Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2019 10:34 - Три минути: Розетски камък в София, сблъсък в хазарта и един човек срещу сушата
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 648 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.12.2019 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Три минути: Розетски камък в София, сблъсък в хазарта и един човек срещу сушата

декември 23, 2019
  • Иван Бедров
https://www.svobodnaevropa.bg/a/30339666.html?fbclid=IwAR172wkpxmdHHuD6xIgJ5NI2zoPj-_GkeLAXLOiLjW6Jop2w0dxx6-kMHG8

image    
Случаят с охраната на Пеевски и Доган от НСО се оказва още по-заплетен

Добро утро. Най-важното днес:

- Случаят “Гебрев” и разплитането на мрежата

- “Ефбет” срещу Васил Божков

- Атанас Русев срещу сушата в Перник

Едно престъпление, извършено в България, се оказва в центъра на световно разследване за незаконни действия на офицери от секретния отряд 29155 на руското военно разузнаване. “В случая с България имаше "аха" ефект”, коментира пред “Ню Йорк таймс” служител от европейска тайна служба. Става дума за отравянето на Емилиян Гебрев и връзката му с подобни инциденти в други страни. ”Ню Йорк таймс” нарича случая в България “Розетския камък”, който е подредил целия пъзел.

Друг сюжет, който вероятно ще има дългосрочни последици - специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на бизнесмена Васил Божков. Става дума за конфликта му с “Ефбет” на фамилията Найденови, които подадоха сигнал, че “Национална лотария” на Божков е била обложена с 250 млн. лева по-малко.

Охрана, медии и суша

Пред Дарик радио президентът Румен Радев коментира, че Ахмед Доган и Делян Пеевски не би трябвало да бъдат пазени от държавната Национална служба за охрана (НСО). И двамата от години се ползват от тази привилегия без да заемат пост, който да изисква подобна охрана.

“Ние коли и техника сами си предоставяме на НСО от ДПС - и за господин Доган, и за господи Пеевски. Можете да проверите - колите са наши. Единственото, което се осигурява, са заплатите”, отговори също пред Дарик председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Скандалът с охраната на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на депутата от Движението Делян Пеевски се оказа по-голям от очакваното. Двамата се пазят по странни правила и по необичайна симбиоза между частни фирми и държавната служба”, пише по този повод “Сега”.

И като стана дума за Пеевски - свързваният с него телевизионен Канал 3 изпрати в Нова телевизия поредния ръководен кадър. Собственичката на 90% от канала и програмен директор Ива Стоянова поема дирекция “Информация” в Нова.

Ако сте следили внимателно тази и други теми от изминалата седмица, няма да имате проблем да отговорите правилно на въпросите в нашия Седмичен изпит.

Перник обяви бедствено положение заради кризата с водата. Това позволява наемането по опростени процедури на фирми, които да извършат необходимото за увеличаване на притока към язовир “Студена”.

Властта се ангажира да подкрепи плана на инж. Атанас Русев, който твърди, че може да върне водата в язовира. Това не е първата му кауза - той е винаги там, където има нужда от всеотдайни хора. Атанас Русев е Човек на деня на Свободна Европа.

Санкции, бяс и ниски заплати

Американските санкции срещу фирмите, които участват в строителството на “Северен поток 2”, вече дават резултат - швейцарска компания временно замрази дейността си. Висш американски дипломат отговори на критиките от страна на някои европейски страни и каза, че всъщност санкциите са проевропейски и защитават Европа от влиянието на Русия.

Не пропускайте този анализ за системата на здравеопазване, похарчените милиарди и причините да не сме доволни от резултата. “Бюджетът е малък и грешен”, пише Надежда Цекулова и обяснява защо.

Тези дни се навършват 30 години от дните, когато хиляди българи излязоха на протест, за да отрекат правото на свои сънародници да определят сами имената си. “Бяс ли бе това?”, пита Стефен Дечев и припомня събитията.

И две препоръки

За мръсния въздух можем не само да говорим. Това видео показва какво може да направи всеки един от нас, за да намали замърсяването.

А ако се чудите защо много хора се шегуват с думата “БрекзиД” (с Д накрая), то тук е разказано защо. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • image Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

    svobodnaevropa@rferl.org



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39748607
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031