Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2020 18:52 - ДБ-Варна: „Градски транспорт“ умишлено се държи на ръба на фалита, крайната цел е приватизация https://petel.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 122 Коментари: 0 Гласове:
1



ДБ-Варна: „Градски транспорт“ умишлено се държи на ръба на фалита, крайната цел е приватизация 04.05.2020
image

Общинският превозвач във Варна „Градски транспорт“, който е монополист в превоза на пътници по всички автобусни и вътрешноградски тролейбусни линии, умишлено се държи на ръба на фалита. По тази причина закъсалото допълнително заради извънредното положение дружество няма да може да се възползва от мярката 60/40, се казва в позиция на „Демократична България“.

 

 

В момента задълженията на „Градски транспорт – Варна“ са 9 милиона лева, а единственото решение, което управляващите от ГЕРБ предлагат, е теглене на нови кредити, заявяват от ДБ. Според нейните представители, крайната цел е обявяване в несъстоятелност на общинската транспортна фирма и приватизацията ѝ.

Ето целият текст на позицията на „Демократична България“, изпратен днес до медиите. Публикуваме я оригинал, без редакторска намеса:

                                                                ПОЗИЦИЯ

На „Демократична  България – Варна“

 

        Общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД  е практически в състояние на необявена несъстоятелност! Ръководството му бива принуждавано да се съгласява с мерки, които да доведат до финансова „инжекция“ от Община Варна тогава, когато вече няма пари за заплати. Категорично се противопоставяме на порочния модел, с който едно общинско дружество умишлено се държи на ръба на фалита, като не се вземат адекватни мерки. Такива мерки са: нова транспортна схема и плащане на километър но на реални цени! Само така дружеството ще може да изплува от „вечната“  задлъжнялост. Сега ГТ ЕАД не може да се възползва и от мярката 60/40, защото дължи над 3 милиона осигуровки и управляващите предлагат да се рефинансира кредит, който дружеството има отпреди 5 години, взет със същата цел.

        Община Варна, въпреки закъснелите и нарочно отлагани решения, не предлага друго, освен дружеството отново да тегли кредит. Дори и това решение да се възприеме, то , според ДБ трябва да  е обвързано задължително с приемане на нова транспортна схема и плащане на километър! Такова решение на ОС има от 2013г, но досега се изпълнява някаква негова пародия.

           9 милиона задължения има ГТ към днешна дата. Изпълнителният директор  предвижда от 2 до 3 милиона загуба само по време на извънредното положение. Чудо е, че никой доставчик все още не е поискал несъстоятелност на дружеството.

          На спешната сесия на 16.04.2020г., свикана основно заради ГТ , на общинските съветници бе спусната,  да точния термин е спусната, икономическа рамка за плащане  на километър /за 2020 г./ без да е проведена Комисия по транспорт, без да са обсъдени проблемите и да е икономически обосновано предложението.

            Интересите към имотите на ГТ ЕАД не са от вчера ! След изтичане на европейските програми дружеството ще е апетитна хапка за приватизация или обявяване в несъстоятелност и заграбване на ДМА.

ДБ категорично се противопоставя на отлагането за пореден път на финансовите проблеми на дружеството и спорадичните „финансови инжекции“ на общинска администрация, за да отложи  „финансова кома“.

ДБ предлага нов кредит на ГТ само при обвързване на решението с нова транспортна схема и плащане на км. на дружеството!

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19811066
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930