Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2019 17:22 - Турция се намеси в Либия, гражданската война става глобална? https://www.dnes.
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 123 Коментари: 0 Гласове:
-1



Турция се намеси в Либия, гражданската война става глобална?
Това вече не е локален конфликт, а война между много страни

Обновена: 29 дек 2019

Турция се намеси в Либия, гражданската война става глобална?
Руският всекидневник "Независимая газета" се спира днес на рязко изострилата се обстановка в Либия, след като едното от двете правителства там - това на Файез Сарадж, което е признато от ООН - официално поиска военна помощ от Турция, за да спре офанзивата на т.нар. Либийска национална армия (ЛНА) начело с Халифа Хафтар срещу столицата Триполи. ЛНА е поддържана от редица страни като Египет, ОАЕ и Русия.

Гражданската война в Либия става глобална?

Вестникът цитира турския президент Реджеп Ердоган, който заяви, че още в началото на януари ще поиска парламентът в Анкара да одобри изпращането на турски войски в Либия. Така, според "Независимая газета", гражданската война в Либия се превръща в глобална, защото в боевете за Триполи въвлечени ще се окажат либийци, турци, египтяни, суданци и руснаци.
Още по темата
Триполи официално поиска военна помощ от Турция
Ердоган с готовност: Турция може да изпрати военни в Либия
Турско-руски разговори, докато хиляди сирийци бягат от Идлиб

Според подписания неотдавна меморандум между Турция и либийското Правителство на националното съгласие (ПНС) на Сарадж, размерът и пълномощията на турския военен контингент, който ще пристигне в Либия, не са посочени. Следователно Ердоган може да изпрати там както символична група съветници, така и пълноценни пехотни дивизии, отбелязва вестникът. Ясно е обаче едно: турският президент съзнава, че в Либия той се намесва не в локален конфликт, а във война, в която вече са въвлечени много държави, пише БТА.

Сред страните, които в една или друга степен подкрепят Хафтар, медиите най-често назовават ОАЕ и Египет, но нерядко като съюзници на ЛНА в пресата фигурират също Франция, Израел, Русия и Судан.

Руският всекидневник цитира думите на Ердоган от преди няколко дни, че днес в Либия се намират 5000 наемници от Судан и 2000 наемници от руската частна военна компания "Вагнер". "Какво правят те там? Известно е кой им плаща. Би било неправилно ние да пазим мълчание по този повод", каза турският президент по време на изненадващата си визита на 25 декември в Тунис. Несъмнено главна тема на преговорите му там е била Либия.

Опита се да му отговори говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който категорично отрече участие на руската държава във войната в Либия, която според него е "станала пристанище за наемници от огромен брой страни".

Египет също има интерес

Влизането на Турция в либийската война няма да остане без отговор от страна на Кайро, добавя вестникът. По повод изявлението на Ердоган за готовността да окаже помощ на Сарадж с военна сила, египетският президент Абдел Фатах ас Сиси каза, че неговата страна "няма да позволи на никого да контролира (съседна) Либия. За Египет това е въпрос на национална сигурност". Отношенията между Анкара и Кайро отдавна са ледени.

Редица медии съобщават, че египетски танкове вече са тръгнали към либийската граница, а египетски самолети вече нанасят въздушни удари в Либия по столицата Триполи и по град Мисрата. Турското издание "Йени шафак", цитирано от руския вестник, публикува показанията на един от командирите на ВВС на ЛНА Амар Юсеф ал Джакама, взет в плен от войските на Сарадж, който казва, че "Вагнер" действа на югоизток от Триполи, в района на град Тархуна.

Ще наклони ли везните Турция?

"Независимая газета" публикува мнение на руския експерт по Близкия изток Андрей Чупригин, според когото турските войски едва ли могат кардинално да променят хода на бойните действия в Либия. "Хафтар вече е спрян и без участието на Турция. Той от 8 месеца се опитва да превземе Триполи, но не успява", пише Чупригин и обяснява това с факта, че за клановете и племената в Триполитания - района на западна Либия и на столицата Триполи - ЛНА е чужда сила, опираща се на източната част на страната - Киренайка.

Според вестника противниците на Хафтар обясняват неговите неотдавнашни успехи с дрязгите в редовете на поддръжниците на Сарадж. Той се е скарал с ключовия си съюзник - племето мисрата, чиито бойци съставляват най-боеспособната част от армията на ПНС в Триполи. Но за главна причина за успехите на Хафтар се посочва сериозната военна помощ от чужбина - от арабските страни, а също и от Русия.

Необходимо е да се отбележи, че за разлика от много други страни, Турция от известно време открито поддържа своите фаворити в Либия. Още през ноември Ердоган проведе преговори със Сарадж и подписа с него меморандуми за разбирателство относно морските зони в Средиземно море и за сътрудничество във военната сфера. Първият документ бе оценен от редица страни като крачка към признаване на турската сфера на влияние в региона, а вторият - като свидетелство за скорошно нахлуване на турски войски в Либия, пише "Независимая газета".

Вестникът публикува и мнение на старши научната сътрудничка от Центъра за евроатлантическа сигурност Юлия Кудряшева, която смята, че участието на Турция в бойни действия в Либия е възможно само в ограничени мащаби. "Анкара едва ли ще се реши на пълномащабна операция, особено самостоятелна, без съюзници. Либия все пак е далече от Турция, условията там са различни от тези в Сирия и Ирак, където турските войски са привикнали да действат. Ако Ердоган все пак се намеси в либийската гражданска война, то ще бъде с ограничени сили, по-скоро за да регистрира своето присъствие в страната, а не за да унищожи съперниците на Сарадж", каза тя пред "Независимая газета".
По публикацията работи: Боряна Павлова


 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19859126
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930