Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2020 18:35 - Авери на Васил Божков – Черепа: Ако той си отвори устата, ще стане страшно! Хора на Борисов взимаха 40% подкуп от парите на ЛиЛана http://www.budnaera.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 178 Коментари: 0 Гласове:
2



Авери на Васил Божков – Черепа: Ако той си отвори устата, ще стане страшно! Хора на Борисов взимаха 40% подкуп от парите на ЛиЛана image

Само по програма „Иновации и конкурентоспособност” певицата дръпнала 2,25 млн. лева, върнала милион под масата

Финансовите машинации около ареста на Лиляна Христова Деянова, позната повече като певицата ЛиЛина, очаквано водят до върховете на властта, научи Narod.bg.

Бизнесмени от кръга около изпадналия в немилост Васил Божков, които са партнирали на ЛиЛана през години, потвърдиха, че са били принудени да се „отчитат” пред властимащите с пари под масата за всеки спечелен проект. Подкупи е трябвало да плаща и ЛиЛана.

image

„Ако Васил Божков си отвори устата, ще стане страшно. Хора на Бойко Борисов взимаха 40% подкуп от парите на певицата и това не е тайна за никого. Много интересно ще стане, когато Черепа се върне у нас и започне да говори с документи”, подчерта пред Narod.bg предприемач от сателитни дружества около „Нове Холдинг”.

Какъв е размерът на корупцията става ясно от информацията, че фирмите на Лиляна Деянова са спечелили пет проекта за 2,25 млн. лв. само по програмата “Иновации и конкурентоспособност” за стартиращи предприятия, които се разследват от прокуратурата. По 4 от тях доставчикът на софтуера е английската компания “Телерайз лимитед”.

Най-любопитният проект е на “Новатор груп”. Той е за разработване на интелигентна информационна система за ранно оповестяване на земетресения. Общата сума на проекта е 433 хил. лв., а европейската субсидия – 389 хил. лв. Когато “Нованор груп” кандидатства по проекта, съдружници са ЛиЛана и арестуваният като лидер на престъпната група за злоупотреби с евросубсидии Мартин Димитров, пише „24 часа“.

Договорът е подписан на 11 май 2017 г., а 4 дни по-рано ЛиЛана е напуснала дружеството. На нейно място влиза Тони Шиби – млада дама, която работи и в друга тяхна компания – “Телетол”. Тони Шиби контактуваше с Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) при споровете с институцията за продажбата на електронни винетки. ЛиЛана и Мартин Димитров имат и обвинение, че са заплашвали ръководството на АПИ.

Проектът е изпълняван в офис на компанията в Плевен. С 90% от сумата по договора “Нованор груп” е купила софтуера AlarmQuake от “Телерайз лимитед”. Продуктът следи сеизмологичните процеси и явления. Същата компания “Телерийз лимитед” доставя програмни продукти за фирми на ЛиЛана и партньора ѝ Мартин Димитров и по договорите за проекти като подобряване на управленския капацитет по отговорностите за околната среда, за бийтбокс обучение и за идентифициране на проблеми по пътната мрежа, който е финансиран с най-много евросредства – 966 хил. лв.

Според прокуратурата чуждестранната фирма е отдала софтуера на българска компания, която пък го давала под наем у нас. Продуктите обаче били изписвани като закупени и съответно е получавана субсидия за тях.

ЛиЛана отбеляза рождения си ден в ареста във вторник.

В сряда от прокуратурата съобщиха, че следователи са попаднали на интересна находка по време на обиск в един от офисите на певицата в Студентски град. Намерен е куфар със специална апаратура. Назначена е експертиза, която трябва да покаже дали техниката позволява незаконно подслушване и проследяване.

Един от уредите е произведен от голяма международна компания. Продуктът се рекламира като защита срещу подслушвателни устройства, монтирани в помещения.

„Нека прокуратурата да разрови тези проекти от другата гледна точка – ЛиЛана е взела 2,25 млн., но колко от парите е трябвало да върне назад към хората, от които зависи спечелването им? Аз знам за милион, отчетен на хора от върховете на властта, които се въртят около Бойко Борисов”, отсече информаторът на Narod.bg.


 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19809904
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930