Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2020 18:07 - Корнелия Нинова събра строителите на българските язовири! Високи технологии – Водопроводите на Плевен, Ловеч и Троян са с набити дървени чепове на местата на ду
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 119 Коментари: 0 Гласове:
0



Корнелия Нинова събра строителите на българските язовири! Високи технологии – Водопроводите на Плевен, Ловеч и Троян са с набити дървени чепове на местата на дупките в тръбите   image

Взимат се решения в обстановка на паника, за пернишка водна криза ще продължим да си говорим, алармираха специалистите, построили българските язовири.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова събра на"Позитано" 20 експерти.

Язовир "Студена" не може да бъде излекуван, смята инж. Лиляна Карафизиева. Перник е загубен, нищо хубаво не мога да кажа по въпроса, изтъкна тя. Според нея състоянието на водоема е симптоматичен за това как се управляват водите. 

"Язовир "Студена" не може да бъде излекуван, двете му пълнещи деривации са изоставени и не се пълнят", каза тя.

Инж. Карафизиева посочи, че язовирът седем пъти е бил с този обем на 1 юли. И направи извода, че причините за това, което виждаме днес, не е в Господ, а в управлението.

Водопроводите на Плевен, Ловеч и Троян са с набити дървени чепове на местата на дупките в тръбите, алармират още експертите.

Да дадем думата на професионалистите в България, за да се намери решение на водната криза, обобщи разговора Нинова.Безхаберието, некомпетентността и корупцията доведоха до кризата, подчертава тя.

   

 „Опитахме и успяхме да съберем заедно над двадесет човека – хидроинженери, специалисти, проектанти, строители на язовирите и каскадите в България, изключителни професионалисти. Оказва се, че никой до този момент не ги е потърсил за препоръки, за съвети, за професионално мнение по въпроса как да се реагира в тази криза, в която изпадна Перник, и не само този град. Това е потенциална национална криза, защото и други градове и общини са пред опасността да бъдат в режим; и други язовири имат проблеми. Доста сериозно обсъждахме въпросите”.

Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция на „Позитано 20”.  

Нинова обясни, че това е била и целта на срещата: „Да разберем кое е възможно, кое е рисково и какво да се прави оттук нататък, за да не се оставят близо 500 хиляди българи, които вече са в режим на водата. Чухме много интересни мнения, чухме алтернативни предложения, дори и на това, което предлагат управляващите”.

Председателят на БСП се обърна с апел: „В криза сме. Държавата е в криза, хората са на режим. Нека да не бързаме непрофесионално и неаргументирано да взимаме политически решения, за да се потушава криза и обществено напрежение”.

Нинова обясни още, че и по мнението на експертите управляващите работят „на парче”, действа се непрофесионално и панически. Тя каза още, че подобни решения крият опасност. „Затова апелът ми е към всички – нека да дадем думата на тези хора, експертите, истинските останали професионалисти в България, които могат да помогнат, за да се вземат правилните решения, за да преодолеем кризата и да не допускаме оттук нататък да има подобни ситуации”. Тя изрази съжаление, че тези експерти не са канени и управляващите до този момент не са се допитвали до тяхното мнение. „Готови сме да работим с експертите по алтернативи и да внасяме предложенията в парламента”, заключи Корнелия Нинова.

Инж. Лиляна Карафезиева: Язовир „Студена” е сериозен симптом на тежкото заболяване в управлението на водите в България

„Язовир „Студена” е много сериозен симптом на тежкото заболяване в управлението на водите в България”. Това заяви инжекенер Лиляна Карафезиева, бивш директор на „Напоителни системи”, по време на пресконференция в централата на БСП. Тя изрази притеснине за начина, по който управляващите се отнасят към яз. „Студена”. По думите й язовирът не може да бъде „излекуван” нито от Белмекен, нито от който и да е друг водоизточник. Тя уточни, че язовир „Студена” не се пълни през последните години.„Неговият обем е 25 милиона кубика и той не се пълни, тъй като двете му пълнещи деривации не работят през последните няколко години – те са изоставени и не се експлоатират”, каза още инж. Карафезиева.

Хидроинж. Любомир Дачев: Язовир „Бели Искър” е в критично състояние, но държавата продължава да нехае

„През 2013 г. екип на БАН и УАСГ направихме 8-месечна комплексна експертиза на язовир „Бели Искър”. Поддържа се умишлено ниско ниво на язовира – 20%, за да не застрашава стената, защото не е в добро състояние, има течове по нея и тя се разрушава от леда през зимата”. Това заяви хидроинженер Любомир Дачев на пресконференция на „Позитано” 20. Той подчерта, че междувременно състоянието на бетона се е влошило още. След като завършихме това изследване, технически съвет на Столична община прие, че трябва да се направи нов проект за ремонт на язовира, но отново не предприеха нищо. През 2018 г. Министерство на околната среда и водите е отхвърлило проект за ремонт, и пак не се направи нищо”, каза Дачев. Той подчерта, че е възможно да се застраши наличието на вода за производство на електроенергия.

Инж. Алеко Томов: Държавата изостави ВиК сектора

„Управляващите извършват геноцид спрямо специалистите в България. Умишлено се слагат високи финансови прагове от милиони левове, за да не могат фирмите, независими от управляващите, да вземат проектите. Печелят ги или чужди, или близки до властта фирми” .Това заяви инженер Алеко Томов.

Инж. Томов обясни, че за Перник е имало и други възможности за водоснабдяване: „Беше започнато да се строи язовир „Раянци” за водоснабдяване на Перник и Радомир, но прекратиха строежа. Днес Перник щеше да има два водоизточника и нямаше да се стигне до воден режим.Но държавата захвърли тези проекти”.

Той подчерта, че водопреносната мрежа е в плачевно състояние. „Състоянието им вече не позволява дори ремонти, нужна е цялостна подмяна на тази мрежа. Ако управляващите не направят нещо, има опасност ВиК мрежата да се разпадне. Напоителните обекти в България са напълно изоставени. В 21 век има села, чиито жители през целия си живот са на воден режим. Това е недопустимо”, заяви инж. Алеко Томов.  

 Ето и участниците в срещата на представители на НС на БСП и ПГ "БСП за България" с експерти от водния сектор 

   1. доц. Росица Николаева - хидроинженер, участвала е в изготвянето на ОВОС на яз. "Студена" и ПАВЕЦ Чаира"    2. инж. Виктор Шарков - бивш ген.директор на главна дирекция "Изграждане на София" на Столична община (в дирекцията е включена и ВиК мрежата)    3. проф. Ганчо Димитров - хидроинженер    4. инж. Пламен Никифоров - бивш директор на дирекция в МРРБ    5. Георги Христов - ГД "ДНЕС", експерт    6. инж. Алеко Томов - работил във Водоканалпроект, дирекция "Чисти води"    7. инж. Димитър Райнов - работил във Водоканалпроект, дирекция "Чисти води"    8. инж. Ганчо Хитров - председател на Национален комитет за подобряване на водоснабдяването- ангажиран с проблемите на язовир "Бели искър".    9. инж Чавдар Косев - хидроинженер    10. инж. Любомир Дачев- хидроинженер    11. инж Петър Филипов - хидроинженер    12. инж Стефан Джамбазов - бивш директор на ДСО "Водно стопанство"    13. инж. Радослав Чакърлиев - бивш директор на дирекция "Язовири и каскади"    14. инж. Димитър Димитров - клуб "Енергетик"    15. инж. Любен Миланов - бивш директор на Пречиствателна станция "Панчарево"    16. инж. Лиляна Карафезиева - бивш директор на "Напоителни системи"    17. Иван Айолов - бивш зам.-министър МИЕ с ресор "Енергетика", кабинет "Орешарски"    18. инж. Любка Костова    19. инж. Вангел Василев    20. инж. Аврам Новевратев


Четете още на: http://www.budnaera.com/2007-01/2007-02-13_02.html#ixzz6Bs1dFgvF
Научете за преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19798523
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930