Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2019 17:28 - Закон за земеделските земи застрашава териториалната цялост на България https://news.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 141 Коментари: 0 Гласове:
0



Закон за земеделските земи застрашава териториалната цялост на България

02.12.2019

image

Източник: БГНЕС

 

Предлаганият от Министерството на земеделието, храните и горите проектозакон застрашава националната сигурност, тъй като позволява на чужденци да купуват българска земеделска земя. Управляващите са длъжни да защитят националния интерес и независимост на държавата, категорични са от ПП "Възраждане".

Лидерът на формацията Костадин Костадинов заяви: "Нима България не е член на ЕС и не може да определя правилата в съюза като пълноправен и равноправен член, нима решенията в ЕС не се взимат с консенсус." Костадинов е възмутен от един евентуален аргумент за падане на мораториума върху купуването на земеделска земя от чужденци, че страната ни ще трябва да плаща глоби, като несъстоятелен на фона на останалите последици, които биха били много по-страшни.

 

Припомняме, през 2013 година парламентът удължи действието на мораториума върху купуване на земеделска земя от чужденци до 1 януари 2020 г. Удължаването на мораториума бе активна кампания на ПП "Атака", въпреки заплахата ЕК да започне да ни налага санкции по наказателна процедура за неспазване на договора за присъединяване към ЕС, който предвижда отваряне на пазара от началото на 2014 година.

Нима България е подчинена територия, колония на брюкселската администрация, запита Костадин Костадинов и призова управляващите да защитят националния интерес. Само така те ще докажат, че "България не е зависима държава, васална територия, която се управлява от компратадори, продажници и национални предатели".

image

БСП не иска да продаваме земята си на чужденци

Левицата е и против отпадане на клас "прослужено време"

Лидерът на "Възраждане" заяви, че те вече са стартирали законовите процедури, по които могат да се противопоставят на приемането на проектозакона на МЗХГ и са готови "на всички законови и извънзаконови средства и методи", за да спрат националното предателство.След като държавата се управлява от мутри, и тя се превръща в мутра, според Костадинов, а управляващите са нагли, безцеремонни и арогантни. Така самите управляващи не ни оставят избор, освен да се радикализираме, посочи Костадин Костадинов.

Тази държава ние не я приемаме за държава, тя се владее от чужд окупационен елемент, управляват ни чужди агенти. Тези хора не само продават, а подаряват българска земя, разпали се Костадинов и като пример даде, че ние сме единствената държава, която дава безплатно земя на САЩ за военни бази. Нужен е закон за дегерберизацията, посочи още Костадинов, според когото партията ГЕРБ напълно се е сляла, както по времето на комунизма, с държавата.

image

Мораториумът върху земята - едно решение срещу българските интереси

Популизмът взе връх в парламента

По думите на Костадинов България е донор на ЕС във всяко едно отношение и финансово и като демография, тъй като младите, квалифицирани, работоспособни и фертилни хора бягат от страната. Сега сме заплашени и че ще си подарим земята на чужденци, предупреди Костадинов и два пъти заяви, че са готови да спрат това с всякакви средства.

Адвокат Петър Петров, който е и зам.-председател на партия "Възраждане" обясни, че с проектозакона МЗХГ въвежда безконтролно и безлимитно изкупуване на земеделска земя, което позволява обособяване на големи територии частна собственост и то на чужденци. Това, по думите му, позволява промяна на териториалната цялост на държавата. Той постави акцент и върху неравнопоставеността на българите спрямо чуждите икономически субекти, тъй като българите остават най-бедните в Европа. С този закон допълнително ще бъде отнет отнета възможността бедните българи да се прехранват и те ще бъдат принудени да се преселят и да напуснат родните си домове. Това особено силно се отнася за малкото останали да живеят в Северозападна България.

И сега държавата не може да защити интереса на българските граждани, то тогава как очаква да ги защити при навлизане и на чужди интереси. Петър Петров яростно нападна МЗХГ като вносител на законопроекта, при положение че министерството и в момента е лош стопанин на българската земя. Как в това положение МЗХГ предлага такъв законопроект, който работи изцяло в полза на частни икономически субекти, пита Петър Петров. Според него е напълно излишно режимът за придобиване на земя да бъде либерализиран, при положение че в момента няма никакви ограничения за чужди икономически субекти да оперират на територията на България.

"Смятаме че е опасно върху опазването на националната сигурност да бъдат допускани подобни законодателни промени", отсече Петров. Освен това той подчерта, че законопроекта в частта за уедряване на земеделските имоти, включително и с държавни и общински имоти, създава изключително корупционна среда. Като пример за това какво би се получили Петров посочи принципа на извършване на заменките и презастрояването по Черноморието.

Петров настоя мораториумът върху закупуване на земя от чужди граждани да остане в сила и обеща като дойдат на власт да спрат порочните практики веднъж завинаги.

 То и в момента няма законова пречка цялата земеделска земя да бъде изкупена от един човек. И в момента 93% от земеделската земя е в ръцете на 800 физически и юридическа лица. Такава свръхконцентрация няма в нито една европейска страна, включително и в Русия, категорични са от "Възраждане", като заявяват, че ј от територията на Добрич е в ръцете на един човек и една фирима.

Николай Дренчев настоя за истински и адекватни мерки от страна на държавата, тъй като интересът на малкия производител не е защитен. Нашата земя се експлоатира по един чисто спекулативен модел, като се отглежда предимно зърно заради субсидиите, а не се отглеждат култури с висока добавено стойност. Това застрашава и хранителния суверинитет, предупреди Дренчев и настоя за прекратяване на наркотичната зависимост от субсидиите в земеделието.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19785268
Постинги: 44942
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930