Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2020 17:38 - Бивш служител на НСБОП пред Фрог: Хората от разработките ни днес са видни бизнесмени и политици https://frognews.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 171 Коментари: 0 Гласове:
1



Бивш служител на НСБОП пред Фрог: Хората от разработките ни днес са видни бизнесмени и политици   image Симеон Иванов Хората от разработките на НСБОП срещу контрабандата на захар и спирт по времето на Иван Костов сега са видни бизнесмени и политици. Това каза пред Фрог нюз бившият оперативен работник на службата Симеон Иванов. Ето какво си спомни още той:

г-н Иванов, бившият шеф на НСБОП ген. Кирил Радев каза в интервю за БТВ, че по негово време в службата са се вадили две важни разработки за контрабанда на спирт и захар. Като бивш служител в същата служба какво си спомняте за тези две разработки? До какви хора и  нива стигна разследването?

Работих по делото за контрабандата на захар. С много настойчивост успяхме да стигнем до върха на пирамидата. Става дума за доста сериозна групировка, в която влизаха много фирми.

 

Известна ли е тази групировка в публичното ни пространство?

Да- Мултигруп. Ако някой си мисли, че това са големите играчи, много се лъжe. Три –четири групировки си бяха разпределили България по отношение на бизнеса със захар. Същите играчи после се оказаха замесени до голяма степен и в контрабандата на спирт.

 

Контрабандистите имаха ли връзка с властта, с политиците?

 Успяхме да засечем техни контакти със зам.-министри-действащи и бивши към онзи момент. Взаимодействия имаха още с големите приватизатори и хора от банковия сектор. Не сме засичали министри от кабинета на Иван Костов, а то си има и своето обяснение-все пак участваха с нас в работните групи по противодействие на организираната престъпност.

 

 Кирил Радев спомена, че хората, работили по тези дела са били наградени от Иван Костов. Така ли беше?

Да, наградиха ни. Всеки от нас получи по 3000 лева специално за голямата победа в борбата с контрабандата на захар.

 

 Вашата работа доведе ли до повдигане на обвинения?

Стигна се до уволнения на митничари. Част от тях отидоха на съд.

 

Какво се случи със съдебните дела?

Митницата в Бургас покри абсолютно всичко.  

 

Как така?

 Не предостави нужните документи в съда. Освен това се отметна от част от събраните доказателства. Казаха, че захарта е изчезнала, защото дъждът я отмил.

 

И какво количество захар бе „отмита“ от дъжда“?

 За 5 милиона германски марки.  Говорим за захар, внесена контрабандно само от една фирма на „Мултигруп“.  Твърдяха, че внасят захар предимно от Бразилия. Друга групировка вкарваше през „Дунав мост“ от Румъния, трета пък от Гърция.  Част от замесените хора по тези схеми се оказаха основни играчи в контрабандата на спирт.

 

 Имената на тези хора чуват ли се и днес?

 О, да! Много от тях са видни бизнесмени, други пък са членове на управляващи партии. Нищо не се е променило.  Затова съм скептичен и към заявеното желание на прокуратурата да „бърка в старите рани“.

 

Ген. Радев каза, че Иван Костов е наредил да не се работи по приватизацията. Имате ли спомен за това?

Когато освободиха ген. Радев като директор на НСБОП,  аз се занимавах с контрол на петролни продукти. Част от приватизационните играчи вкарваха големи количества  горива и петролни продукти като се опитваха чрез различни схеми да ощетяват държавния бюджет с милиони. Парите, разбира се, прибираха за себе си. Един вкарваше по документи светилна газ, друг  котелно гориво, но всъщност беше дизелово гориво.  Трети внасяше масла, които се пласираха също като дизелови горива. Спестяваше се от мита и налози, разбира се.  Щетата за бюджета бе много сериозна. По този въпрос сме работили и имаше добри попадения. Големият проблем дойде, след като махнаха г-н Радев. Налагаше се да съобщавам за разкритията ни на един зам.-директор на НСБОП, който бе застрелян после за кражба на две кила ябълки.

 

Какво се случи тогава?

Той ми обясни, че не трябва да пипаме приватизаторите, защото  са видни,  сериозни и са стълбът на икономиката ни.

 

Какво стана с хората, наградени от Костов?

По-голямата част бяхме принудени да напуснем. Аз си тръгнах след огромен натиск. Започнаха безумни проверки срещу мен и колегите ми и то точно в момента, когато бяхме стигнали до сериозни разкрития по линия на контрабандата на петрол. Бях написал справка, в която посочвах кои ще са големите играчи през следващите години в контрабандата на петролни продукти.

 

Известни хора ли са?

Да. Някои от тях напуснаха България,  други двама не са живи. Има проспериращи бизнесмени, хора в политиката. Има и такива, които действат в сянка и дърпат конците на официалната власт. Най-богатите са така. Имат си свои депутати в парламента, внасят си през тях законопроекти, които им отърват.

 

 Как тогава прокуратурата ще вади кирливите ризи от стария гардероб?

За мен е важно дали ще има осъдени.

 

Вчера говорителят на прокуратурата Сийка Милева каза, че проверката на приватизацията цели не да се образуват досъдебни производства, а да се види размерът на щетата.

Размерът на щетите можеха да го оценят само като види как се е развивал бюджета през годините. Да се проследят също така данните на финансовото разузнаване да ги сравнят с тези на НСИ. Няма нужда да се правят  чудесии, за да се види едно нещо, забележимо  и с просто око. Ако се разрови около бившата Стопанска банка, сега СИБанк,  разграбването на КТБ ще ни се струва песен. Смятам, че Иван Костов е наследникът на Андрей Луканов във всяко едно отношение.

 

Генерал Радев призна, че спи спокойно, защото съвестта му е чиста. При вас как е?

Аз обаче не спя спокойно, защото можехме да направим много повече.

 

Интервю на Катя Илиева




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19701681
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031