Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2020 18:18 - Рекет даден, рекет приет https://www.mignews.info
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 118 Коментари: 0 Гласове:
0



Рекет даден, рекет приет
  И не че Васил Божков не е за разследване, но какво правеше Горанов цели 5 години, та чак сега се сети да праща АДФИ на проверки?
  image image    

От близо месец насам върви подмолна война между играчите в хазартния бизнес, а държавата се е заела уж да раздава справедливост, но удобно мълчи за собствените си вина и отговорности. Обект на проверки този път е не друг, а един от маститите олигарси на прехода Васил Божков, за когото АДФИ твърди, че две от фирмите му са ощетили хазната с много над 210 млн. лева. Това е и поводът Валери Симеонов, подкрепен „изненадващо“ от ГЕРБ, да изиграе ролята на таран с внесените от него промени в Закона за хазарта. Целта им е лотарийните игри да станат само държавни, което на практика би означавало закриване на частните „Национална лотария“ и „Лотария България“, контролирани от Божков. Самият той пък провидя зад атаката опит да му бъде отнет бизнесът и го удари на рекет към държавата, въвличайки феновете на ФК „Левски“, който финансира.

В целия пасианс обаче изплуват още маса нелицеприятни въпроси без отговор. Оказва се, че от 2015 г. до момента „Национална лотария“ не плаща дължимия по закон данък 15%, а само 20% такси от комисиони, което е задължение за друг вид хазартен лиценз.

Новината лъсна след сигнал до институциите от собствениците на конкурентната на Божков фирма „Ефбет“ Цветомир и Боян Найденови. Двамата братя нададоха вой, хвърляйки „бомбата“, че Божков ги е заплашил с убийство.

В същото време Държавната комисия по хазарта (ДКХ), ръководена от Александър Георгиев, се държи повече от странно, пазейки пълно мълчание по темата. Струва си да подчертаем, че не друг, а точно тази комисия е въвела въпросните правила, по които Божков минава „тънко“ и ощетява държавата. Нейна отговорност е и контролът, който очевидно отсъства. И не че Божков не е за разследване, но какво правеше Горанов цели 5 години, та чак сега се сети да праща АДФИ на проверки? Не е ли видял по отчетите през тези 5 години, че не са плащани тези пари, та трябваше институциите да се разтичат, едва след като Найденови пуснаха сигналите си? По същия начин проспа и хакването на НАП, и извличането на лични данни на милиони българи.

Голямата изненада обаче дойде едва вчера – в разгара на скандала със съмненията за неплатените стотици милиони от частните лотарии на Божков, Горанов предлага… вместо сегашните 15% върху стойността на залозите таксата да падне с около 30-40% и да бъде 25% върху разликата между залозите и изплатените печалби на участниците. На практика това означава да се узакони за в бъдеще „врътката“, от която досега се ползваше самият Божков и заради която е обект на проверки. Няма как човек да не си зададе сакралния въпрос не разчиства ли властта терена, като подготвя почвата за новия и благосклонно оставен монополист на пазара в лицето на онзи прословут КОЙ? Защото това е всичко друго, но не и защита на държавния интерес.

Нещо да ви присветва? Не беше ли подобна и историята с КТБ, когато бе смачкан един човек, а останалите замесени излязоха херувимчета. Да не говорим, че целият цирк идва в удобно подбран момент – да се разсее кризата за Перник, за боклука и за вота на недоверие в парламента.

Валентин Георгиев, „Дума“




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19797583
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930