Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2020 21:13 - Македонски журналист: Проф. Денко Малески е нашият Коперник, каза истината за Гоце Делчев https://www.flagman.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 126 Коментари: 0 Гласове:
2



Македонски журналист: Проф. Денко Малески е нашият Коперник, каза истината за Гоце Делчев  
image  
05 Май 2020, Вторник Автор: Флагман.Бг

Сред злостните нападки срещу ученият, един журналист издигна глас в негова защита

Дни наред Северна Македония се тресе от думите на първия си външен министър проф. Денко Малески, който в интервю с Георги Коритаров каза, че Георги /Гоце/ Делчев и Кръстьо Мисирков са имали българско самосъзнание. Македонските медии изпаднаха в истерия, а президентът Стево /Коминтерна/ Пендаровски побърза да се разгриничи от думите на професора, който е един от външнополитическите му съветници.

В този многохиляден хор на възмутени македонци обаче се чу един друг глас, която ясно и категорично застана зад проф. Малески. Това е журналистът Саше Ивановски, основател и собственик на сайта Мактел.мк. Ето какво написа той:

Дълги години хората забелязвали, че земята е кръгла, но нямало кой да събере смелост и знания, за да го обяви и докаже. Всички се правели на гламави и казвали първо, че земята е плоска плоча, която се държи от китове, а по-късно, че се носи в Космоса. Но защо никой не можел да стигне до края на света, това вече било друг въпрос…

 

Едва през XVI-XVII век Магелан, Николай Коперник и Галилей успяват да убедят църквата и обществеността със солидни, неопровержими доказателства, че Земята не само е кръгла, но и се върти около Слънцето…

Ние правим същото. От десетилетия се самозалъгваме, че нямаме нищо общо с българите, освен дето предците ни били славяни, дошли преди повече от 10 века някъде иззад Карпатите.

Но на всички ни подсъзнателно беше ясно, че с българите сме много близки в културно отношение и особено исторически. Буквално всички въстания сме ги вдигали заедно, а всичките ни войводи са се определяли като българи. Досега това ние някак успявахме да го премълчим. Едва ли не те били пияни и говорили глупости. С една дума - неграмотни комити… Но повечето от тях били учители?! И лекари?!?! Ех, майка му стара…

Като деца се чудихме защо във ВМОРО има и Одринско? Какво сме търсили ние в Одрин?!?!

И така десетилетия наред всички се залъгвахме, че българите са смахнати, щом така масово идват в Охрид. Мислехме, че братя Миладинови са събирали македонски народни песни, макар че сборникът им се нарича „Български народни песни“. И прочие, и прочие…

Чудихме се защо през 2001 г. българите ни дариха 150 танка и 150 оръдия, близо 1 милиард долара помощи, а сърбите 10 години по-рано ни отмъкнаха не само танковете и оръдията, но изтръгнаха контактите от казармите?! Чакайте, бе хора, нали сърбите са ни братя, а българите уж бяха нашите душмани? Каква стана тя?!?!

Чудихме се защо сърбите затвориха границите си за нас и заедно с гърците крояха планове да ни поделят, опитаха се да убият президента Киро Глигоров, не искаха да ни признаят за държава до 1993г одина. А българите първи ни признаха, отвориха границите, за да оцелеем по време на ембаргото, дори лобираха пред Русия да ни признае. Историята за това е толкова любопитна, че по нея може да се направи филм.

Чудихме се защо хиляди и хиляди наши младежи получиха безплатно образование в България, включително със стипендии за 4-5 години за сметка на българските данъкоплатци?!?! Това са пари в размер на няколко милиарда долара - подарък за нашите младежи, които станаха лекари, инженери…

Чудихме се защо България прие да даде 100 хиляди паспорта на наши сънародници, за да работят из цяла Европа и години наред да носят спестявания и заплати от по 2000 евро, плюс осигуровки за здраве и пенсия, а и чек от ЕС от 700 евро месечно за месеците, когато са без работа и седяха в страната в очакване да започне строителния и селскостопански сезон в Европа?

Бойко Борисов се бори като лъв за нас да станем член на НАТО, но и да получим дата за ЕС…

Някой ще каже, че всичко това е със зли задни намерения - да ни асимилират, да ни купят. Дрън, дрън… Е, какво - купиха ли ни? Асимилираха ли ни? Не! Но ние ги мразим и разказваме вицове за тях, както преди 50, 30, 20 години…

Но като кажеш в София, че си от Македония, в очите на хората се вижда любов и симпатия, има положителна енергия към нас. Вижда се, че ни обичат. Няма грам от омразата, която усещаме в Гърция или присмеха към нас в Сърбия…

Това, което се промени е, че политиците и анализаторите вече не са склонни да продължават с лъжите. Вече не е страшно да се каже, че Гоце Делчев е бил едновременно българин и македонец, защото по това време нямало разлика – македонците били българи от Македония.

Оттогава измина цял век и тези българи от Македония станаха македонци, но пак сме си братя с българите много повече, отколкото с останалите народи на Балканите.

И защо е толкова страшно да се каже това?! Срамно ли е да се признае? Нима българите са някакъв подвид на народ и ще деградираме, ако казваме истината?

Черногорците до вчера бяха сърби и не се срамуват да признаят, че са млада нация… А знаете ли кои също са много млада нация? Американците! До вчера били англичани, но сега вече са американци.

И какво им стана? Защо трябва да дразним братята българи да ни блокират, защо не се прегърнем и вместо да спорим за историята, просто не кажем, че писмата и документите са верни и толкова. Какво има да се сърдим на фактите?!

Браво за Денко Малески! Да не мислите, че му е лесно да каже това, което каза? Но държавите оцеляват заради такива смели интелектуалци, които казват истината. Тя носи неприятности за този, който я изрича, но е полезна за бъдещето на страната.

Ето на такъв човек се казва патриот, драги ми вемеровци! А не на някой неграмотник, готов да убие всеки, който му казва истина, различна от тази, с която комунистите са пълнили главата му.

P.S. Да не забравяме също за Любчо Георгиевски и Владо Бучковски, които дадоха храбри изявления за общата ни история и за общото честване на Илинден. От това пострада тяхната политическа кариера, но те се жертваха за бъдещето на страната.

Оригиналната статия може да прочетете тук
Превод: priorities.bg, редакция – Флагман.Бг




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19853637
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930