Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2019 18:16 - Жената до Гешев постави рекорд за евтина имотна сделка – 465 лв. за квадрат ново строителство в София https://www.mignews.info/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 196 Коментари: 0 Гласове:
0



Жената до Гешев постави рекорд за евтина имотна сделка – 465 лв. за квадрат ново строителство в София
  Детелина Ханчева купила на безценица апартамент от съдружник на бизнесмена Александър Ваклин
  image image    

Жената, с която новоизбраният главен прокурор Иван Гешев живее на семейни начала, е сключила изключително изгодна сделка за покупка на апартамент от строителна фирма. Цената, която Детелина Ханчева е платила за квадратен метър в сграда ново строителство, е едва 465 лв., като цялото жилище от 85 кв. м с прилежащо мазе от 7 кв. м е излязло на жената до Гешев само 40 000 лв. Това става ясно от нотариалния акт, публикуван от разследващия сайт „Биволъ“.  В последствие строителната фирма е купена от съдружник на бизнесмена Александър Ваклин, който е основният прокурорски свидетел по делото „Иванчева“.

За съпоставка съседният апартамент, който е с площ от 133 кв. м, е купен от случаен гражданин за 87 500 евро. Така цената за кв. м е около 1300 лв., или 3 пъти повече от тази, която Ханчева е платила. Жилищата са част от кооперация в столичния квартал „Зона Б-17“. И двете сделки са сключени през декември 2014 г. с продавача „МС Консулт 2010“ ЕООД. По-късно дружеството е управлявано от Марио Кръковски, който е и едноличен собственик на капитала. Името на Кръковски фигурира и във фирмата „МС Консулт 2004“ ЕООД, където си е партнирал с бизнесмена Александър Ваклин до 23 март м.г. Съдружието им прекъсва по-малко от месец преди показната акция срещу бившата кметица Десислава Иванчева. Към днешна дата тя е осъдена на първа инстанция на 20 г. затвор, тъй като Специализираният съд прие, че е поискала от Ваклин 187 500 евро подкуп, за да придвижи негова преписка.

През август апелативната спецпрокуратура потвърди косвената връзка между Иван Гешев и строителния предприемач. В нейно постановление се казва, че избраният за главен прокурор от дълги години е в близки приятелски отношения със съдружника на Ваклин – Марио Кръковски. Въпреки това държавното обвинение отказа да образува разследване, като стига до извода, че „в материалите по преписката липсват каквито и да е данни или индикация Иван Гешев да е използвал служебното си положение при формиране продажните цени на закупените от Детелина Ханчева недвижими имоти“.

Междувременно президентът Румен Радев даде заявка, че в крайна сметка ще подпише указа за назначаване на Гешев, въпреки отказа на Висшия съдебен съвет да стартира нова процедура по избор на главен прокурор. „Ще реша в обозрим срок. Виждате, че не съм човек, който протака и използва различни машинации. Отговорът на всички ваши въпроси е в Конституцията, четете внимателно и там ще си отговорите“, отсече държавният глава пред журналисти във вторник. На настояването на ВСС указът да бъде подписан от 3 до 7 дни, Радев отговори: „Аз също се обърнах към ВСС с настояване, което те не изпълниха по най-добрия начин“.

Според премиера Борисов връщането за прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев от президента е било на инат. „Сега казват професионалните му качества са добри. Ние не избираме булка, избираме главен прокурор! Щом са му добри професионалните качества. Колкото го познават другите, толкова го познавам и аз. Изцяло сме стъпили на професионалните му качества. За избора с Христо Иванов така сме променили закона, че прокурорите да си избират прокурор, а съдиите – съдия. Толкоз по темата“, заключи министър-председателят.

След тази позиция на премиера бившият правосъден министър Христо Иванов заяви, че Борисов за пореден път манипулира и бяга от отговорност. „Тя (бел. ред. – реформата) беше предадена от Борисов и провалена от ГЕРБ в съгласие с ДПС, БСП, АБВ (и половината РБ). И точно заради това предателство казах в парламента, че у нас има прокурорска република и си хвърлих оставката. Така че, не, нищо не сме променяли заедно, г-н Борисов!“, написа Иванов в личния си фейсбук профил.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19798441
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930