Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2020 19:57 - Българите са озадачени от включването на съдия в черния списък на САЩ https://bivol.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 170 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.02.2020 19:59


Българите са озадачени от включването на съдия в черния списък на САЩ

16 февруари 2020      От Ели Московиц , OCCRP

  image

От всички българи, които биха могли да бъдат упрекнати в „сериозна корупция“ в страна считана за най-корумпираната държава-членка на ЕС, миналата седмица Държавният департамент на САЩ избра да включи в черния си списък съдия, за когото едва ли някой някога е чувал нещо. 

Американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че съдия Антон Миталов, съпругата му и дъщеря му имат забрана за влизане в САЩ „заради участието на съдията в сериозни корупционни действия“. 

Официалното изявление не съдържа допълнителни подробности, но според местни медии санкцията е наложена, защото съдията е близък до руското правителство. Български специалисти по темата са силно изненадани от подобно действие, смятайки го за твърде маловажно средство за борба със съвсем немаловажната корупция в страната.

 „Човекът, когото са избрали е доста непознат. Малцина бяхачували за него преди съобщението на Държавния департамент“, каза пред Международния журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) Димитър Бечев, старши сътрудник към Атлантическия съвет (САЩ) и  научен сътрудник и преподавател в Центъра за славянски евразийски и източноевропейски изследвания в Университета на Северна Каролина (Чапъл Хил).

 Бечев обясни, че фокусирането върху Миталов няма да доведе до голяма промяна по отношение на корупцията и че САЩ трябва да са съвсем наясно с това, като се иматпредвид разкритията на Уикилийкс как американски дипломати са пращали грами до Вашингтон за олигархията в България, за завзетата държава и за корупцията.

 Тодор Танев, български политолог, който е бил министър в предишното правителство, каза пред OCCRP, че голяма част от българите не са задължително против чужда намеса в усилията на страната за борба с корупцията. „Това не се смята за обидно“, каза той.

 Танев обаче е съгласен с мнението, че общото очакване е било американското правителство да посочи много по-мащабна фигура, например медийния магнат Делян Пеевски, който би бил по-силно подкрепен избор.

 Пеевски е обект на много разследвания на българския партньор на OCCRP Биволъ, който пише, че Пеевски има офшорна империя на стойност 800 милиона щатски долара. Пеевски е обвиняван и в използване на медийната си империя за заглушаване на журналисти, които пишат за него или за други български олигарси.

 Според Репортери без граници само преди десетина години България е била на 36-то място в международната класация на организацията за свобода на словото. В момента страната е на 111-тото последно място между всички страни в ЕС. Репортери без граници смятат, че вероятно този срив до голяма степен се дължи на концентрацията на собствеността върху медиите и мрежите за разпространениев ръцете на няколко олигарси, преди всичко Делян Пеевски“.

 Танев обясни, че вкарването на съдия Миталов в черния списък изглежда е било въпрос на политическа, а не на юридическа корупция.

 Българското англоезичното издание Sophia Globe (Софийскиглобус) съобщи във вторник, че след включването на съдията в черния списък на Държавния департамент на САЩ, българският министър на правосъдието е поискал освобождаването на Миталов от длъжността му. Висшият съдебен съвет обаче отвърна на огъня като заяви, че министърът трябва да представи доказателства в подкрепа на искането си.

 Решението на Държавния секретар Помпео кара мнозина да се питат дали Държавният департамент ще включи още българи в черния списък. Д-р Бечев обясни пред OCCRP, че Мат Палмър, заместник-помощник на Държавния секретарпо европейските и евразийските въпроси, му е казал, че в списъка действително ще бъдат добавени още имена.

 Превод Биволъ

Снимка: Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, снимка Гейдж Скимор (CC BY-SA)




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19794012
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930