Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2019 18:32 - Борисов дари Тръмп с пожизнена карта за голф от ДС-офицера Краси Гергов и “Кънчовците” https://bivol.bg/t
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 542 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мечешки подарък: Борисов дари Тръмп с пожизнена карта за голф от ДС-офицера Краси Гергов и “Кънчовците” Н е ясно дали американският президент ще я използва, защото може да наруши закона by Атанас Чобанов ноември 26, 2019

“Аз мисля, че той ще дойде в България. Дадохме му карта за почетен член на голфа. Остана със страхотно впечатление от изгледите на нашите голф игрища” – сподели премиерът Борисов след срещата си с американския президент Доналд Тръмп.

Става дума за сертификат, издаден от Българската голф асоциация, по искане от Министерски съвет. Голф картата дава право на Доналд Тръмп и членовете на семейството му да играят безплатно голф на всички игрища на членовете на БГА – научи Биволъ от свои източници.

Конституцията на САЩ обаче забранява по принцип получаването на дарове от правителствени лица на САЩ в т.нар. Emolument clause. В миналото дори Конгресът е трябвало да одобрява всеки подарък от чуждестранни официални лица, преди те да станат собственост на реципиента.  През 1966 е приет The Foreign Gifts and Declarations Act с който стойността на подаръците се ограничава и към днешна дата е 390 долара. Освен това подаръците трябва да се предават в Националния Архив на САЩ.

Голф картата като подарък е проблем, тъй като при евентуално нейно използване максималната сума бързо ще бъде надвишена, особено ако я ползват и други членове на семейството на Тръмп. Най-вероятно е американският президент да не рискува да наруши Конституцията и Закона и да предаде сертификата от БГА в Националния Архив без възможност да го използва. Тръмп има и опцията да откупи голф картата за лично ползване, но не е ясно как тя може да бъде остойностена.

  ДС-подарък от скандални заменки

Първоначалните намерения на Борисов бяха да подари на Тръмп ловна пушка, избработена в Габрово, но американският президент не е ловец. Очевидно плановете за височайшия дар са се променили в последния момент, за да се адаптира към страстта на Тръмп, който е запален голф играч.

Българската Голф Асоциация се председателства от бившия щатен офицар на Държавна Сигурност Красимир Гергов, а вицепрезидент е социологът Кънчо Стойчев, който заедно с колегата си Андрей Райчев е собственик на голф терени в страната.

Стойчев и Райчев са известен и с това, че тяхната социологическа агенция “Галъп интернешънал” е откраднала името “Галъп” от едноименната американска социологическа агенция и е осъдена да не го използва, но до момента игнорира решенията на съда.

Голф игрищата, на които Тръмп може да играе пожизнено, са построени на земи получени чрез скандални заменки, ощетили бюджета с милиони. Заменките на Гергов и “Кънчовците”, както са известни двамата социолози, са за голф игрището „Блексийрама“, където те са съдружници.

Въпреки, че се закани да развали тези заменки, Борисов присъства на откриването на голф игрището в качеството си на премиер. След дългогодишно протакане Министерството на земеделието наскоро обяви, че ще си търси обратно от заменките едва 80 милиона лева. Според независими оценители обаче щетата за бюджета от заменките се оценява на милиарди лева.




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. bojinkata - Е па, що не му подариха голф-игри...
26.11.2019 19:40
Е па, що не му подариха голф-игрище????
цитирай
2. nikikm - Е па, що не му подариха голф-игрище????
27.11.2019 15:56
Не забеляза ли,подариха България!
цитирай
3. bojinkata - Аааа, тя от 30 години си е подарена!
27.11.2019 16:34
Аааа, тя от 30 години си е подарена!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19799662
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930