Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2019 18:38 - Прекланяме се пред паметта на загиналите воини на България https://news.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 178 Коментари: 0 Гласове:
0



Прекланяме се пред паметта на загиналите воини на България     Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена днес (2 ноември) от 11 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Заупокойната служба ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

 

Заупокойна служба - панихида в памет на воините, загинали за България, събра висши представители на държавната власт, военнослужещи, членове на военно-патриотични съюзи, военни аташета, акредитирани у нас, много граждани. В знак на преклонение пред паметта на героите, загинали за национално освобождение и обединение, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския си дълг в мирно време бяха отдадени военни почести и бяха поднесени венци и цветя.

Панихидата за упокоение на душите на загиналите беше отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. На ритуала присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, неговите заместници - вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, народни представители, офицери от Българската армия, представители на ръководствата на военно-патриотичните съюзи и организации, ветерани, близки на военнослужещите, загинали в мирно време.

В ритуала участваха военнослужещи от Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

На Архангелова (мъжка) задушница представителни части на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и бригада "Специални сили" участваха в панихиди в гарнизоните Асеновград, Бургас, Варна, Карлово, Пловдив и Плевен. Военнослужещите поднесоха венци и цветя пред паметниците на загиналите воини.

Почести към загиналите български воини бяха отдадени на Завоя на река Черна и на българското военно гробище в с. Цапари, Република Северна Македония. Във възпоменателните ритуали участваха делегация от Министерството на отбраната, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, като и членове на военно-патриотичните съюзи.

image

Архангелова задушница e

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите

Ритуалът в Пловдив започва в 11 ч. в Централния гробищен парк, в Плевен - в 11.00 ч. пред паметника на 4-ти пехотен полк, в Карлово - в 11.30 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912 - 1918 г. в района на 61-а механизирана бригада, в Асеновград - в 12.00 часа пред паметника на загиналите в Балканската и Междусъюзническата войни в района на 4-ти артилерийски полк, в Бургас - в 11.30 ч. пред паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града.

На ритуала в град Варна, организиран съвместно от Варненска и Великопреславска Света митрополия, Община Варна и командването на Военноморските сили, участват Представителният духов оркестър и почетен караул от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". От 11.00 часа в района на Старите гробища в гр. Варна пред "Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г." е отслужена панихида и поднесени венци и цветя.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19828488
Постинги: 45047
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930