули и астролози,които я нарекли "Ключът на Соломон". Няма научни данни дали Соломон е реална личност и дали е познавал тази "звезда",но едно е известно със сигурност: древните вавилонци (халдеи) отлично я познавали векове преди неговото време и си служели с нея,за да предсказват бъдещето. Затова днес е ясно,че "Звездата на маговете" е изкуствено приписана на Соломон през XVI век,за да бъдат приети от църковните власти астрологичните предсказания,които се правели с нейна помощ и да не бъдат гонени от светата Инквизиция астролозите,които работели с нея:
     image

  Ако разгледаме внимателно различните подреждания на небесните тела  в Звездата на маговете ще забележим,че те имат много сходства но и много различия. В "ключа на Соломон" небесните тела (боговете) са подредени така,че Слънцето винаги да е най-отгоре т.е.- в началото на редицата. В Симеоновия сборник и в зикурата от Бирс Нимрод (Вавилонската кула) обаче в начало на този ред е Сатурн (кликни за да увеличиш):
      image

   Интересно е да се знае в коя посока са подредени боговете- дали по часовата или обратно на часовата стрелка. Досегашните Български тълкувания на "Розетата от Плиска" робуват на ренесансовата заблуда,че редицата на боговете в "Звездата на маговете" започва с лъча на Слънцето и в тях те са подредени най-често по часовата стрелка. Тази заблуда е наложена през римско време (II-III век),когато за начало на седмицата е приета неделята (Деня на Слънцето). Преди нея обаче е имало по-старо схващане,че началото на седмицата е било в събота т.е. в деня на Сатурн което говори,че най-старите и най-верни модели на "Розетата" са почвали винаги с този бог а не със Слънцето. Различните модели на подреждане носят различни имена- Халдейски,Хармоничен (Планетарен),Птолемеев (Сидерически) и пр.
   image

  Наша задача е да установим към кой вид подреждане принадлежи Българската "Розета". В Хармоничния (Планетарния) модел седемте богове ("небесни тела") са подредени според поредността на техните дни от седмицата. В Халдейския модел,наричан още Птолемеев или Сидерически са подредени според времето,за което тези небесни тела минават по еклиптиката.

  Хаосът в досегашните представи за точното подреждане на боговете в Българската розета винаги ме е дразнил и притеснявал. Големите разминавания в научните мнения говорят,че е възможно нито един от предложените досега варианти да не е верен. По начало обаче нямах никаква идея как трябва да са подредени боговете-планети и защо древните астролози пишат,че в едни версии порядъкът е един а в други- съвсем друг. Затова не можех да предложа мое мнение понеже знаех,че познанията ми в областта на астрологията са крайно недостатъчни.

  Така тази работа остана в ръцете на други но се оказа,че всичките им версии са подчинени на една догматична заблуда: езикът на Розетата не е Български,"розетните" термини са непознати за Българина а астрологичната проблематика- недостъпна за читателите. Постепенно обаче набрах сериозен обем знания и ми стана ясно,че големият хаос в досегашните представи пречи за разкриването на научната истина.

  Преди 12-13 години успях да си купя бижутерийно копие на Розетата от Плиска,което макар и несъвършено ми позволи по-често да хвърлям око върху нея и да размишлявам по нейната проблематика. Времето и Божията воля ме накараха да обърна внимание на един особен факт,останал незабелязан от досегашните изследователи. Върху "лицевата" й страна са гравирани 15 писмени знака (йероглифа). Всички знаци са принципно различни с изключение на два,които са архаични предшественици на Кирилското "Е двойно" и се повтарят "дословно" на две места: долния знак върху "третия" лъч отляво и долния знак върху "четвъртия" лъч отляво.

                                                           image

   Ръководен от моята представа,че имената на боговете ("небесните тела") върху седемте лъча на Розетата не може да не са Български и приемайки досегашните версии,че в началото на редицата най-отгоре стои лъчът на Слънцето (Слънчевия бог) реших,че индоевропейския произход на Българите ще помогне по-лесно да открием кои богове са обозначени с йероглифен запис,съдържащ два различни и два еднакви писмени знака. Ако открием кой е първия,третия и четвъртия бог върху Розетата лесно ще намерим точната закономерност,по която са подредени боговете-планети върху нея и това ще помогне да узнаем разположението на останалите четири богове,а после и техните Български имена.

   В двата повтарящи се писмени знака върху два съседни лъча несъмнено е скрита полезна информация за начина,по който са подредени боговете върху Розетата от Плиска. Оцелелите "пра"-Български надписи са малко,а буквалните повторения на конкретни писмени знаци в тях са още по-малко. Тук надписите обаче са цялостни- Българската Розета е прекрасно запазена и в нея няма липсващи,изтрити или неясно изглеждащи писмени знаци,а основните версии за тяхното разчитане в крайна сметка са две:

1. Имената или епитетите на боговете са написани с неизвестна азбука и са представени в съкратен вид.

2. Имената или епитетите на боговете са написани с неизвестно сричково-йероглифно писмо и са представени в техния цялостен вид.

  Едно мое изследване за естеството на "пра"-Българската писменост (http://shtaparov.blog.bg/politika/2019/10/23/.1146739) показа че тя не е азбучна,а сричково-йероглифна. Основно доказателство за това е "пра"-Българския надпис от Шудиково в днешната малка държавица Черна гора:

         image

    image

   Върху правилно оформен двутонен камък с 5 страни (без основата) има по няколко писмени знака от всяка страна,което доказва четири неща:

1. Никой не би си играл да дяла и да придава правилна форма на такъв голям камък,само за да напише върху него няколко срички и едносричкови думи.
2. Надписът не може да съдържа никакви особени съкращения,понеже те биха го превърнали в неразгадаема енигма за хората,които поискат да го прочетат.
3. Дребните на пръв поглед разлики между някои от наличните писмени знаци,които инак са почти еднакви говорят,че всяка такава разлика е обозначавала различен вид четене на всеки отделен писмен знак по начина,по който това се прави с индийските брахми.
4. От всичко това следва,че надписът върху камъка от Шудиково не може да е правен с никаква азбука,а с напълно неразгадано сричково-йероглифно писмо.

  Дребните разлики не са заличили големите прилики между представените знаци и говорят,че всеки такъв знак е имал четене много близко до това на останалите но не напълно идентично с него,а по-скоро малко различаващо се. От всичко това следва,че няма причина да обявим групираните знаци върху Розетата за едносричкови буквени съкращения,а трябва да ги схващаме като отделни цели думи. С думите в Розетата,в които има повтарящи се писмени знаци тогава ще са обозначавани такива богове-планети,чиито двусричкови имена завършват с еднакви окончания.

  Боговете в Звездите на маговете са винаги седем- 5 мъжки и 2 женски персонажа. Ако се запитаме защо повтарящите се знаци в надписите на нашата розета са само два и кои два езически бога може да имат Български имена с еднакви окончания ще стигнем до единствено възможния извод,че това може да са само двете богини ЛУНА и ВЕНЕРА!

  Едничките две божества в Българската розета,чиито имена са с еднакви окончания не може да са различни от Венера и Луната. Това разбиране помага да направим огромна крачка напред към разкриване идентичността на останалите четири богове. Слънцето и Луната са най-забележимите небесни тела и често са споменавани заедно в астрологичните сведения. Затова,ако първи в Розетата (най-горе) е лъчът на Слънцето,което го прави пръв най-важен бог от Седемте а трети е лъчът на Луната (на "третия" лъч отляво),четвърти ще е лъчът на Венера. Това означава че на втория лъч,който е между Слънцето и Луната може да е бил единствено Зевс (Юпитер)- водач,пастир и баща на боговете,приеман нерядко за главен бог,а движението на небесните тела върху нашата Розета е ставало обратно на часовата стрелка!

  Така с елементарни съждения откриваме възможния ред на първите четири небесни тела и стигаме до извод,че те са подредени според тяхната значимост в особена йерархична последователност. Тя изглежда непозната за древните автори и сегашните проучватели,но дава възможност да открием точната последователност на другите три планети,което вече изглежда не толкова трудно. Идеята за йерархична последователност в начина,по който са подредени Седемте богове ни довежда до следния резултат:

1. СЛЪНЦЕ (Първи най-важен мъжки бог)
2. ЗЕВС-ЮПИТЕР (Втори най-важен мъжки бог)
3. ЛУНА-МЕСЕЦ (Първи най-важен женски бог)
4. ВЕНЕРА (Втори най-важен женски бог)

  Сега задачата става подобна на тест за интелигентност. Тримата неизвестни богове от седмѝцата,чиито имена не са споменати дотук са Сатурн,Марс и Хермес. Логиката на нещата показва.че Трети най-важен мъжки бог на Ведическите племена след Слънцето и Зевс може да е бил само МАРС-АРЕЙ,по чието име те са кръстени АРЕЙЦИ (Арийци,Марсови племена). Четвърти в такъв случай ще е бил единствено Сатурн а пети- Хермес (Меркурий),който е най-"слаб" от петимата мъжки богове и последен в редицата на Седемте. Оставащите трима богове върху Розетата тогава са били подреждани така:

5. МАРС-АРЕЙ (Трети най-важен мъжки бог)
6. САТУРН (Четвърти най-важен мъжки бог)
7. ХЕРМЕС-МЕРКУРИЙ (Най-маловажен мъжки бог)

        image

  Това е точното йерархично подреждане на Седемте богове ако приемем,че начален в Розетата е лъчът на Слънцето. Следващи проучвания показаха,че това е само част от истината за Българската розета а цялата истина ще се опитам да покажа в други статии за нея понеже считам,че една или две статии в приетия разумен информационен обем са крайно недостатъчни,за да бъде обяснено всичко по тази сложна тема.

  Показаната последователност в реда на боговете не прилича на нито една от досегашните познати,които ни се поднасят и както ще видим в следващи материали по тази дълга тема,за това си има съвсем конкретна причина. Тя не е доловена от досегашните изследователи които не са разбрали закономерността,въз основа на която небесните тела може да се подреждат веднъж по един начин а друг път- по друг.

  Този съвършено непонятен за конвенционалните учени розетен вариант  е първата надеждна опорна точка,която ще ни отведе до истината за Българската розета. Той бе възстановен от мен саморъчно по пътя на простата логика още в 2012 г. а на следващата година се оказа,че той не бил нов за астрологията и аз не съм открил Америка,а съм попаднал на нещо старо но недобре познато. По-грамотните астролози отлично знаят че картината,която виждате по-горе не е някакво случайно налучкване нито объркване в моята логика,понеже съвсем точно възпроизвежда денонощното подреждане на боговете-планети в известния на всеки от нас седмичен календар.

  Днешните казиони системно подминават това подреждане или просто не го познават както не го познавах и аз,преди да го открия в един лекционен курс на Михаил Левин от Московската академия по астрология у нас (urania-bg.com) на който случайно се натъкнах през 2013 г. в Интернет,докато търсех повече информация по въпроса. Тогава с изненада установих че онова подреждане на боговете в Розетата,което направих през 2012 г. напълно съвпада с реда на боговете-планети,което Той бе наличен тогава а днес вероятно е свален или архивиран но доказа,че в Русия та и в България има хора които знаят,че е възможно нашите учени да се заблуждават при своите подреждания на боговете в Розетата но никой не е отронил даже една дума,за да им каже това. Получената от там информация ще покажа систематизирано в следната таблица:

     image

    Астрологичната лекция,за която говоря носи заглавие ЗВЕЗДА НА МАГОВЕТЕ, ТАТВИ, ЕЛЕМЕНТАРНИ ПОНЯТИЯ В МУНДАННАТА АСТРОЛОГИЯ. В нея има таблица,в чиято най-лява колона (под I-во римско) боговете-планети са подредени точно така,както показва моята възстановка по-горе:

     image

   Тази колона е практически най-важна понеже обозначава боговете-планети,на които са подчинени първия час на деня и първия час на нощта. Божеството,което владее първия час на деня или нощта владее целия ден,респ.цялата нощ. Затова розетната възстановка по-горе е денонощна (включва боговете на деня и на нощта за всеки седмичен ден) за разлика от досегашните,които включват само боговете на деня. Календарните дати не включват само дни- в тях има и нощи а всяка нощ си имала бог,различен от този на деня. Ако Слънцето и Луната са богове на неделята и понеделника например,те владеят само дневната част на денонощието от изгрева до залеза,а нощната част от залеза в неделя до изгрева на слънцето в понеделник я владее Зевс (Юпитер). Всичко това е добре обяснено в стр.3 на въпросната лекция (кликни върху снимката за да я увеличиш):

    image

  Астрологичната таблица в лекцията на Левин показва,че всеки ден от седмицата е имал не по един,а по двама богове- един за деня и един за нощта. Досегашните автори на розетни варианти у нас отчитаха първия бог а пропускаха втория понеже не са знаели,че за древните езичници не е можел да дойде нов ден преди да настъпи нощта,а всяка нощна част от денонощието си имала друг бог различен от този,който владеел дневната част на денонощието. Затова моята розетна възстановка е денонощна (т.е. цялостна) а не само дневна (т.е. частична),каквато е розетната възстановка на големия учен Петър Добрев например.

  Това означава че седмичните розетни цикли,които ни се представяха досега са непълни понеже показват само боговете,владеещи дневната половина от седмицата а пропускат онези богове,които владеят нейната нощна половина. Всяка календарна седмица има седем дни и седем нощи,съответно 7 дневни богове и 7 нощни,които се редуват един след друг. Да пропуснеш половината богове в такъв 7-дневен период е като да пропуснеш половината букви в нашата азбука и да напишеш научен труд само с другата половина след което да претендираш,че си дал на хората точна и надеждна информация. С това подценяваш дедите ни понеже ги набеждаваш,че са имали слаби познания в областта на астрологията и основата им се е губела понеже не са знаели,че дневните богове се редували с нощни а нощните- с дневни!

  Тези нови знания показват,че точното разтълкуване на нашата розета не може да стане по метода на тюрколозите и иранистите. Първите "четат" писмените знаци върху нея по такъв сатиричен и унизителен начин,че няма смисъл да обяснявам защо от празните им напъни не се получава никакъв смислен текст. Вторите са по-близо до истината но робуват на стари клишета,като взимат от астролозите някой популярен модел на розета или звезда на маговете и на него екстраполират своите "прочити" натаманявайки ги така,че получените думи хем да приличат на "ирански",хем да са близки по звучене до онзи термин,който им се иска да получат.

 Надписите върху нашата розета обаче са на Български- не са на гръцки, латински, еврейски, монголски, тюркски, ирански, "македонски" или "славянски" език! Това ще може да видим в някоя от следващите статии и ще разберем защо истинското подреждане на боговете върху нашата розета,което е огледално на тук представеното е основа на основите на световната астрология,на цялата класическа теология и на всички популярни календарни системи,включително римската и "китайската"!

  Как и да тълкуваме тази проблематика,истината е една: древните Българи са имали невиждани астрологически познания в обем,който конвенционалните учени не могат дори да си представят. Обучените астролози знаят,че редът на боговете в астрологията може да е доста по-различен от онези,които у нас се разпространяват. Тези хора обаче мълчат- дали защото не им е платено или защото и техните знания някъде куцат,но те са оставили нашите учени да се оправят сами. Е,ние се справихме все пак без да ги молим за помощ а доразвитието на получените знания показа,че талантите на Българина не са за подценяване и ако някой не иска да се съобразява с това нека не се учудва,че може да бъде попарен от тях! *



*  Допълнителна информация по въпроса може да намерите във видеоклипа   
youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zes0N3nLmfo,който по неизвестни причини не успях да добавя долу под статията).



Гласувай:
4
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 12984831
Постинги: 23725
Коментари: 5833
Гласове: 6025
Календар
«  Септември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930