Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2020 17:57 - АКО ТЪРСИМ В "ДЖАГФАР ТАРИХИ" ПОТУЛЕНИ ИСТИНИ ЩЕ ОТКРИЕМ, ЧЕ СВОЯ ЕЗИК СА СМЕНИЛИ НЕ ДУНАВСКИТЕ, А ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ Автор: shtaparov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 255 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.02.2020 18:14


АКО ТЪРСИМ В "ДЖАГФАР ТАРИХИ" ПОТУЛЕНИ ИСТИНИ ЩЕ ОТКРИЕМ, ЧЕ СВОЯ ЕЗИК СА СМЕНИЛИ НЕ ДУНАВСКИТЕ, А ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ

Автор: shtaparov 

АКО ТЪРСИМ В "ДЖАГФАР ТАРИХИ" ПОТУЛЕНИ ИСТИНИ ЩЕ ОТКРИЕМ, ЧЕ СВОЯ ЕЗИК СА СМЕНИЛИ НЕ ДУНАВСКИТЕ, А ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ


   Фикцията,че Дунавските Българи са сменили езика си с измисления преди 2-3 века "славянски" е лъжа на тюрколози и чужди политици,чието разобличаване е направено не без мое участие и няма да повтарям добре познати истини. Не съм богат човек,но лично аз ще дам 10 000 евро награда на първия,който открие оригинален древен извор където да се твърди,че Дунавските Българи са сменили езика си! Пари ще намеря чрез банков заем- той само нека да открие такъв извор! Спокоен съм обаче за парите- те никога няма да бъдат спечелени,понеже такъв извор не съществува и НИКОГА няма да бъде открит!

  Докато тюрколозите се туткат да търсят несъществуващия извор,за да спечелят тази награда аз успях да открия друг извор който твърди,че не Дунавските,а Волжките Българи са сменили езика си преди повече от 1000 години! Резултатът значи е 1:0 за мен и за всички,които са на моето мнение а ако тюрколозите не се активизират да търсят по-енергично фамозния извор,те ще загубят и "мача" и своите постове,които заемат незаслужено в нашите академии и университети!

  "Моето" сведение впрочем е открито от проф. Петър Добрев и споменато в една негова книга,но той не му е обърнал достатъчно внимание поради естеството на Иранската теория,която защитава. В неговата книга "Посланията на древните Българи" (2015 г.,стр. 118) обаче е написано следното:

  "Цар Барадж съобщава също, че и след ислямизацията някои волжки българи продължили да си служат със старата българска дума ШЕГОР и с такива думи си служели за известно време и някои духовници, за да подчертават чрез тях своята ученост и "за да се отличават от простолюдието". Но още през Х в. възникнала съпротива срещу обичая да се употребява като знак на ученост старият български език. "Кан Ялкау се опитал да пресече това и изгонил от Болгар всички духовници, говорещи по бурджански" – съобщава цар Барадж.
  От това личи, че не само календарът на древните българи с характерната за него дума ШЕГОР, но и самият техен език изпаднал след ислямизацията в немилост и бил изтласкан извън столицата Болгар. Възникнали дори остри насмешки срещу хората, които си служели с древния вългарски език, който бил наречен с израза "бурджан теле". "Сред народа изразът "бурджан теле" започнал да означава "изпортена реч" – пише цар Барадж."
(Джагфар тарихи,глава 12).

     image

  Това сведение не е единствено- на други места в "Джагфар тарихи" също е споменато,че имало сериозни разлики между езиците на Българи и тюрки. В глава 13 например е написано,че Българското наречие е различно от тюркския език (кликни за да увеличиш):

     image

   Пак там,но в индекса на термините Българския език ("Бурджан теле") е обозначен различно от тюркския,който за разлика от него е наричан "Туран теле":

image

   На същото място е намекнато,че тюрките не могли да произнесат думата ХУН,а вместо нея казвали ХОТ (кликни върху изображението,за да го увеличиш):

image

   Думата БУРДЖАН,с която са наречени Българите в този спорен летопис не е някаква новост: със същата дума старите арабски летописци обозначават Дунавските Българи (виж "Арабски извори за Българите" от Райна Заимова- 2000 г.,стр.36 и на много други места в същата книга).

  Съобщението,че Волжките Българи са сменили езика си няма как да е лъжа понеже има достатъчно данни,че малкото оцелели думи от техния изначален език не са били тюркски,а "славянски" (т.е. Български):

1. АЛМЪШ (доислямско владетелско име във Волжка България)= ВЕЛМЪЖ (ВЕЛЕМЪЖ).
2. КАЛАНСУВ (арабски запис на име,с което Българите наричали един вид шапка)= КОЛЕНЦОВ ("Коленчата" шапка,т.е огъната поради своята дължина).
3. СУДЖУВ (вид Българска напитка)= СУЧОВ (Което го "сучеш",т.е. изпиваш на малки глътки от което следва,че се касае за вид алкохол като ракията или водката).
4. БИЛЯР (стар волжко-Български град)= БОЛЯР (средище на болярите).
5. ХАЛДЖА (име на езеро от Вожка България в стар арабски запис)= ГАЛЧА (преходна форма),т.е. ГЬОЛЧЕ и ГАЛИЧА (виж ГАЛИЧИЦА в Македония,т.е. ГЬОЛЕЧИЦА- Планина между езерата). Думата ГЬОЛ е обявена от пишман езиковедите за "турска" но тя е заемка в турския език,понеже я има в латинския и френския под формите ГЕЛ (Втечнено свещество) и ЖЕЛЕ (Полутечна субстанция).

  "Кан" Микаил Ялкау,който изгонил старите Български жреци от столицата Болгар също не е измислен- той съществувал реално и царувал през първата половина на Х век (930-943 г.) като наследник на Алмъш:

            image

  След него се възцарил синът му,който носел многозначителното име ГАБДУЛА (= Абдуллаж: Новопосветен в исляма):

    image
 
  "Простолюдието",заради което Волжките Българи променили езика си несъмнено са околните тюркски народи,дошли край Волга към края на VI в. с войските на Първия тюркски каганат (552-657 г.),които по това време атакували Европа но накрая били отблъснати от Българите.

     image

   Отрезвяващия факт,че Волжките Българи са сменили езика си още веднъж подсеща че няма исторически извор който да твърди,че Дунавските Българи са направили същото. Той не е приятен на тюрколозите но е записано в извор,който те уважават и понякога даже цитират. Както казах и в предишна статия,"Джагфар тарихи" е противоречиво четиво,което съдържа до 10% истини и над 90% лъжи. Споменатото тук конкретно сведение обаче е част от истините,които тюрколозите искат никога да не бяха чували но ние няма да им ги спестим!



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19708752
Постинги: 44673
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031