Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2019 17:30 - Чешки сенатор даде на прокуратурата сделката за ТЕЦ-Варна https://www.mignews.info/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 209 Коментари: 0 Гласове:
0



Чешки сенатор даде на прокуратурата сделката за ТЕЦ-Варна
  Сега ше стане ясно дали "държавното богатство" Сотир Цацаров и "радостта" Иван Гешев са протежета на ДПС и дали ще започват разследване срещу Ахмед Доган
  image image    

На 21-ви ноември 2019 г., чешкият сенатор от Пиратската партия Лукаш Вагенкнехт е подал сигнал до Софийската градска прокуратура, в който изразява съмнения, че ЧЕЗ България съзнателно е сключила неизгодна сделка за продажба на ТЕЦ Варна с българското дружество „Сигда“. Това съобщи Антикорупционният фонд, който е адресат за кореспонденция на сенатора в България.

„ЧЕЗ България“, която е дъщерна на чешката държавна енергийна компания CEZ, продаде варненския ТЕЦ в края на 2017 г. на неизвестната по това време в енергийните среди компания „Сигда“ ООД на министъра на транспорта в кабинета „Орешарски“ и бивш шеф на пристанище Варна Данаил Папазов. Малко след сделката като мажоритарен собственик в „Сигда“ влезе почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Желанието на ЧЕЗ да се освободи от неработещата варненската централа се обясняваше с това, че е силно замърсяваща, а инвестициите в очистващи инсталации са икономически неизгодни. След смяната на собствеността обаче централата получи от държавата финансиране под формата на „студен резерв“.

ЧЕЗ придоби централата като част от по-голямата сделка за електорразпределението в Западна България, през 2006 г. за 206 млн. евро, а я продаде, по информация на „Капитал“, за четири пъти по-малка сума.

През юни чешката Пиратска партия сезира прокуратурата в страната си за неизгодната за държавната компания сделка. Сега, по информация на Антикорупционния фонд, тя опитва да активизира разследване и в България.
Сигналът касае съмнения за общи стопански престъпления (съзнателно сключване на неизгодна сделка и безстопанственост), престъпления по служба (нарушаване на служебни задължения и използване на служебно положение), както и съмнения за избягване на данъци в големи размери.

Разглеждането на фактите по сделката от прокуратурата „е в интерес на утвърждаване върховенството на правото и общите Европейски ценности и е в интерес, както на чешките, така и на българските граждани и данъкоплатци,“ пише Вагенкнехт в сигнала си.

Самият Антикорупционен фонд припомня, че през юни тази година е алармирал редица институции за тревожни
обстоятелства по казуса „ТЕЦ Варна“. „Действията ни засега са безрезултатни в опита да мотивираме институциите да защитават публичния интерес. Сигналът на чешкия сенатор, обаче, ясно показва, че въпросите за придобиването на „ТЕЦ Варна“ и редицата любопитни решения и действия на държавни органи след това продължават да са актуални и да очакват своите отговори“, коментира директорът му Бойко Станкушев.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19797740
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930