Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2020 20:03 - Комисия от Европарламента идва у нас заради произвола на ЧСИ https://bivol.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 187 Коментари: 0 Гласове:
1



Ексминистърът на правосъдието Цецка Цачева отричаше пред ЕП да има нарушения Комисия от Европарламента идва у нас заради произвола на ЧСИ by Николай Марченко януари 15, 2020

Частният съдебен изпълнител около Момчил Мондешки – Стоян Якимов, а също така близкият до ГЕРБ и ДПС в Хасково негов колега Делчо Пехливанов се занимават с незаконна търговска дейност: имотите на длъжниците се изкупуват от близки фирми. Сигналите на потърпевшите от Камарата на съдебните изпълнители в България стигнаха до Брюксел. 15-те петиции на Сдружението на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система „Солидарност” са заведени в Комисията по жалби и петиции на Европарламента. Екипът на Омбудсмана на ЕС проверява жалбите. През февруари 2020 г. в София идва специална мисия от евродепутати за проверка на произвола на ЧСИ у нас, научи „Биволъ”.  Те ще проведат срещи с министрите на правосъдието и икономиката Данаил Кирилов и Емил Караниколов и представители на БНБ.  

Специална мисия от евродепутати в Комисията по жалби и петиции (КЖП) в Европейския парламент (ЕП) идва в София в края на февруари 2020 г. Поводът е мащабната визита на „Солидарност” и нейни активисти и потърпевши от ЧСИ-та в ЕП през септември, където те успяха да представят своите петиции пред членовете на КЖП в ЕП.

“Господа, при нас идва(т) Ревизор(и)”  image

Евродепутатът Радан Кънев

Ексклузивната информация за предстоящата визита „Биволъ” получи от „Солидарност” и от евродепутатата от „Демократична България” / ЕНП Радан Кънев. „Да, факт е. През февруари мисията ще бъде в България”, коментира за „Биволъ” Радан Кънев.

image

Според него от всички негови български колеги в Европарламента само депутатите от ВМРО Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки са потвърдили необходимостта от такава мисия за проверка на ситуацията с ЧСИ-тата у нас.

„Да, аз, Джамбазки и Слабаков, всички се произнесохме за провеждане на fact finding mission. Други не са участвали”, каза Радан Кънев.

Според него вече „има програма на мисията”, но самият той не е голям оптимист относно евентуалните резултати за потърпевшите от произвола на ЧСИ-тата у нас.

„Моята позиция е, че без законодателни промени няма как да има реален резултат. По принцип Комисията по петиции няма преки правомощия. Максимумът й е fact finding mission и сигнал до Европейската комисия”.

При министрите Данаил Кирилов и Емил Караниколов идват “ревизори” от ЕП (снимка: Club Z)

Информацията потвърдиха за „Биволъ” и от офиса на евродепутата Андрей Слабаков, според когото мисията на членовете на Комисията по петиции в София трябва да се състои поне от десетима души от различни държави-членки.

“Биволъ” се сдоби с програмата на двудневната визита на специалната комисия от ЕП, която ще продължи два дни – на 25 – 26 февруари. Планирано е да се срещнат с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, а също така с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Очевидно е, че управителят на Българска народна банка (БНБ) и подуправителите са много заети в края на февруари, защото за срещата на евродепутатите в сградата на банковия регулатор пише, че ще е с ръководителя на Дирекция “Банков надзор”.  Заради сигнала на НПО-то “Екогласност” предстои и среща на евродепутатите с кмета на гр. Монтана и служители на областното РИОСВ.

Омбудсманът на ЕС Емили О’Райли (снимка: EUObserver)

На 18 декември 2019 г. е получен и отговорът на жалбата на “Солидарност” до Омбудсмана на Европейския съюз Емили О’Райли, с който “Биволъ” също разполага (виж долу).

В него пише, че Отдел 1 “Проверки и ИКТ” към офиса на  Омбудсмана на ЕС “ще анализира предоствената информация”.

От отговора става ясно, че след анализа екипът на Омбудсмана на ЕС ще реши каква резолюция да наложи на жалбата и дали да информира ЕК относно описаните от българското НПО нарушения.

EUOmbudsmanAnswer




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19793102
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930