Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2020 19:29 - ДУМИТЕ БАГАТУР, БЪБРЕК И КАГАН – ЯРЪК ПРИМЕР ЗА ГЛУПОСТТА НА ТЮРКОЛОЗИТЕ Автор: shtaparov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 518 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ДУМИТЕ БАГАТУР, БЪБРЕК И КАГАН – ЯРЪК ПРИМЕР ЗА ГЛУПОСТТА НА ТЮРКОЛОЗИТЕ


ДУМИТЕ БАГАТУР, БЪБРЕК И КАГАН  ЯРЪК ПРИМЕР ЗА ГЛУПОСТТА НА ТЮРКОЛОЗИТЕ


   "Пра"-Българските думи БАГАТУР, БЪБРЕК и КАГАН са обявени от казионната измамническа школа за "тюркски" но както ще видим по-надолу,те си имат прекрасни Български обяснения. Истинският им смисъл издава индоевропейския произход на Българите и недвусмислено сочи че няма "пра"-Българска дума,чийто корен да не може да бъде открит в индоевропейските и в Палеопонтийските езици. "Друг" е случаят с това,че повечето "пра"-Български думи и титли си имат ясни съответствия в езиците на Келти, Траки и Даки,та даже гърци и Склавини,окичвани от мошениците с фалшивото име "славяни".

  В интерес на добрите тълкувания няма да ровя из чужди речници и да диря чужди съответствия,както правят мнозина други автори. Когато човек има добро тълкувание на дадена дума,не му се налага да докарва "от девет реки вода",за да защити своята версия. Ровенето в източни езици като манджурски, монголски, чувашки, огузки, тувински и пр. е празна работа,която не води до друго място освен до под кривата круша. Ровенето в езици като талишки, пущунски, сариколски, шугнански и пр. може да бъде полезно,но не е решаващо за нашите резултати.

  Решаващо е както винаги търсенето в Българския език- особено в древните му форми и в неговите диалекти наречени "славянски". Важно е търсенето и в "странните" му думи,на които пишман-езиковедите от ХХ век не можаха да припишат гръцки, турски, латински, влашки, албански, германски или "славянски" произход. Полезно е търсенето и в други шест езика: Шумерски, Вавилонски, Индоарийски, Келтски, Трако-Фригийски и Пелазгийски, понеже те са разковничето към разбиране същността на древния Български език.

  Вървейки по този път,винаги стигаме до невероятни резултати като вземем предвид,че над половината латинска и гръцка лексика е наследство от Белазгите (Пелазги),чието истинско име вероятно е било Белаги и Бълъги. Пелазгийското влияние в Гърция и Келто-Пелазгийското в Италия води до честото откриване на Български имена,думи и термини в гръцкия и в латинския език- факт,върху който съм се спирал неведнъж.

  Най-важното условие,което трябва да спазят учените в случая е едно: да имат добрата воля да забележат европейския произход на "пра"-Българските думи и коренната разлика между техните европейски аналози и тюркските сурогати,които ни се пробутват вместо тях. За въоръжения с тези методи изследовател тълкуванието на споменатите три думи е толкова просто,че не се нуждае от коментари и дълги обяснения.

I. БАГАТУР. Днес лесно ще схванем истината за тази дума ако знаем по-късното й "руско" съответствие,повлияно от развитието на източноевропейския Български език. Руското изписване на думата е БАГАТЫР което означава,че правилната й Българска форма е БАГАТЪР но е предавана на гръцки като БАГАТУР,а русите я изговарят като БАГАТЪЙР. Твърде показателен за значението на тази дума е начинът,по който я изписват руснаците. В "техния" език тя не се пише така както се чува,а се написва БОГАТЫР, но в днешния Български се произнася като БОГАТИР. Това подсказва,че нейното истинско значение може да бъде описано само с една Българска дума: БОГАТАР (БОГАТ-АР, БОГАТ ЧОВЕК, БОГАТ ВОИН).

  За богатия човек било нещо нормално да е Багатур (Богатир) а не обикновен воин,което се дължи на следните прозаични причини:

1. Багатурът по правило е тежко въоръжен воин,а само богатите хора можели да си осигурят пълно въоръжение във войската. Бидейки богати,багатурите идвали на поход с брони, шлемове, копия, мечове, боздугани, секири, лъкове, обковани с метал щитове, оръженосци и пр. Въоръжението на малоимотните Българи било далеч по-обикновено: прашка, ласо, тояга, камъни, лъкове, ножове и проста житейска хитрост,която им помагала да оцелеят в трудни ситуации.

2. "Богатир" било синоним на прославен героичен воин по простата причина,че той като богаташ имал достатъчно свободно време,в което да се подготвя за война и да упражнява бойните си умения. Обикновеният воин за разлика от него идвал най-често направо от нивата или от егрека,в който отглеждал добитък. Беднякът ежедневно оцелявал благодарение на труда си и нямал почти никакво време да усъвършенства бойните си умения,поради което ставал лесна плячка на тежко въоръжените добре обучени багатури и лесно бивал побеждаван от тях. Това създало на "богатирите" ореол на юначни непобедими воини,които можели да излязат от всяка сложна ситуация.

3. Багатурът е винаги конен воин,понеже е заможен и може да издържа коне. По-бедните воини не можели да си осигурят коне и воювали пешком,а много от тях били защитени само от кожените си дрехи и от лек дървен щит. Издръжката на бойни коне не е толкова лесна работа,колкото изглежда отстрани. Във войската не се отивало с хърбави кранти а с най-здравите и пъргави коне,които можело да се открият в страната. За да откриеш такива,трябва да имаш поне един табун от който да избираш,понеже здрави и пъргави коне не се срещат под път и над път. Трябва да имаш достатъчно земя със собствени пасища в които да ги храниш и поне 2-3 леки бараки,в които да ги приютяваш от лошо време и крадци,а всеки Българин не разполагал с такива екстри тогава.

        image

4. Багатурът е по-умел воин от останалите,понеже е и по-добре образован от тях. Това е нормално за богаташите- те винаги могат да отделят време и средства за образование за разлика от бедняците,на които времето им отива в борба за оцеляване. В днешно време е същото: най-силни във военно отношение са най-богатите страни,които могат да заделят средства за хиляди единици скъпо въоръжение от всякакъв тип. Бедните страни за разлика от тях нямат средства за повече от 2-3 свестни самолета и леко оборудвани кораби а те стават лесна плячка на богатите противници,които по правило са далеч по-добре въоръжени.

   Митът,че Българите били "народ на коне" е цинична лъжа,измислена през ХХ век с цел да ги оприличи на татарите,с които съвсем първосигнално биват оприличавани и Хуните. Ранните сведения за Български воини от V-VI в. често описват как Българи се строяват в характерния си боен строй в дълги редици,зад които разполагали жените и децата а това ясно сочи,че конниците с малки изключения били рядък лукс в Българската армия. Това е твърде логично като знаем,че богаташите и преди и сега са голямо малцинство в държавата. Затова моето мнение,че БАГАТУР (БОГАТИР) значи БОГАТ ВОИН не е единствено а има и други хора,които са се сетили за него:

     image

  Моето становище по случая е изградено преди повече от 5 години и съм го споделял при македонистки провокации във Фейсбук. Човекът,който е писал горния текст може да е чел някоя моя публикация,но може и сам да е стигнал до моето мнение,а това вече е радващо!

II. БЪБРЕК. Тази дума е обявена за "тюркска" от пишман-езиковедите макар да няма смислено обяснение на тюркски,а за нейното истинско значение съм писал и другаде разбира се. Диалектната форма БУБРЕК подсказва,че тя означава чисто и просто БУБАРЕК т.е. БОБАРЕК (с бобовидна форма),което разбира се е факт! "Руската" форма ПОЧКА също е Българска,понеже се родее с думата ПИШКА и с близката на нея дума,в която "Ш" е заместено с "Ч",отнасяща се до функции на отделителната система или до органи,свързани с нея.

  В науката до неотдавна имаше становище,че бобът ("фасул") е внесен в Стария свят от Америка. В последствие обаче се установи,че той бил масово използван в древността,но 1-2 века преди Ренесанса бил изставен по неясни причини. Откриването на Америка дало нов бум в неговата употреба а има поне три древни доказателства,че думата БОБ и бобът като растение били добре познати на Балканските жители преди 1000 и повече години:

1. Античен надпис от римско време споменава Тракийското име БОЛБАБРИЯ,носено от селище близко до Бобов дол. То е лесно тълкуваемо с Българския език,понеже е двусъставно и има следното значение:

БОЛБА= БОБА,БОБЪ (с добавено "Л")
БРИЯ= БЕРИЯ (БЕРОЯ,БЕЛОЯ),т.е. Град (Паланка,Беланка) или в смисъл "Издигнато място,Място с издигнати високи стени".

  Крайното значение БОБОВ ГРАД не е коренно различно от днешното име БОБОВ ДОЛ,което носи близкото селище и днес. Думата БОБ чрез преходната форба БОБУЛ се свързва с думата ОБЪЛ за да покаже,че зърната на боба са заоблени а думите с наставка "-УЛ" не са влахо-"румънски",за каквито ги обявяват езиковедите примитиви от ХХ век.

2. Термин ЙОБУЛА или дори БОБУЛА се среща в най-новото и най-сполучливо разчитане на Розетата от Плиска,където той обозначава Слънчевия (Кръглия,Заобления) бог.

3. В източните Пиренеи е областта Окситания,която преди 1000 години била гъсто населена от Българи-катари. Там се намират връх и село,които носят общото име БЮГАРАШ. Това име обаче се изписва по старому като БУГАРАШ:

    image

    image

  Това име съвсем не е случайно: точно в тази област някога живели голям брой Българи-катари,чиито любими музикални инструменти били гъдулките и гайдите. Любимото им ястие пък на практика било боб с наденица,наричан на френски КАСОЛЕ!

    image

  Това название е форма на думата ФАСУЛЕ от което следва,че думата ФАСУЛ изобщо не е гръцка,за каквато са я обявили казионните фантазьори. Те не искат и да знаят,че ФАСУЛ иде от думата ШУШУЛ (Шушуллково растение) идеща да покаже,че гърците са взели от нас много повече неща,отколкото ние от тях!

III. КАГАН. Тази странна на пръв поглед дума има няколко форми- ХАКАН,ХАГАН и пр. Тя е безапелационно обявена за тюркска макар в Европа някога да имало НОРМАНСКИ КАГАНАТ идещ да покаже,че нещо не е наред с тюрските обяснения за нейния произход. Затова той ще бъде търсен другаде,а тюркските версии ще бъдат изхвърлени на боклука,където им е мястото.

  Проучванията сочат,че думата КАГАН (ХАГАН) е с Палеобалкански произход и най-вероятно е ползвана още от БРИГИТЕ (БЛЪГИ),които я разпространили по света при своите многобройни преселения.Използвана е още от Омир векове преди ерата на Христос,тя достига Средна Азия при бягството на част от троянците на изток. В ИЛИАДАТА тя е лично име,носено от върховния главнокомандващ на войските АГАМЕМНОН. Неговото име е всъщност епитет,който означава проста "ВЛАДЕТЕЛЯТ" и се свързва с думата ХАГАН по следния начин:

1. Махаме от името добавената носовка,която не съществувала в прастарите оригинали и получаваме формата АГАМЕНОН.

2. Махаме от името АГАМЕНОН последното "Н",което било добавяно от гърците при някои падежни произношения а при други- премахвано. Така получаваме инфинитивната форма АГАМЕНО.

3. Получената изчистена от "примеси" форма АГАМЕНО лесно се обяснява с "гръцката" дума ЕГЕМОНО,която означава ХЕГЕМОНО (Хегемон,Главен военачалник)!

  От всичко това следва че древната дума ХЕГЕМОН,произнасяна на гръцки като ЕГЕМОН означава чисто и просто ХАГАНИН (Хаканин,Каганин) а "името" АГАМЕМНОН означава АГАМОНЪТ (ХЕГЕМОНЪТ,Водачът) на "гръцката" армия! Значи ХАГАН е съкратена форма на думите ХЕГЕМО и ХЕГЕМОН!

  Ето как се оказва,че не можем да разберем правилно думата ХЕГЕМ (ХЕГЕМОН) и името АГАМЕМНОН,без да ги свържем с титлата ХАГАН (КАГАН,ХАКАН). Тя не е тъй трудна за разтълкуване,колкото изглежда на пръв поглед: вариациите на "Х" в "К" или "Г" и обратно говорят,че тази "тюркска" титла е Палеоевропейска (Българска,в това число и Скитска),а древните тюрки са я взели от Рураните,респ.от Тохарите. Съобразно с всичко това,първообразът на титлата КАГАН е КИКАН (Човек с КИКА,Високопоставен благородник),откъдето идват "гръцките" думи ГИГАН(Т) и ТИТАН!

  Веднъж установили това ще трябва да докажем,че думата КИКА също не е туркоазиатска,за да не я превърнем в опитно поле на тюрколозите,в което всеки спекулант да насажда своите фантазии. КИКА по принципа на "САТЕМ" и "КЕНТУМ" формите е разновидност на думата КИСА (КОСА,ПЕРЧЕМ),която определено не е тюркска,понеже с нея са свързани думите КОЖА, КОЗА, КИЧА (КИЧЕ,КИЧУР), КОКЪ (КОК) и пр. Така става ясно че Българите произвели думата КИКА,като взели по-старата дума КОСА и съвсем леко я променили,с което целели да покажат три неща:

1. Че новата дума се отнася до нещо близко като значение до косата,но все пак различно от обикновената коса.
2. Че новото понятие е тясно свързано със старото,понеже КИКАТА се прави от КОСА,а по същия начин са свързани помежду си думите КОЖА и КОСА.
3. Новата дума напомня на старата за да покаже,че няма КИКА нез КОСА а напълно плешивият човек може да има такава,само ако си сложи фалшива.



  Титлата КАГАН (КИКАН= Високопоставен аристократ с КИКА) освен всичко друго позволява свързване на управленческите родове с Хермес което напомня написаното от Херодот,че Тракийските царе извеждали пртоизхода си от Хермес. Българските Князе обаче са от Дионис който е свързан с Хермес,но е преди всичко Марс,Слънце и Сатурн което означава,че каганите като потомци на Хермес са по-нискостоящи от Великите Български князе и вероятно са били назначавани от тях. Някои кагани като хазарския обаче изневерили на конфедерацията,която ги поставила на власт и се отцепили от нея,след което повели продължителни войни за себеутвърждаване. Тюркския каган пък взел тази титла директно от Рураните,които са нетюркски европеиден народ- едно от племената на АЙНИТЕ. Думите КИКАН и ГИГАН (Гигант) са част от епитетите на Хермес,с които ще се занимаем другаде а тук само ще добавя,че фантазиите на тюркската теория се изпаряват като лански сняг под удара на научните факти!



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19698823
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031