Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2019 20:13 - Как се бори тероризъм и пране на пари със …СПА https://bivol.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 218 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.12.2019 20:15


Антитерористичното законодателство дава тласък на хотелиерския бизнес Как се бори тероризъм и пране на пари със …СПА Служителите на АСП са задължавани да участват в мокрия семинар

by Биволъ декември 5, 2019

От 3 до 5 декември всички регионални директори на Агенцията за социално подпомагане /АСП/ и отговорните за обществени поръчки са в …четири звездния СПА-хотел “Олимп” във Велинград, научи Биволъ след сигнал за необичайна концентрация на социални шефове в спа-столицата на България. За сбирката е издадена специална заповед от Мая Василева, зам.директор на АСП.  В същото време в София Министерски съвет смени министъра, който е принципал на въпросната агенция.

СПА-сбирката обаче не е за отпразнуване на оставката на Бисер Петков и интронизирането на негово място на Деница Сачева. В края на финансовата година, Агенция за социално подпомагане – София се оказва с сериозни неизразходвани средства. По тази причина и с оглед “оползотворяването” им, ръководството на Агенцията решава, да ги изхарчи чрез… СПА семинар. Целта е да се проведе обучение на държавните служители, познайте на каква гръмка тема: “Прилагане на мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма, както и организацията и контролът по тяхното изпълнение….”. Със заповедта Василева е задължила цялото ръководство на АСП и още 109 държавни служители (директори и юрисконсулти от регионални звена на АСП), да се обучат да прилагат въпросните мерки по ЗМИП точно в СПА хотел “Олимп” – град Велинград. Така между басейните и сауните чиновниците ще се учат как да борят тероризма и прането на пари на разноски на Агенцията, респективно българския и европейския  данъкоплатец.

 

Циркулярното писмо, с което се задължават служителите на АСП да участват в СПА обучителния семинар

image

От пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане, която е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към Mинистъра на труда и социалната политика, потвърдиха за това обучение и изтъкнаха, че то е задължително за Агенцията по Закона за мерките срещу изпиране на пари.

Задължението за участие е толкова сериозно, че ръководството на АСП в напъна си да отчете изхарчването на бюджетните пари действа по принципа: “Няма не искам, няма недей”. В устна форма е разпоредено, че присъствието е задължително. Шефовете на АСП са държали да има максимална масовост, за да може да се оправдае пълноценно харча и голямото присъствие да прикрие персоналната отговорност.

Оказва се, че изменение в ЗМИП от месец май т.г. задължава всички организации на издръжка на бюджета да осигуряват “въвеждащо и продължаващо обучение на служителите си за запознаването им с изискванията на този закон, Закона за мерките срещу финансирането на тероризма и актовете по прилагането им“.

В национален мащаб това прави десетки хиляди чиновници, която трябва да се настаняват и изхраняват в продължение на дни, докато обучаващи служители от ДАНС ги въвеждат в тънкостите на “разпознаване на съмнителни операции, сделки, източници и клиенти“, както и какви са необходимите действия при “възникнали случаи на съмнение за изпиране на пари или финансиране на тероризма“.

От АСП не можаха да си спомнят да са имали до момента случай, когато такова съмнение е възниквало в рамките на дейността на агенцията, която разпределя бюджетни средства за социално слабите, като отпуска различни по вид еднократни или месечни помощи.

Всъщност, съществува пазар за социално слаби българи, които се привличат за подставени лица във фирми-фантоми, занимаващи се с пране на пари. Едно такова лице дори даде интервю на Биволъ в рамките на разследването за кражбата на 26 милиона евро от румънския земеделски фонд APIA. Но проследяването на такъв случай не е от компетенцията на Агенцията за социално подпомагане, а на други органи.

Както става ясно от ЗМИП, за борба срещу прането на пари са мобилизирани не само от чиновници, но и представители на частния бизнес във всички финансови сектори – банки, хазарт, застраховане и т.н. Задължени са също нотариусите, адвокатите, ЧСИ, търговците на едро, спортните клубове, партиите, НПО и дори галеристите. Не е ясно колко са служителите на ДАНС, които ще бъдат мобилизирани да обучат тази армия от борци с прането на пари и финансирането на тероризма.

Вероятно частниците ще гледат да минат по-скромно, но идеята на АСП да съчетае задължителното обучение със задължителна тридневна СПА-почивка ще излиза доста скъпо и дано не се окаже заразна и за други институции и организации, които решат да харчат държавни и европейски пари за подобни LUX семинари.

От друга страна пък така държавата ще подпомогне с парите за социално-слабите изпадналия в криза хотелиерски бизнес, който ще усвои бюджетни средства. А разтегливата формулировка на Закона за задължителните “въвеждащи и продължаващи обучения” позволява да се установи трайна традиция в антитерористичния СПА-бизнес.

***




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702103
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031