Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2020 18:28 - Не са читави нещата в ГЕРБ http://www.budnaera.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 150 Коментари: 0 Гласове:
0



Не са читави нещата в ГЕРБ   image

Няма вече ред в ГЕРБ. Залисан с важните държавни работи покрай коронавируса, покрай главоболията му с непослушния парламент и със закачките на съседа му, премиерът явно вече изпуска юздите.

Явява се сутринта Борисов пред всички медии и без да са го питали, силно възмутен обявява, че се бил разпоредил шефът на държавната Българска банка за развитие, целият й борд и въобще всички, дето имат някаква дума там, да бъдат разкарани. Десет часа по-късно зализаният шеф на същата банка застава пред камерите и ни повече, ни по-малко обявява, че Борисов се бил объркал и реагирал съвсем емоционално. С прости думи му казва следното: „Кръгом, новобранец, бегом на изходно положение, а сега гледай да не изсереш същите лайна!” От което се и подразбира, че премиерът сто на сто щял да се разкайва за сутрешното си изхвърляне, ако вече не го е направил.

Не, каквото и да говорите, отслабнала е десницата Борисова. Щом разни зализани типове от втората стотица на стройната герберска кохорта почнаха да му дават акъл, работата не е читава.

Да почнем с това кой е Стоян Мавродиев – председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие.

В биографията му в интернет, която най-вероятно сам си е написал, намираме интересни неща. Бил сварил да завърши право в Софийския университет и финанси в УНСС. След това имал международни специализации по данъчни консултации и данъчно планиране. Ама не казва къде, което е странно, ако не възразявате. Защото всеки би се гордял да цитира точно името на учебното заведение зад чиито банки е сричал и се е потил. Тук обаче такова нещо няма – абе, някакви си там международни специализации. Може и десетина да са, кой знае.

След това става по-интересно. Подвизавал се е в СДС, след известните отлюспвания се утаява в ДСБ, а оттам – в Гражданското сдружение „Европейски демократичен път“ (ЕДП). Където съпругата му Ива Мавродиева е член на Управителния съвет на движението. Едва чак след това припознава в ГЕРБ вдъхновителя на всички свои мечти.

Но не го търсете сред депутатите на ГЕРБ, не е имал тая чест. В биографията му е записано черно на бяло, че автор на икономическата програма на ГЕРБ. Не се упоменава точно на коя, та да не се чудим защо я няма реализирана. По-важното е, че там е упоменат като експерт е по въпросите на офшорните компании и данъчното планиране, т.е. избягването на данъци. Такъв – на ръце да го носиш. Което се вижда нататък.

Следват 4 години на супер важния пост председател на Комисията за финансов надзор с месечна заплата над 36 000 лева. А от 2017 г. – на също така супер важния за всяка далавера пост – шеф на ББР. Дето се вика – търкулнало се гърнето към колибата на ГЕРБ и там си намерило похлупака.

Няма да се спирам тук на връзките му в миналото със знакови мутренски фигури, като Ивелин Банев – Брендо, с Румен Николов – Пашата. Достатъчно е, че е бил благословен на тия важни постове от Бойко Борисов, да не пиша тук как са му викали някога в компанията на горните двама.

Нека обаче надникнем в епицентъра на тъй наречения скандал с ББР. Банката била отпуснала 75 милиона лева заем на една колекторска фирма, с които пък тя откупила несъбраните кредити на две наши търговски банки. Въпросната колекторска фирма имала капитал от малко над 57 000 лева, но според Мавродиев била представила обезпечения за 500 милиона лева, от които 150 милиона били в недвижимости. И че от всичко това държавната банка, а с това и държавата щяла да спечели планини от злато. Като добавка, Мавродиев, благодарение на своя блестящ талант, бил уредил тая сделка в люта битка с някакви други банки, чиито имена, разбира се, пропуска да спомене.

Аз знам, че хората от породата на Мавродиев отколе ни имат за зелки и репи, но все пак не ядем доматите с колците, както на тях им се струва.

Нещата са съвсем прости и ясни. Никой не откупува несъбрани кредити по тяхната стойност. То е съвсем ясно. Търгуват се дори под 50 на сто, като реалното е около 30 на сто. Тоест с тая далавера въпросната колекторска фирма си гарантира печалба най-малко от 75 милиона лева. Извън изплащането по кредита на ББР. Ако то, разбира се, е предвидено по условие.

Няма да обяснявам тук какво е това колекторска фирма и с какви методи тя си служи, за да събира несъбираеми кредити. Това всички го знаете. Отминавам и въпроса с комисионните, всеки може да си фантазира по темата каквото му скимне.

Нека минем обаче към обезпечението на кредита. Мавродиев казва – 150 милиона лева в недвижимости. Че да не би тая колекторска фирма да е купила половината Слънчев бряг? Може, всичко е възможно, ама защо го няма в активите й? Както вече се спомена, те са само скромните 57 000 лева.

Ами другите 350 милиона лева? И тях ги няма в активите на колекторската фирма. А и в какво са те? В движимости, в облигации, в офшорки, в буркани? Мавродиев не се впуска в подробности, това не влиза в плановете му.

То е ясно, че някой е гарантирал с тях и съответно си чака печалбата от онези планини от злато, които Мавродиев така щедро обещава на държавата.

Тук обаче възниква един малко смущаващ въпрос – къде е дремала БНБ, щом 80 процента, по думите на Мавродиев, от тия несъбираеми кредити са от една банка, оперираща от нас. Тоест някакви си ориентировъчно около 100 милиона лева, раздадени насам-натам, без достатъчна гаранция за връщането им, както се оказва. Само за раздаденото, за лихвата да не говорим.

То че финансовият министър е проспал едни 700 Божкови милиона е донякъде обяснимо, ама БНБ нали уж зорко бди над капиталовата адекватност на банките у нас и непрекъснато ни уверява, че след Виденовата зима и финансовата криза през 2008 г. там всичко било повече от наред?

Пък и кои банки у нас са се били вкопчили в лютата битка да финансират далаверата на въпросната колекторска фирма? Това Мавродиев не ни казва. Абе някакви си банки там много се натискали да чистят Авгиевите обори на конкурентите си, ама не им се получило. Щото Мавродиев ги бил надцакал с офертата си.

Главното обаче е друго – Мавродиев чрез ББР дава възможност на частна фирма да се обогати чрез държавни, тоест – наши пари. Да оставим настрана положението, че това е неморално – моралът на Мавродиев явно е от друг тип. Проблемът е, че това е абсолютно недопустимо, независимо дали сега сме в кризата с коронавируса или не.

Недопустимо обаче от гледна точка на установените правила. Виж, ако погледнем от ъгъла на далаверата, там нещата са други. В края на телевизионната си изява зализаният Мавродиев се закле във вярност на ГЕРБ и лично на Борисов. Само дето не се прекръсти. Някак не му дойде отвътре…

Източник: Facebook.com Огнян Марков

 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19840374
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930