Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2020 19:14 - Кметът на Ботевград: В язовир Бебреш има вода за два месеца https://frognews.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 152 Коментари: 0 Гласове:
0



Кметът на Ботевград: В язовир Бебреш има вода за два месеца   image Иван Гавалюгов В язовир Бебреш, който захранва Ботевград с питейна вода има количество, което е достатъчно за два месеца. Проблемът не е нов, още от лятото сме информирали институциите за ниското ниво на водата в язовира.

Това каза в предаването "120 минути"  Иван Гавалюгов, кмет на Ботевград по повод горещата тема с водната криза в страната.

 „В момента основният водоизточник на Ботевград – язовир „Бебреш“, с настоящото съотношение приток-отток ще осигури водоснабдяването на града за около два месеца“, пресметна кметът, но допълни, че това може да се промени, защото тези величини са променливи и ако се засили притокът положението ще се подобри, при положение, че се запази същият отток.

Кметът на Ботевград напомни, че това не е първият проблем с водата в неговия град – през 2016 г. язовир „Бебреш“ достига кота на мъртъв обем.

 Според Гавалюгов причините за кризата с водата са основно две – ВЕЦ „Бебреш“ и износената водопреносна мрежа.

 Той разкри, че според информацията в Търговския регистър Васил Златев е собственик на ВЕЦ –а  при язовир Бебреш. По думите му съоражението е изградено на неподходящо място и без реалистичен производствен план. Официално е спрял да работи  още през юни месец.

 "Поисках от Басейнова дирекция забрана за работата на този ВЕЦ, поне докато не се стабилизира положението с водата. Силно се надявам да спер да работи ВЕЦ-а, защото той е една от причините да сме силно притеснени.", заяви още кметът.

 Водноелектрическата централа е проектирана на най-лошото възможно място и дори в миналото е имало възражения от „Напоителни системи“, но въпреки това е било издадено разрешение за неговия строеж „отгоре“, каза Гавалюгов, според когото целият проект е изключително нерентабилен, с лош бизнес план и харчи много вода за питейни нужди.

 Трябва да се реши и вторият проблем, който е остарялата ВиК мрежа.

Течовете са проблем в цялата страна, средно за страната загубата е към 65 %.

Притесненията си остават, не искам да успокоявам хората нереалистично. Вода има за два месеца, след това всичко зависи от снеговалежа и топенето.

 

На 24 юни съм информирал собственика и стопанина на язовира за ниските нива на водата. И през септември също имахме срещи и обсъждане на проблема. Той не  е нов, но сега придоби публичност. Не знам управляващите как се информират и защо сега научават за проблемите.

 

Ботевград има и други източници на водоснабдяване, но язовирът е основният.

 

Със сигурност причина за безводието не е, че хората си пускат дворните чешми през зимата, за да не им замръзват тръбите, както твърди премиерът. Има такива случай при хора без водомери и съзнание колко ценен ресурс е водата, но това са изключения и това не е причина за водната криза, заяви Гавалюгов.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705259
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031