Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2020 19:11 - Европа реже нашите тировете https://lupa.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 151 Коментари: 0 Гласове:
0



Европа реже нашите тировете Българи и румънци возят хапчета и маски за лекари в Австрия и Германия, ако откажат?, пита евродепутатът Андрей Новаков  09 Април 2020 45     image image Автор: Lupa.bg  

В разгара на коронакризата Съветът на Европейския съюз одобри пакета „Мобилност” - противно на надеждите на нашите политици. Промените, засягащи товарния автотранспорт, създават огромни затруднения за превозвачите от Източна Европа, включително България. Само преди дни транспортният министър Росен Желязков заяви, че не вярва западните държави да се занимават с такива късогледи решения в критичната ситуация.

„Явно кризата с коронавируса не е достатъчна на ЕС и реши да си създаде още една – този път транспортна. Нямам обяснение. Имаше няколко варианта, това беше най-лошият. Не очаквах, че в този момент ще бъде повдигната темата”, коментира пред Нова тв евродепутатът Андрей Новаков, предаде „Сега“.

„Този пакет не може да съществува в тази среда. При положение, че се борим за „зелени коридори” и отваряне на тоалетните по магистралите, за да има къде шофьорите да си измият ръцете, няма как да се приложи пакетът в този вид.

Български и румънски превозвачи дори в момента превозват хапчета, маски, предпазни облекла за лекари в Италия, Австрия и Германия. Да се замислят какво ще се случи, ако тези шофьори откажат да правят курсовете. ЕС не може да се държи като мащеха за страните от Източна Европа”, каза евродепутатът.

Той изтъкна, че една трета от държавите в ЕС са против пакета "Мобилност". Новаков и още трима негови колеги са изпратили писмо до председателя на европейския парламент, в което настояват промените да не се обсъждат, докато извънредното положение не отпадне. „И да не се случи, ще внесем нашите искания, ще съберем подписи”, заяви Новаков. Според него и ЕК може да действа срещу пакета.

„Преди няколко месеца Европейската комисия каза, че ако пакет „Мобилност” бъде приет в настоящия му вид, тя ще го измени преди да е влязъл в сила, ще издаде ново законодателно решение, за да обезсили пакет „Мобилност”. Надявам се това да се случи”, каза Новаков. И подчерта, че България и още 5 държави са готови да се обърнат към Съда на ЕС, ако предложенията бъдат окончателно приети в сегашния им вид.

Очаква се пакетът да бъде гласуван в ресорната комисия  в Европарламента през май, а на второ четене в пленарна зала – през юни.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19790801
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930