Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2019 13:10 - Проф. Пламен Павлов: Генерал Христо Луков е достоен български офицер
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.12.2019 13:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Той не е антисемит, националсоциалист или фашист, поясни историкът.


image
Христо Луков е достоен български офицер и не трябва почитта към миналото да се употребява като неконвенционално оръжие за разчистване на политически сметки. Това каза историкът проф. Пламен Павлов по повод споровете около провеждането на Луков марш в столицата.

image

Професор Пламен Павлов

Според проф. Павлов определенията за Христо Луков, че е нацист и националсоциалист граничи с историческа клевета. „Христо Луков е един достоен български офицер, който следва пътя на голяма част от най-изявените представители на тогавашния български военен елит", поясни проф. Павлов пред радио "Фокус".

"Той има сериозно участие във войните за национално обединение, там има и някои легенди, които днес са малко преувеличени, но в крайна сметка той се бие достойно по фронтовете", припомни историкът.

"Освен това той има много големи заслуги като военен министър в едни преломни години, когато Българската армия трябва да навакса изоставането от жестоките санкции на Ньойския договор.

Христо Луков следва една линия на засилване на българската военна мощ и на националната сигурност, така че в това отношение, той не може да бъде упрекван и да се позоваваме на някакви мемоари на Митка Гръбчева с недоказани твърдения, за да се хвърли сянка върху неговата добронамереност като войник на отечеството", категоричен е професорът.

"Според мен е крайно конфузна ситуацията и не прави чест на тези, които днес раздухват подобни истории“, поясни проф. Павлов.

Историкът уточни, че съществувалите до 1944 г. Съюз на българските национални легиони и „Бранник“ са патриотични организации и допълни, че политизацията и истеричността към тях не прави услуга дори на техните автори.

http://kanal3.bg/news/comments/70283-Prof.-Plamen-Pavlov%253A-General-Hristo-Lukov-e-dostoen-balgarski-oficer?fbclid=IwAR1cIr3Z8PL_qnyYvxS9TEVT7N5cSA7zjy7f6ogXDO2FhOwQ1EGJvI-SmDo






Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1377962
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив