Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2020 18:04 - Дори вирусът не може да върне българите от чужбина противно на твърденията на премиера Бойко Борисов http://www.budnaera.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 122 Коментари: 0 Гласове:
0



Дори вирусът не може да върне българите от чужбина противно на твърденията на премиера Бойко Борисов   image
  , няма вълна от българи, които се завръщат в родината си заради разпространението на Covid-19 в Западна Европа и САЩ. Това показва проучване на EURACTIV, основано върху официалните данни, с които редакцията разполага.

Правителство не очаква масово завръщане на българите от чужбина, а ако този процес започне в близко бъдеще, засега няма изработени планове за реакция.

На 24 март премиерът Бойко Борисов обяви, че “българите от цял свят се прибират в България, защото е най-сигурно“.

“Никой не иска да стои там. Всички се прибират в България”, каза Бойко Борисов по време на брифинг в Министерския съвет. По думите му стотици хиляди българи вече са се прибрали в страната.

Статистиката на главна дирекция “Гранична полиция“, предоставена на EURACTIV, показва напълно различна картина.

От 13 март (обявяването на извънредното положение) до 1 април през граничните пунктове в България са влезли 145 500 български граждани. Ако се гледа само това число, човек може да остане с впечатление, че изказването на премиера е вярно. Проблемът е, че за същия период страната са напуснали 105 368 български граждани.

Това означава, че “балансът” на България е чисто 40 000 души. Това е по-малко от годишния механичен прираст на населението, който за България е силно отрицателен – страната намалява с близо 50 000 души на година. Това е разликата между броя на родените и броя на починалите.

     

Гранична полиция уточнява, че засега няма точна информация за броя на завърналите се български граждани, които са пребивавали дългосрочно в чужбина. За да се установи точният брой на “прибралите се“ български граждани, информация трябва да бъде изискана от общинските администрации. Това обикновено се установява при смяна на постоянен или настоящ адрес.

Подобна статистика ще бъде налична за властите най-рано през следващата година по това време.

И други данни показват, че българите не се завръщат масово от чужбина, а тези, които са се върнали, нямат намерение да остават дълго.

За първите дни на извънредното положение (16 март- 3 април) едва 754 души, които са работили в чужбина, са се регистрирали в българските бюра по труда при завръщането си в страната. За сравнение, за същия период на 2019 г., са се регистрирали повече българи – 808 души.

Неофициално представители на правителството разказаха пред EURACTIV, че ударната вълна на Covid-19 в Западна Европа и САЩ е върнала в България основно туристите, заварени в чужбина.

Втората голяма група са студентите, защото университети в Западна Европа масово прекратиха занятия и няма смисъл да се плащат квартири и общежития.

Третата група са работниците, които са били назначени без договор. Хората, които са се утвърдили и имат постоянен договор, си стоят по местата. Дори непостоянните работници очакват пазарът на труда да се отвори и да избягат от страната.

При това положение българските власти са изправени пред безсмислената задача да пишат тежки стратегии да задържат хора, които реално ги няма. Още повече, българското правителство няма отговор на въпроса как ще изглежда пазарът за работна ръка в страната след края на пандемията.

През февруари тази година едни от най-търсените професии в страната бяха бармани, сервитьори, готвачи, камериерки. През тази година се очаква много слаб туристически сезон в цяла Европа, ако изобщо има такъв. Това се отнася с пълна сила и за България.

От началото на извънредното положение до 7 април едва 9830 души са започнали нова работа, сочат данните на бюрата по труда в България. На този фон новорегистрираните безработни са 61 644. Всеки ден между 5 и 7 хиляди българи губят работата си, а мерките на правителството изглежда не смекчават особено този ефект.

По схемата за държавна помощ за изплащане на 60% от заплата са подадени заявления за 12 455 работници и служители до 7 април. Това пет пъти по-малко от съкратените работници.

В тази ситуация изглежда, че последната мисъл на българското правителство ще е как да привлича българи от чужбина, за да плаща и техните помощи за безработици.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: https://euractiv.bg/


 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19786106
Постинги: 44942
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930