Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2020 23:18 - Кирилов: САЩ няма на мен да дадат доказателства за корупция на Миталов, но щом те казват, значи е корумпиран http://onovini.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 507 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кирилов: САЩ няма на мен да дадат доказателства за корупция на Миталов, но щом те казват, значи е корумпиран февруари 14


image

Правосъдният министър Данаил Кирилов депозира във ВСС допълнение към предложението си за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов, първият посочен за корупция от САЩ държавен служител, който получи забрана да влиза в САЩ заедно със семейството си. 

Така Кирилов изпълни указанията на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да допълни предложението си до тях. Съдийската колегия при ВСС отказа да освободи колегата си и тази седмица Миталов се върна на работа.

Допълнението идва след задълбочен анализ на предоставените от Инспектората към ВСС материали по извършена от него проверка на действията на съдията от Специализирания наказателен съд. 

Основанията за отправяне на предложението за отстраняване на магистрата са, че разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната, Миталов е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт. Става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона, се казва в съобщението на правосъдното министерство. 

Кирилов обаче отново не дава допълнителни факти срещу съдията. 

 

Самият правосъден министър призна по-късно пред БНТ, че внесеното от него сега не се различава кой знае колко от предишното. Просто е приложил преписка, която е пристигнала в понеделник във ВСС. Тази преписка е за проверката по искане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

„Америка няма да даде доказателства директно на българския правосъден министър. Има обаче безспорно доказателство за много сериозно процесуално нарушение при образуването и хода наказателно дело. Става въпрос за временната промяна на мярката забрана за напускане пределите на страната на Николай Малинов. Тя е разгледана не така, както е поискана – принципно за евентуално излизане на обвиняемия извън пределите на страната. А съдията е присъдил едно временно изключение, единствено за събитието в Москва (награждаването на Малинов с орден от Владимир Путин). 

Тук не иде реч за преценка за вътрешното убеждение на съда, което е защитено от закона, а за процесуалния ред, при който е гледано това дело. Тук изцяло е изолирана прокуратурата – първо да бъде сезиран прокурор, и ако становището му е отрицателно, на втора фаза подлежи на обжалване от съда – в случая специализирания наказателен съд. Прокуратурата е заобиколена, дори е уведомена, след като обвиняемият се завръща в България“, каза Кирилов. 

Според него има и множество други процесионално-технически нарушения. „Не приемам становището на съдебния инспектор, който е прегледал тези факти и обстоятелства. Тук заключението на проверяващия инскпектор дори не е едно цяло изречение – в него се казва, че в тоя случай няма никакво нарушение. Не се възприемам като обвинител на съдия Миталов, нито като разследващ, който да доказва корупция на конкретен съдия. Исках да върна топката в игралното поле на самата съдебна система, защото е засегнат авторитетън на съдебната система“, обави министърът. 

През изминалата седмица шефът на ВКС Лозан Панов напомни на главния прокурор Иван Гешев и на КПКОНПИ, че чака факти срещу съдия Миталов.

 Оф нюз




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704430
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031