Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2020 17:54 - Левски поръчан от тайните служби на Великите сили https://lupa.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 171 Коментари: 0 Гласове:
1



Левски поръчан от тайните служби на Великите сили   Февруари 2020 4308     image image Автор: Марина Чертова  

Васил Левски е поръчан от тайните служби на Великите сили и на Османската империя, които са се страхували от революционната дейност на Апостола и от една свободна и независима България. Това сензационно твърдение изрази пред Lupa.bg бившият следовател в Пловдив и Карлово и изследовател на делото на Левски – Благой Емануилов.

На базата на исторически документи и изследвайки външната политика на Османската империя, Австроунгарската и Руската империи, на Великобритания и Франция Емануилов достига до извода, че Левски е заловен след координирана спецоперация на шпионските централи в Цариград и Виена и с участието на някои висши руски военачалници.

От преминаването на Апостола през Дунава през 1868 г. тайните служби на Османската империя и на Великите сили са неотлъчно по петите му, твърди Емануилов пред Lupa.bg. Според него Васил Левски е бил следен непрекъснато от турски, френски, британски и австроунгарски шпиони. „Казано на професионален език на Дякона е закачена опашка веднага след първото му влизане в България през декември 1868 г.“, обясни Благой Емануилов. Той твърди, че паралелно с изграждането на мрежата от тайни революционни комитети от страна на Левски турското разузнаване и тайните служби на Австро-Унгария, Русия, Франция, Великобритания са изградили мрежа за преследване на революционера.

„По-малко от месец след като Левски е започнал първата обиколка подир него има агент. Дали е бил с фес или европейска шапка не е от значение, важното е, че той знае къде ходи Левски, какво говори и какво прави. В началото на юни той е в Сопот и е заловен. Васил Левски сам разказва за това залавяне. Той разказва, че е бил хванат от заптието, но се е отървал и само палтото му е останало в ръцете им“, коментира 85-годишният бивш  следовател. Той сподели още, че историците описват много случаи, в които лица, които приличат на Васил Левски или носещи името Васил Иванов, са задържани.
 

image

Благой Емануилов смята, че днес трябва да бъде направено обстойно разследване за залавянето на Левски

„Когато е заловен Димитър Общи и е разпитан, той не е издал Апостола, но споменава имената на председателя на Ловешкия революционен комитет Марин Поп Луканов и на помощника му – Димитър Пъшков. Не след дълго двамата са заловени. Властите на Турция и Европа много добре са знаели, кой подготвя революция против техните интереси“, добави Благой Емануилов. Той е категоричен, че Апостолът е заловен на 27 декември 1872 г. в Къкринското ханче след координирана спецоперация на тайните служби на Великите сили и на Османската империя. Според екс следователя ръководител на тази операция е австроунгарският консул в Русчук, днешно Русе, Оскар Монтлог. 

Авторът на няколко сензационни книги за Левски от години настоява да бъде направено истинско полицейско разследване, което да установи кои са предателите на Васил Левски. Той предлага в това мащабно разслведване да се включат топ криминалисти, полицаи, разузнавачи,  специалисти по конспирация. Само такъв добре подготвен екип може да разплете едно от най-мрачните събития в българската история от края на ХIХ век, твърди Благой Емануилов.
 

image


От освобождението на България нямат полза нито Турция, нито Австро-Унгария, нито Великобритания, нито Русия, затова революционното движение у нас и дейността на Апостола се следят изкъсо, твърди Емануилов. По думите му залавянето на Левски трябва да се търси в тяхната дейност.

Според изследователя на Васил Левски Апостолът, като стратег и организатор на подготвяната от него национално-освободителна революция в поробена България, е не само национален герой, но и стратег от европейски мащаб. Вътрешната революционна организация заплашва да разруши статуквото в Европа и заплашва интересите най-малко на три империи – Османската, Руската и Австро-Унгарската. В края на 60-те и в началото на 70-те години на ХIХ век нито една от тези свръх държави няма интерес от независима България.

За Турция това би означавало да са оттегли от заетите територии в Европа. За Австро-Унгария – да се сбъдне най-големият й страх – Русия да получи достъп до Босфора и Дарданелите. За Москва, която симпатизира на християнското население в България, също неизгодно там да избухне едно прибързано въстание, защото би трябвало да се намеси в нейна подкрепа. По това време обаче Русия е изтощена от Кримската война и не е била готова да воюва отново с Турция.

Ето защо „баш комитата” Левски се превръща в „Демонът на трите империи” и става мишена на техните тайни служби. Съгласуваните им действия имат за цел той да бъде заловен и елиминиран, революционното движение в България – обезглавено, а статуквото на Балканите да остане непроменено.

Дори най-приближени до Апостола съзаклятници са подведени от доверието си към доброжелателното съчувствие и подкрепа, които им засвидетелства консулът на Австро-Унгария в Русчук Оскар Монтлог. Той обаче е ловък австрийски шпионин. Именно той предава чрез Христо Иванов-Големият „подарък” за Левски – известният револвер „Гасер” – 16671, система 1870 г., с който Апостолът е заловен в Къкринското ханче. Но същият този Монтлог е едно от водещите лица, което заедно с турските шпионски централи ръководи конспиративната операция по залавянето на Левски.

Въпреки стройната организация от преследвачи Левски години наред се оказва неуловим. Това провокира тайните служби да се опрат на старата изпитана тактика с изфабрикуването на предател. Това е направено и с оглед Великите сили да избегнат възможността да се компрометират пред българския народ, на който хвърлят прах в очите, че е време да се освободи. Така в редовете на историята влиза и образът на поп Кръстьо "предателя". Той е бил нарочен от службите да понесе върху себе си измисленото предателство, смята Благой Емануилов.
 

image

Поп Кръстю в средата бе заклеймен като предател на Левски


Навиците на поп Кръстьо и контактите му са били обект на разследване още преди Арабаконашкия обир на орханийската хазна на 22 септември 1872 г. Както е известно, малко след него е заловен съратникът на Апостола и организатор на обира Димитър Общи. При разпитите той нито веднъж не споменава името на Левски или каквото и да е, свързано с него. Има данни обаче, че Общи изпуска имената на революционерите Марин Поплуканов и Димитър Пъшков. Водещият разследването Масхар паша веднага прави връзката и нарежда на два пъти поп Кръстьо да бъде арестуван пред очите на много хора и воден в конака за разпит, след което освобождаван. Бързо и лесно семето на съмнението е посято.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697987
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031