Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2020 18:53 - Британски специалисти с предупреждение за китайските респиратори, поръчани и от България https://bivol.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 222 Коментари: 0 Гласове:
1



Британски специалисти с предупреждение за китайските респиратори, поръчани и от България Обдишващите машини на Beijing Aeonmed са несигурни и опасни за пациентите Атанас Чобанов 3 май 2020

Аанестезиолози, реаниматори и болнични мениджъри от Великобритания са изпратили писмо с предупреждение до санитарните власти, че респираторите на Beijing Aeonmed Co. Ltd. са опасни за пациентите и не са адаптирани за работа в европейските условия. Това съобщава в свой репортаж телевизията NBC. България вече поръча и все още очаква доставката на 50 машини от друг модел на същия производител, които заплати на двойни цени, както разкри Биволъ.

Вярваме, че ако се използват (респираторите б.ред), може да настъпят значителни вредни последствия за пациентите, включително смърт” – пишат лекарите в писмото, датирано от 13 април, с което репортерите на телевизията са се запознали. “Искаме тези респиратори да бъдат изтеглени и заменени с по-добри машини за интензивно лечение за нашите пациенти” – настояват те.

image

Респираторите Shangrila 510s и VG70 препоръчвани от производителя за борба с COVID-19. Снимка: Официален сайт на Aeonmed.

Във Великобритания са закупени 250 обдишващи апарата от модела Shangrila 510 на Beijing Aeonmed, докато поръчаните от България респиратори са от друг модел – VG70. И двата модела се препоръчват от производителя Aeonmed за борба с COVID-19.

Но дефектите, които описват британските лекари, са притеснителни – “базово качество на изработката, променлив и несигурен дебит на кислород, труден за почистване корпус, което е особено важно при борба със силно заразен вирус, както и връзки за кислород несъвместими с европейските стандарти.”

Правителствен говорител е успокоил обществеността, че на респираторите от Китай се правят сериозни тестове от здравния регулатор, за да е сигурно, че отговарят на стандартите, съобщава The Guardian.

“Българските респиратори” от Китай – среден клас на двойна цена

На 27.03.2020 г. премиерът Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет одобриха договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия (филиал на Sinopharm ) за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура. С европейски средства, предоставени по Оперативна програма „Региони в растеж“, Министерството на здравеопазването трябва да закупи 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро. Или по 30 000 евро на апарат.

След две писма с официални запитвания, десетина телефонни обаждания и няколко пресконференции от министър Ананиев, получихме писмен отговор, че договорените 50 броя апарата за обдишване са модел VG 70 на производителя Beijing Aeonmed CО. Ltd.

Проверка на Биволъ показа, че цената от 30 000 евро на апарат е двойна спрямо онази, на която те се търгуват у нас. Това изглежда оправдано в условията на извънредна спешност – дефицитните устройства трябва да бъдат доставени навреме, в рамките на седмици, за да подсилят интензивните отделения в борбата с COVID-19.

Медицински специалисти, с които Биволъ се консултира описаха VG 70 като среден клас продукция на китайската медицинска промишленост. Лидери в бранша са немците от Dragerwerk AG, но има и китайско производство с европейски сертификат, което е с приемливо качество при значително по-ниски цени.

Проверка в сайта на Агенцията за обществени поръчки сочи, че респиратор на друга китайска фирма, която също е сертифицирана в ЕС и в САЩ, е доставен на българска болница за 24 000 лв. без ДДС.

Засега липсват данни как Министерството на здравеопазването се е спряло именно на апарата за обдишване VG 70 на производителя Beijing Aeonmed. Няма и яснота дали е имало обсъждане с експерти по избора на възможните варианти и проучване на оферти. Не е ясно и дали е избран най-изгодният компромис цена-качество-наличност при усвояването на европейските средства, аварийно пренасочени за справяне с кризата с COVID-19.

Факт е, че вече повече от месец китайските вентилатори не са доставени и няма яснота кога ще пристигнат в България, което прави поръчката неоправдано скъпа. На това отгоре идват и предупрежденията от Англия за качеството на продукцията точно на този производител.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19850069
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930