Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2020 18:58 - Прокурорите във ВСС с оплакване от медиите, пишели за имоти на магистрати https://frognews.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 147 Коментари: 0 Гласове:
1



Прокурорите във ВСС с оплакване от медиите, пишели за имоти на магистрати   image Сийка Милева Източник: БГНЕС Прокурорите от Висшия съдебен съвет (ВСС) възнегодуваха срещу медийни публикации, които квалифицират като „компрометиране и уронване престижа на органите на съдебната власт“. В заявлението им обаче, не е посочена нито една медия или публикация, провокирала реакцията на обвинителите. Липсва и информация дали твърденията в медиите са проверени и какви са резултатите от проверката.

„Категорично се противопоставяме на тиражираните в средствата за масово осведомяване новини, съдържащи манипулативно и тенденциозно представени неистини, факти и внушения, включително чрез употребата на документи с невярно съдържание от името на държавни институции. Тревожно и недопустимо е публикуването на неверни твърдения за придобито имущество от прокурори, следователи и служители на съдебната система.“, се казва в изявлението на кадровиците от ВСС,  публикувано днес в страницата на Съвета.

 

„Считаме, че поредицата от негативни медийни коментари, по отношение на Прокуратурата на Република България, видимо съвпадат с декларации и призиви към Висшия съдебен съвет, отправени от организации, изразяващи политически интереси на определени лица, в това число и на извънпарламентарни политически партии.“, четем още в заявлението.

 

Въпреки липсата на конкретика, прокурорите поясняват, че позицията ми е „във връзка с поредица от публикации, репортажи, коментари и интервюта в печатни и електронни медии, целящи дискредитиране независимостта и уронване престижа на съдебната власт и в частност на Прокуратурата на Република България, и в съответствие с Механизма за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) (одобрен с Решение на ПК на ВСС № 9/20.03.2019 г.)“.

 

Припомняме, че според въпросният Механизъм за информацията в медиите следи говорителят на главния прокурор Сийка Милева и говорителите на съответните прокуратури. Именно говорителите решават коя публикация е добра и коя не. Може и някой следовател или прокурор да се оплаче и това де поиска подобно на днешното заявление или реакция към медия или институция.  По интересно е, че в т. 5  на разписаните действия е записано, че  „Когато публично са оповестени конкретни обстоятелства, съдържащи твърдения за допуснати от прокурор или следовател нарушения в дейността по правоприлагане или на морално-етичните норми на поведение, твърденията следва да бъдат проверени, а предприетите действия и резултатите от извършената проверка–да бъдат публично оповестени.“

 

В днешното изявление на прокурорите, освен конкретни медии или публикации, отсъства и информация за направени проверки, резултатите от тях или други предприети действия, които да запазят престижа на магистратите.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19810183
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930