Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2019 19:35 - Турция може да признае геноцида над индианците в САЩ https://www.mignews.info/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 144 Коментари: 0 Гласове:
0



Турция може да признае геноцида над индианците в САЩ
  САЩ използват турските военни бази, включително „Инджирлик“, само с разрешение на Анкара
  image image    

Турският парламент може да приеме резолюция за извършен геноцид над индианците по време колонизацията на Америка, обяви президентът на страната Реджеп Ердоган пред тв канала Haber, цитиран от РИА „Новости“.

По този начин той отговори на приетата от Сената на САЩ преди дни резолюция, признаваща арменския геноцид в Османската империя през 1915 г. Турското МВнР остро осъди документа. „Открихме над един милион документи за събитията от 1915 г. Елате, изучете ги. Говорим с документи в ръка. Ние също трябва да излезем срещу вас с такива решения на нашия парламент. И ще го направим. Възможно ли е да мълчим за индианците, докато говорим за Америка? Това е позорна страница за САЩ“, заяви Ердоган. Според него одобрената резолюция е „изцяло политическа“.

Държавният глава заплаши също, че може да затвори използваната от САЩ военновъздушна база „Инджирлик“ и инсталацията в Кюреджик, където е разположена радарна система на НАТО. Ердоган обяви това, след като Комисията по външни работи в американския Сенат подкрепи законопроект за налагане на санкции срещу Анкара заради покупката на руски зенитни комплекси С-400. „Когато настъпи правилният момент, ще обсъдим въпроса с всички институции. Ако се налага, ще затворим както базата „Инджирлик“, така и тази в Кюреджик. Ако срещу нас бъдат въведени санкции, ще отговорим в рамките на реципрочността“, каза той. Турският президент също така подчерта, че е много важно и двете страни да не предприемат стъпки, които да доведат до още по-сериозно влошаване на двустранните отношения.

САЩ използват турските военни бази, включително „Инджирлик“, само с разрешение на Анкара, заявиха от Пентагона в коментар на думите на Ердоган. „Присъствието на американски сили в турските бази, включително базата „Инджирлик“, се осъществява с разрешение на турското правителство. Ние виждаме в присъствието на нашите сили в Турция символ на дългогодишния ни ангажимент да си сътрудничим и да защитаваме нашия съюзник и стратегически партньор на НАТО, цитира ТАСС Пентагона. Те посочват, че Турция „допринася за мисиите на НАТО в Афганистан, Косово, Ирак и е „важна“ за целите на националната стратегия за отбрана на САЩ.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19803492
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930