Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2019 17:54 - МАЙНАТА ИМ НА БОЛНИТЕ И ПЕНСИИТЕ, 300 МИЛИОНА ЗА ИНФРАСТРУКТУРА ЗА КЕФКИТЕ https://svobodnoslovo.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 134 Коментари: 0 Гласове:
0



МАЙНАТА ИМ НА БОЛНИТЕ И ПЕНСИИТЕ, 300 МИЛИОНА ЗА ИНФРАСТРУКТУРА ЗА КЕФКИТЕ

12.11.2019 admin

 
 

НОВИНИТЕ ДНЕС, 12.11.2019 Г.
– ПРИЕ СЕ БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК. Отново бюджетът на Здравната каса за 2020 година е подчинен на досегашната система. 4,7 милиарда лева на година, а няма пари за болните, за лекарства и за ремонти на болниците. Но пък има за климатици, коли и обзавеждане за шефовете на НЗОК. Прегледах внимателно законопроекта, но не видях смислен анализ на състоянието на здравеопазването и защо парите не достигат.
Всъщност зравноосигурените са малка част от всички граждани. Деца, ученици, пенсионери, държавни служители и армия – здравните им осигуровки би следвало да се плащат от държавата, но тя си ги спестява често или ги бави изключително много. Огромен е броят на неосигурените. От което следва, че те не ходят на профилактични прегледи, на изследвания, а на лекар отиват, чак когато нещата станат много сериозни. И най-често в спешното, защото там не се заплаща и не се отказва. А лечението на спешен случай, който е изтърван, докато стане тежък и спешен, е дълго и скъпо.
Лекарствата, плащани изцяло или частично от НЗОК, са обикновено са генерични и по-евтини. И често – много по-нерезултатни. По този начин болните продължават да са болни, което рефлектира върху парите за здравеопазване, а в общ план – и върху държавата, защото те не могат да работят наравно с останалите и да генерират продукт.
И още една щекотива здравна тема – недосегаемите. Които в огромната си част са неосигурени, а само ражданията отнемат сериозни пари от здравната каса, без никакъв принос за бюджета. Но, както винаги, анализ няма, пари се дават на парче и по обещания по избори, а народът става все по-болен.

– ПРЕЦАКАХМЕ СЕ С ВТОРАТА ПЕНСИЯ. Не ме учудва изобщо констатацията, че хората, които са плащали за „втора пенси”, така наречения втори стълб на общественото осигуряване, са се минали жестоко, защото на практика ще получават по-малко пари. Винаги съм знаела, че каквато и реформа да измислят за пенсиите, все ние, хората, сме минатите. Доброволно задължително обществено осигуряване. В частни фондове, естествено. Как те управляват парите, е ясно. Заплати на управители на тези фондове по 200 000 лева. А за пенсии – тц! На всичкото отгоре нямаме правото да си изтеглим тези пари, ако ни се налага за лечение или просто защото това са си наши пари, а до пенсия не се очертава да се докопаме. Изобщо днес е ден на щастливите социални новини!

image

– МАЙНАТА ИМ НА БОЛНИТЕ И ПЕНСИИТЕ, 300 МИЛИОНА ЗА ИНФРАСТРУКТУРА ЗА КЕФКИТЕ. Разбираме, че инфраструктурата за Ф-16 – цели ОСЕМ самолета, които ще дойдат след ПЕТ години, че ни струва допълнително 300 милиона лева. Защо – не се разбра. Да кажат, че нямаме бази – имаме, писти имаме, летища имаме, малко да ги постегнат. Но аз не разбирам. Разбирам само, че държава, в която народът загива в най-тежката демографска катастрофа в историята, вместо в хората, инвестира в американските си господари и оръжията им. Които евентуално един ден ще насочат срещу Русия. Тази година ще дадем още 1,4 милиарда лева за бронирани машини. И кого ще пазим, че не ми е много ясно? Опустелите села? Разрушените военни поделения!? Американските бази!?!

– СЕГА СЕ СЕТИХА. Всички партии освен ГЕРБ искат да се назначи временна порламентарна комисия, която да подготви промени в Изборния кодекс, за да се предотврати явлението „невалидни бюлетини” и „мъртви души”. Отсега прогнозирам, че нищо няма да излезе. Защото това е част от манипулирането на изборите. С 600 000 невалидни бюлетини можеше резултатът от тези избори да изглежда съвсем различен. Но управляващите винаги си правят законите така, че да ги обслужват тях. А и да попитам другите партии – защо не се сетихте преди това? И дори Мая Манолова, която сега се възмущава, беше един от авторите на Изборния кодекс? Кого заблуждавате?

Елена Гунчева




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19803678
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930