Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2019 18:25 - КОЛКО НИ СТРУВА специализираното правосъдие? Данни. https://www.boec-bg.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 177 Коментари: 0 Гласове:
2



КОЛКО НИ СТРУВА специализираното правосъдие? Данни. Posted on 22.12.2019

ЦЕНАТА, КОЯТО ГРАЖДАНИТЕ ПЛАЩАМЕ И ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ!

След като разбраха, че няма как да овладеят изцяло съдебната система отвътре, задкулисието реши да подходи по много по-рационален начин и в края на 2010г. създаде специализираното правосъдие. Такова в Европа е познато само в Испания и Италия, където е създадено за целите на действащата във времето терористична организация ЕТА и за борба с мафията, както и в Словакия, където е обект на ожесточени критики, в това число и атаки пред Конституционния им съд. След 2017г. на специализираните съдилища у нас станаха подсъдни делата за корупция на висшите етажи на властта, които до тогава се гледаха в Софийски градски съд, където всеобщо бе мнението, че е създадена сериозна професионална експертиза. Тези промени бяха остро посрещнати от съдии от ВКС, по чието искане пред Конституционния съд бе образувано дело за обявяване на тяхната противоконституционност, от Висшия адвокатски съвет, от Съюза на съдиите в България и други съсловни организации.

През 2016г. с промени в ЗСВ бе възстановено командироването на съдии и прокурори на всички нива в системата без ограничение във времето, с което се заобиколи драстично конкурсното начало за кариерно развитие на магистратите. Избраните ги командироват и поощряват финансово, без атестация. Така щатните бройки на съдии в СНС и АСНС се попълни с голям брой командировани съдии. На сайта на ВСС понастоящем е актуално обява за две незаети бройки на съдии в СНС с изисквания за най-малко 10 години юридически стаж, от които поне 5 като съдия по наказателни дела, прокурор или следовател. http://www.vss.justice.bg/page/view/9955

Според официални данни бюджетът на СНС е 2,6 млн. лева, а на АСНС – 1,6 млн. лв.

С промени в Закона за съдебната власт в сила от 2018г. се регламентира на магистратите от специализираните съдилища (понастоящем около 30 на брой) да се дават бонуси до шест основни месечни възнаграждения годишно. Този бонус важи само за тях и за никои други магистрати. Същите бонуси се полагат и на съдебните служители там (около 70 души). Така през юли 2019г. Министерският съвет одобри допълнителни разходи за съдебната власт в размер на 2 млн.лв., а през октомври за втори път бе одобрен подобен разход от 1 млн.лв., като изрично за него се посочи, че те са за магистратите и съдебните служители в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд.

Какво стои зад тези числа?

Трябва да посочим, че докладът на Специализираната прокуратура за 2018г. не е публикуван и не е възможно да се анализа тяхната дейност. Напълно наясно сме, че това какви присъди ще бъдат постановени от един наказателен съд, зависи от качеството на обвинителните актове, внесени от прокуратурата. Но все пак, анализът на данните ясно сочи за цената на услугата „специализирано правосъдие“.

image

Броят на осъдените през 2018 г. лица от СНС е 369, а броят на оправданите лица – 70. От осъдените 369 лица 70 % или 258 лица са наказани с „лишаване от свобода“ до три години, като на 179 от тях наказанието е отложено. Над 10 години лишаване от свобода са наказани 10% от осъдените или едва 38 лица. Останалите 73 лица са наказани с присъди по-леки от лишаване от свобода. Няма данни за конфискувани средства, имоти и активи на осъдени лица. Или от общо 439 лица с внесени обвинения в СНС, осъдените с по-сериозни присъди са 38 лица. За над 6 милиона на година заедно с бонусите, имаме 38 осъдени за за цялата 2019г! Едва ли за това са бонусите. По вероятно е да са неосъдените, или за делото ‘Иванчева-Петрова“ , за което тепърва предстои да плащаме обещестения в Страсбург заради мутреснките действия на Гешев и СП. Според нас са и за нещо друго! Гражданите плащаме милиони, за да ни страхуват с най-тежката си бухалка. За да може мафията да има на разположение инструмент и оръжие за разправа с всеки, който не приема престъпната власт на Пеевски и Буда. И още един резултат трябва да посочим – НИТО ЕДИН осъден за корупция по вискоите етажи на властта. Нещо повече. Христо Бисеров осъди прокуратурата, като олицетворение на кочината, в която превърнаха правосъдната ни система. До миналата седмица шеф на Специализираната прокуратура бе Иван Гешев, вече главен прокурор.

СРАВНЕНИЕТО!

image

Румънската спецпрокуратура разследва престъпления за корупция на стойност над 10 000 евро, корупционни нарушения на хора на високи постове, както и престъпленията с евросредства. Тя има забележителна успеваемост – 90% от внесените от нея дела в съда завършват с осъдителни присъди.

DNA действа от около 10 години. Преди нея борбата с корупцията изглеждаше сходно с тази в България – от време на време някой арестуван за подкуп учител, лекар или полицай, общо няколко души годишно. Сега на година DNA получава около 12 000 сигнала и внася обвинения срещу около 1200 души. Сред ефективно осъдените има министри, премиер, сенатори, депутати, магистрати, кметове и много хора на ръководни постове . Факт е, че в Румъния има цяло правителство в затвора – премиер, вицепремиери и десетки министри и зам. министри. Бившият ръководител на румънската  антикорупционна дирекция и настоящ главен европрокурор, Лаура Кьовеши, на среща в България по покана на съдия номер едно, Лозан Панов, даде за сравнение три години – 2006-а, когато в Румъния е имало 360 ВИП обвиняеми, 2010 година, когато вече са 900 и 2016 година, когато разследваните лица от властта са били 1273.

По ключовия показател „влязла в сила присъда“ Кьовеши отчете за 2016г. година 880 осъдени, сред които министри, депутати, съдии и евродепутати. Според нея особено важно е, че в резултат на тези дела, пак през 2016 година, в бюджета на Румъния са влезли 660 млн. евро (над един милиард и 300 милиона лева) – пари, конфискувани от имуществото на ВИП подсъдимите.

image

БОЕЦ публикуваме тези данни, за да могат гражданите да преценят за какво Гешев, Борисов и компания харчат парите им раздавайки милиони бонуси на своите марионетки. И да направят сравнение с истински работещо антикорупционно звено, което пълни хазната и затворите с корумпирани управници!

ПРОДЪЛЖАВАМЕ! Очаквайте следващите акции и действия на БОЕЦ!




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19841234
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930